Prima pagină » National » Recenzorii vin acasă la români. Jumătate din populația țării noastre este vizată

Recenzorii vin acasă la români. Jumătate din populația țării noastre este vizată

31 mai 2022, 10:01,
BZI.ro, în National

Potrivit datelor publicate de Institutul Național de Statistică, până la data de 27 mai 2022 s-a autorecenzat aproximativ 47% din populația țintă. Aceasta a fost, de fapt, prima etapă a recensământului din 2022, a doua etapă urmând să debuteze la data de 31 mai 2022.

Jumătate din populația României va fi vizitată la domiciliu de către recenzori.

Recenzorii vin acasă la români

În perioada 31 mai – 17 iulie se desfășoară a doua etapă a recensământului din 2022. Recenzorii se vor prezenta la domiciliul românilor care nu s-au autorecenzat. Procesul de autorecenzare nu a implicat sancțiuni din partea autorităților pentru cei care nu s-au conformat, în schimb românii care nu îi vor primi pe recenzori, nu le vor răspunde la întrebări, sau le vor da răspunsuri eronate, riscă amenzi de 3000 de lei.

Insititutul Național de Statistică a transmis luni, 30 mai, că marți începe etapa de colectare a datelor de recensământ prin deplasarea recenzorilor la adresele de reședință obișnuită a populației care nu s-a autorecenzat online în perioada 14 martie – 27 mai 2022.

Este important de precizat că recenzorii se vor prezenta și la adresele românilor care nu au completat corect ori nu au finalizat chestionarul de recensământ.

“Mai este nevoie de recenzori și doritorii se pot înscrie la primării, acum nu mai este nimic cu hârtie, totul este online. Se face o înregistrare pe tabletă, în felul acesta intră direct informația în sistemul de prelucrare. Cei care refuză recenzarea riscă amenzi cuprinse între 1.000 și 3.000 de lei,” a transmis purtătorul de cuvânt al Institutului Național de Statistică Vladimir Alexandrescu.

A doua etapă a recensământului se va realiza prin interviu, față în față, numai cu ajutorul tabletelor. Chestionarul de recensământ este identic cu cel din etapa de autorecenzare.

Câți români s-au autorecenzat

Potrivit datelor transmise de Institutul Național de Statistică, până la finalul zilei de 27 mai, ultima zi de autorecenzare, s-au înregistrat în total 11 milioane de chestionare, dintre care 8,9 milioane de chestionare valide la nivel de persoană (53,9% în mediul urban și 46,1% în mediul rural), ceea ce reprezintă 46,8% din populația rezidentă țintă estimată.

Autoritățile precizează că diferența de 2 milioane este reprezentată de numărul de chestionare ale locuințelor neocupate, precum și de chestionare multiple (persoane și locuințe recenzate de mai multe ori) și de cele incomplete.

Câte persoane s-au autorecenzat în judeţul Iași

În cele 10 săptămâni (14 MARTIE 2022 – 22 MAI 2022) din prima etapă a Recensământului Populației și Locuințelor 2021, etapa de autorecenzare, au fost completate 314.772 chestionare la nivelul județului Iaşi. Dintre acestea, 159.425 au fost completate în mediul urban (50,6%) şi 155.347 în mediul rural (49,4%).

La nivelul județului Iași, 52,1% dintre chestionare au fost completate de către populație, iar  47,9% au fost completate cu ajutorul unui recenzor ARA (AutoRecenzare Asistată).

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *