Prima pagină » National » Recalcularea pensiilor cu indicele de corecţie

Recalcularea pensiilor cu indicele de corecţie

06 feb. 2024, 11:23, 1 ,
BZI.ro, în National

Președintele Casei Naționale de Pensii a abordat subiectul coeficientului de corecție aplicat la pensii și a susținut necesitatea eliminării acestuia din nouă metodă de calcul a pensiilor. Daniel Baciu a argumentat că, deși coeficientul a avut un rol util în trecut, situația s-a schimbat și acum acesta contribuie la avantajarea unor categorii de pensionari în detrimentul altora.

Potrivit unui anunț făcut de ministrul Muncii, Simona-Bucura Oprescu, citat de Antena 3 , pensia minimă socială pentru românii care au cotizat doar pentru stagiul minim va fi majorată în urma creșterii veniturilor pensionarilor.

Recalcularea pensiilor cu indicele de corecţie

Președintele Casei Naționale de Pensii Publice a vorbit despre noua lege a pensiilor care ar trebui să elimine inegalitățile din sistem. Inechitățile se referă la faptul că oameni cu aceeași vechime în muncă și care au lucrat în același sector, primesc sume diferite la pensie.

Noua formulă de calcul ar trebui să elimine indicele de corecție, care a creat inechități în sistemul de pensii. Indicele de corecție a funcționat până când contribuțiile pentru pensii au fost transferate de la angajator la angajat.

Legislația actuală privind pensiile, inclusiv Legea 263/2010 în vigoare din 1 ianuarie 2011, și legile anterioare, cum ar fi Legea 19/2000 aplicată din 1 aprilie 2001, au adunat în timp o serie de inechități. Acest lucru se datorează, în parte, modificărilor frecvente aduse Legii 263, care au avut efecte în viitor fără a acoperi retroactivitatea.

Conform șefului Casei de Pensii, aceste modificări legislative au favorizat anumite categorii de pensionari în detrimentul altora, în funcție de momentul la care aceștia au ieșit la pensie în raport cu adoptarea noilor reglementări.

Pentru a corecta aceste inechități, viitoarea lege a pensiilor urmează să elimine aceste disfuncționalități. Procesul de recalculare a pensiilor va fi ghidat de noi principii de calcul, iar una dintre măsurile propuse este eliminarea indicelui de corecție.

Potrivit declarațiilor lui Daniel Baciu, viitoarea legislație ar trebui să introducă o nouă formulă de calcul, atât pentru pensiile noi care urmează să fie acordate, cât și pentru cele deja plătite. Unul dintre principiile esențiale este eliminarea indicelui de corecție, care, deși a avut un scop când a fost introdus, a devenit ineficient odată cu transferul contribuțiilor de la angajator la angajat.

Astfel, eliminarea acestui coeficient și implementarea unor noi criterii de calcul sunt considerate esențiale pentru asigurarea unui sistem de pensii mai echitabil și mai eficient în România.

Ce este coeficientul de corecție la pensie?

Indicele de corecție în sistemul de pensii este determinat anual prin raportarea a 43,3% din câștigul salarial mediu brut realizat la valoarea unui punct de pensie valabil la momentul cererii de pensionare, ajustată cu rata medie anuală a inflației din anul 2011. Acest indice este aplicat pentru calcularea punctajului mediu anual, care reflectă contribuția asiguratului la determinarea cuantumului pensiei sale.

Din anul 2013, câștigul salarial mediu brut realizat este stabilit definitiv pentru anul precedent față de anul în care se deschide dreptul la pensie pentru anul calendaristic anterior. Această informație este furnizată de către Institutul Național de Statistică.

În situația în care rezultatul calculului indicelui de corecție este mai mic decât cel stabilit pentru anul precedent, se menține indicele de corecție mai mare pentru aplicare.

Comentarii
  • as vrea sa vad un exemplu de calcul cu recalcularea pensiei si eliminarea influientei indicelui de corectie

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *