Prima pagină » Eveniment-Social » Recital extraordinar la Casa Balș, susținut de soprana Christine Simolka  și baritonul René Wohlhauser. Evenimentul artistic este organizat de Universitatea de Arte „George Enescu”
Recital extraordinar la Casa Balș, susținut de soprana Christine Simolka  și baritonul René Wohlhauser. Evenimentul artistic este organizat de Universitatea de Arte „George Enescu”

Recital extraordinar la Casa Balș, susținut de soprana Christine Simolka  și baritonul René Wohlhauser. Evenimentul artistic este organizat de Universitatea de Arte „George Enescu”

25 oct. 2024, 02:00,
Iulia MARIA în Eveniment-Social

Astăzi, Universitatea Națională de Arte „George Enescu” din Iași, cu sprijinul Swiss Arts Council – Prohelvetia, va găzdui un recital extraordinar, de la ora 19:00, în Sala „Eduard Caudella”

Evenimentul intitulat „New Songs from Europe 15” va aduce pe scenă duo-ul format din soprana Christine Simolka și compozitorul, baritonul și pianistul René Wohlhauser, care vor prezenta un program cu premieri mondiale.

Recitalul extraordinar „New Songs from Europe 15” de la Universitatea Națională de Arte „George Enescu” din Iași este un eveniment pentru iubitorii de muzică contemporană

În cadrul recitalului „New Songs from Europe 15”, publicul ieșean va avea ocazia să asculte lucrări vocale și vocal – instrumentale din sfera muzicii contemporane. Duo-ul Simolka – Wohlhauser este renumit pentru interpretările muzicii vocale contemporane, abordând o gamă variată de stiluri, de la musicaluri teatrale, până la compoziții sofisticate și contemplative. Programul serii include piese care variază de la experimente sonor – poetice, la jocuri de limbaj și scenarii de poezie, oferind o paletă largă de modalități de exprimare muzicală și lingvistică.

Conform organizatorilor, ceea ce face ca acest eveniment să fie cu adevărat special este faptul că o mare parte din lucrările interpretate au fost compuse special pentru acest duo, multe dintre ele fiind prezentate în premiera mondială. Christine Simolka și René Wohlhauser au colaborat intens cu compozitori din întreaga Europă pentru a aduce la viață aceste creații unice. Printre compozitorii care și-au dedicat lucrările acestui proiect se numără: Violeta Dinescu, Susanne Stelzenbach, Thorsten Gubatz, Ghenadie Ciobanu, Yann Windeshausen, Vlad Răzvan Baciu, Jean-Claude Wolff, Thomas Leppuhr, Christian FP Kram, Roman Vlad și René Wohlhauser.

Duo-ul Simolka – Wohlhauser este un parteneriat artistic remarcabil

Christine Simolka și René Wohlhauser formează un duo artistic de excepție, recunoscut pe plan internațional pentru turneele sale anuale în Elveția și în orașe importante din Europa, cum ar fi Basel, Berna, Leipzig, Münster, Munich, Chișinău, Iași, Oldenburg, Zürich, Stuttgart, Hamburg, Berlin și Paris. Repertoriul vast al acestui duo include atât lucrări din baroc și clasicism, cât și muzică contemporană și experimente stilistice, cum ar fi jazz, klezmer, blues sau improvizație liberă.

Christine Simolka, soprana duo-ului, este o artistă cu o carieră impresionantă, având o pregătire vocală solidă obținută în Basel, sub îndrumarea unor profesori de renume, precum Nicole Andrich și Raymond Henn. Pe lângă activitatea sa concertistică, ea este cunoscută pentru participarea la numeroase cursuri de măiestrie cu artiști precum Kurt Widmer, Andreas Scholl și chiar Bobby McFerrin. De-a lungul carierei sale, Christine Simolka a susținut peste 100 de premiere mondiale și a colaborat cu ansambluri renumite, cum ar fi „Ensemble Polysono.”

René Wohlhauser este un muzician complex, cu un repertoriu ce îmbină stilurile rock și jazz cu muzica contemporană și lucrările de cameră sau orchestrale. Absolvent al Hochschule für Musik din Basel, Wohlhauser a studiat compoziția cu mari maeștri, precum Kazimierz Serocki, Mauricio Kagel și Heinz Holliger. Pe lângă activitatea sa ca interpret și compozitor, Wohlhauser a fost invitat să predea la cursuri internaționale de prestigiu, printre care și cele de la Darmstadt și Odessa. Cu o activitate pedagogică vastă, René Wohlhauser a fost profesor la Academia de Muzică din Basel și la Academia din Lucerna.

Recitalul din Iași va aduce în prim-plan lucrări semnate de unii din cei mai inovatori compozitori ai muzicii contemporane. De la compoziții experimentale care explorează limitele expresiei muzicale, până la piese care îmbină teatralitatea și divertismentul, programul „New Songs from Europe 15” promite să ofere o experiență captivantă și provocatoare.

În această seară, publicul este invitat să descopere diversitatea de forme și stiluri muzicale ce caracterizează creația contemporană, dar și să aprecieze interpretările pline de pasiune și măiestrie ale duo-ului Simolka – Wohlhauser. Nu doar muzica în sine este importantă, ci și modul în care aceasta este transpusă pe scenă, într-o sinteză armonioasă de poezie, joc de limbaj și sunet.

În Sala „Eduard Caudella”, artiștii Christine Simolka și René Wohlhauser vor aduce în fața publicului interpretări emoționante ale lucrărilor contemporane. În această sală au loc des astfel de evenimente, fiind un spațiu al descoperirii și al experimentului muzical.

Recitalul extraordinar „New Songs from Europe 15”, de la Universitatea Națională de Arte „George Enescu” din Iași, reprezintă o oportunitate rară pentru publicul ieșean de a se conecta cu arta muzicală contemporană europeană.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
21 noiembrie 2024
21 noiembrie 2024