Ai crezut o viață întreagă în acest mit, dar n-ai știut că ești în pericol. Se pare că medicii sunt responsabili cu reglarea acestei situații care a stârnit discuții la nivel național.
Sute de pacienți cu probleme cardiace au ajuns la spital în stare gravă după ce au băut acest lichid. Deși este un mesaj care apare pe toate televiziunile naționale, mulți dintre noi nu știm ce și cum să consumăm pentru a nu a ajunge pe patul de spital. Medicii specialiști ieșeni au făcut o anchetă asupra acestei situații și afirmă că un număr extrem de mare de pacienți cad în capcana unei reclame care ne-a intrat în subconștient, dar despre care nu cunoaștem foarte multe detalii.
Mesajul național care face sute de victime
„Pentru sănătatea dumneavoastră, consumați zilnic cel puțin doi litri de lichide”. Așa sună anunțul care a electrizat o Românie întreagă și care a adus sute de ieșeni pe patul de spital.
Medicii specialiști susțin că sunt ieșeni care din cauza că au băut doi litri de apă pe zi și-au agravat starea de sănătate. Cine nu are voie totuși să bea doi litri de apă?
„Hidratarea este foarte importantă, însă trebuie ajustată în funcție de fiecare pacient. De exemplu, pacienții cu probleme cardiace trebuie să întrebe medicul specialist câtă cantitate de apă au voie să bea. Asta pentru că doi litri de apă pe zi influențează apariția edemelor. Totodată, și pacienții în vârstă trebuie să consume apă cu prudență, deoarece corpul acestora are tendința de a reține apa mai mult decât un organism tânăr. În aceste condiții, recomandăm pacienților să nu forțeze organismul”, precizează dr. Ionuț Nistor, medic primar nefrolog și purtător de cuvânt al Spitalului „C.I.Parhon” din Iași.
Doi litri de apă se recomandă tinerilor
Medicii ieșeni susțin că recomandarea de a bea apă trebuie adaptată la vârsta, istoricul medical al pacientului, tipul de activitate și climă. Consumul corespunzător de apă previne apariția afecțiunilor renale care, de multe ori, pot fi extrem de agresive.
„Doi litri de apă consumați de către un pacient fără probleme medicale care să oprească acest lucru previn apariția calcului, a litiazei, dar și a hipertensiunii. Trebuie să fim atenți însă. De multe ori, când se specifică «consumul de lichide», mulți pacienți preferă să consume alte tipuri de lichide, numai apă nu. În acestă situație, complicațiile apar negreșit”, adaugă dr. Ionuț Nistor.
Ce se întâmplă dacă bei aceste lichide?
Cafea, sucuri, energizante, băuturi alcoolice sunt numai câteva dintre lichidele pe care le preferă ieșenii. Aceștia consideră că este important să bei lichide și nu ce tip de lichide. Medicii trag un semnal de alarmă și avertizează că aceste decizii ne pot costa scump.
„Concentrația mare de glucoză din sucuri, în general, predispune pacientul la obezitate. Cofeina, energizantele au efect diuretic și, ca urmare, duc la deshidratare. Foarte afectați sunt șoferii care conduc pe distanțe lungi și în mod frecvent. Aceștia sunt predispuși la litiaze renale pentru că, pentru a evita oboseala, apelează la tot felul de energizante”, mai spune medicul ieșean.
Nu eliminăm toată apa pe care o bem
Medicii specialiști ieșeni susțin că nu eliminăm prin urină toată apa pe care o bem. Corpul este alcătuit în proporție de 60 la sută din apă, iar fluidele sunt un element esențial în buna funcționare a aparatului digestiv, a sistemului circulator sau în menținerea temperaturii corporale.
„Creierul comunică rinichilor cantitatea de apă care trebuie eliminată prin urină și cantitatea de apă care trebuie păstrată ca rezervă în organism. Dacă organismul sesizează că are o deficiență de lichide, creierul declanșează mecanismul de sete. Este recomandat să consumăm mai frecvent apă decât alte tipuri de băuturi. Alcoolul, de exemplu, afectează comunicarea dintre creier și rinichi și duce la eliminarea excesivă de lichide care provoacă deshidratarea”, încheie dr. Ionuț Nistor.