Prima pagină » Actualitate » Reciclezi ambalaje SGR? Ce se întâmplă cu garanția începând cu data de 3 iulie 2024
Reciclezi ambalaje SGR? Ce se întâmplă cu garanția începând cu data de 3 iulie 2024

Reciclezi ambalaje SGR? Ce se întâmplă cu garanția începând cu data de 3 iulie 2024

01 iul. 2024, 09:17,
BZI.ro, în Actualitate

Românii au început să recicleze ambalajele SGR, doar că în ultimul timp o confuzie a apărut legat de acestea. Mulți sunt cei care se întreabă ce se întâmplă cu garanția începând cu data de 3 iulie 2024 pentru sticlele care nu mai au dopul atașat.

Ce se întâmplă cu garanția începând cu data de 3 iulie 2024

Reprezentanții RetuRO, administratorul Sistemului de Garanție-Returnare, au făcut un anunț important pentru persoanele care reciclează ambalaje SGR.

OUG 6/2021 a fost introdusă cu scopul diminuării efectelor negative a anumitor produse din plastic asupra mediului înconjurător, însă, una dintre prevederi i-a nedumerit pe oameni. Este vorba despre cea potrivit căreia din 3 iulie 2024 produsele din plastic care nu mai au capacele atașate nu mai pot fi introduse pe piață, iar una dintre interpretări referindu-se inclusiv la predarea ambalajelor de tip SGR.

Prevederea care a creat confuzie printre români se referă la faptul că „începând cu 3 iulie 2024 produsele din plastic de unică folosință (…), ale căror dopuri și capace sunt din plastic, pot fi introduse pe piață numai dacă dopurile și capacele rămân atașate de recipiente în timpul etapei de utilizare preconizată a produselor”.

Chiar și așa, cei care reciclează nu trebuie să își facă griji. Administratorul SGR a venit cu lămuriri în legătură cu acest subiect.

„Directiva UE privind plasticul de unică folosinţă, transpusă în legislaţia din România prin Ordonanţa de Guvern nr. 6/2021, care prevede data de 3 iulie 2024 ca termen de la care se introduc pe piaţă doar tipuri de recipiente de băuturi care respectă cerinţa de a avea dopurile şi capacele ataşate în timpul etapei de utilizare, nu aduce modificări în modul de returnare a ambalajelor de către consumatori în cadrul SGR”, a transmis administratorul Sistemului de Garanție-Returnare.

Mai mult decât atât, a fost precizat că automatele RVM permit, din punct de vedere tehnic, recunoașterea și acceptarea ambalajelor indiferent dacă au capacul atașat sau nu. Același lucru este valabil și în cazul colectării manuale.

Mai mult decât atât, RetuRO amintește consumatorilor că produsele trebuie să conțină codul de bare și simbolul specific vizibile pe ambalaj.

50 de bani pentru sticlele și ambalajele reciclabile

De la cel mai mare supermarket, până la cel mai mic magazin sătesc, toate vor fi obligate să primească sticlele și ambalajele reciclabile. Plătim o garanție de 50 de bani pentru o astfel de sticlă, pe care o vom recupera sub formă de cupon în momentul în care returnăm recipientul.

Vor putea fi returnate recipientele de plastic, metal și sticlă, cu volume cuprinse între 0,1 și 3 litri. De exemplu, PET-urile de apă, suc, sticlele de băuturi sau dozele de aluminiu.

Recipientele trebuie să aibă simbolul SGR și codul de bare unic. Trebuie să fie întregi, nestrivite, să nu mai conțină lichid, să nu fie murdare și să aibă eticheta intactă. Acestea vor putea fi returnate la orice magazin, indiferent de unde au fost cumpărate. Voucherul de cumpărături, primit în schimbul reciclabilelor, nu va putea fi folosit decât în cadrul aceluiași magazin.

Dacă nu vrem cuponul, ci vrem banii, tot ce trebuie să facem este să mergem la casieria magazinului. Odată cu intrarea în funcțiune a sistemului doar produsele cu eticheta SGR vor costa în plus și doar pentru acestea ne vom putea recupera cei 50 de bani. Dar, cel puțin anul acesta, potrivit ministrului mediului, vom găsi în continuare pe rafturi produse fără marca SGR.

Așadar, românii pot ști ce se întâmplă cu garanția începând cu data de 3 iulie 2024 pentru sticlele care nu mai au dopul atașat.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *