Foarte multe produse alimentare astăzi sunt ambalate în recipiente de plastic, care sunt mai ușoare și mai puțin costisitoare decât tacâmurile din alte materiale. Totuși, din ce în ce mai multe studii indică faptul că recipentele din plastic sunt departe de a fi sigure pentru sănătate.
Spre deosebire, de tacamurile din diferite metale, plasticul eliberează unele elemente conținute în acesta în alimente (și apă). Din produse, aceste elemente pot intra deja în corpul uman.
Tacamurile si ambalajele din plastic, dauneaza sanatatii
Oamenii de știință de la Universitatea Tufts au descoperit că expunerea la substanțe chimice din plastic alimentar poate afecta glandele mamare în timpul etapei intrauterine și poate crește riscul de a dezvolta cancer de sân în viitor, atunci când copilul se naște și crește. Bisfenolul A (BPA), găsit în vasele de plastic, se crede că are un efect dăunător asupra sistemului endocrin uman.
Un alt studiu a arătat că această substanță poate afecta negativ sistemul respirator și poate duce la dezvoltarea astmului și a altor boli.
Bisfenolul A poate afecta, de asemenea, creierul și poate duce la hiperactivitate – deși acest lucru a fost dovedit până acum doar la peștele zebră.
Ftalații conținuți în recipiente de plastic, la rândul lor, afectează negativ sinteza testosteronului și calitatea spermei și, de asemenea, accelerează dezvoltarea sexuală a fetelor și pot provoca o dezvoltare anormală la băieți.
Oamenii de știință își exprimă, de asemenea, îngrijorarea cu privire la o altă substanță care formează plasticul, stirenul. Oamenii de știință de la Consiliul Național de Cercetare al SUA au semnat o declarație conform căreia stirenul poate fi cancerigen pentru oameni.
Înainte de a folosi un vas de plastic pentru hrană sau apă, este recomandat să vă asigurați mai întâi că este destinat uzului alimentar. De obicei pe obiectele din plastic este scris din ce plastic sunt fabricate. Cu toate acestea, marcajul poate diferi în funcție de țara de producție. De exemplu, unele vase din plastic de calitate alimentară au o furculiță și un cuțit, altele au un triunghi cu un număr în interior. Uneori, ustensila mai spune de câte ori poate fi folosită.
Multor oameni le place să spele vasele din plastic și să le folosească din nou, dar acest lucru, după cum a remarcat specialistul, poate fi nesigur, mai ales dacă plasticul a fost conceput pentru o singură utilizare.