Prima pagină » National » Read Arafat dă asigurări că vaccinarea anti-COVID-19 este și va rămâne voluntară. Ce spune șeful DSU despre discuțiile privind vaccinarea obligatorie

Read Arafat dă asigurări că vaccinarea anti-COVID-19 este și va rămâne voluntară. Ce spune șeful DSU despre discuțiile privind vaccinarea obligatorie

14 feb. 2021, 22:15,
Bianca Rebegea în National

Duminică, 14 februarie, la Antena 3, Raed Arafat, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, a declarat  că discuțiile de la Ministerul Sănătății referitoare la obligativitatea vaccinării nu privesc campania de vaccinare împotriva coronavirusului.

Șeful DSU  a dat asigurări că vaccinarea împotriva COVID-19 este și va fi voluntară.

”Este o discuție lungă și este legitim ca Ministerul Sănătății să se gândească la politici de sănătate publică. Trebuie să clarificăm în mod clar: pentru Covid-19 nu este nimeni care să spună că vaccinarea va fi obligatorie. Vaccinarea împotriva Covid-19 este și va fi voluntară. Există campanii extrem de agresive împotriva vaccinării, iar aceste campanii nu fac altceva decât să îndepărteze momentul în care vom putea ridica toate restricțiile și vom putea reveni la normal”, a spus Raed Arafat, la Antena 3.

Vaccinarea, obligatorie sau nu? Iată ce spune proiectul de buget

În această seară, a început să circule în mediul online informația conform căreia vaccinarea ar putea deveni obligatorie în România. Se pare că este vorba de un paragraf, care apare în proiectul de buget al Ministerului Sănătății, în care sunt menționate demersuri pentru obligativitatea vaccinării populației, prin intermediul Legii vaccinării.

În următorul paragraf este menționat faptul că se fac demersuri pentru adoptarea Legii vaccinării, care va avea menirea să oblige ministerul să stabilească un calendar de vaccinare și să cumpere seruri.

„Demersuri pentru adoptarea Legii vaccinării, care va cuprinde obligativitatea vaccinării populaţiei, dar şi obligaţia autorităţilor, în primul rând a Ministerului Sănătăţii, de a desfăşura campanii de informare, de a asigura aprovizionarea cu vaccinuri, de a garanta calitatea şi siguranţa vaccinării conform standardelor europene.

În cadrul legii vaccinării va fi stabilită şi obligaţia Ministerului Sănătăţii de a elabora şi aplica un plan multianual de vaccinări şi implicit, un plan multianual de achiziţii de vaccinuri”, se arată în textul proiectului de buget, informează Gândul.info.

Reacția Ministerului Sănătății

„Vaccinarea copiilor și a populației generale în situații epidemiologice speciale se dovedește importantă mai ales astăzi, în contextul pandemiei SARS-CoV-2.

Trebuie să ținem cont că mai există și alte boli infecto-contagioase care ucid oameni. Ca să luăm doar exemplul rujeolei, o boală ce poate fi prevenită prin vaccinare, în primul semestru al anului trecut, în România au existat peste 20.000 de îmbolnăviri și 64 de decese.

Ministerul Sănătății susține existența unei legislații protectoare pentru sănătatea publică în concordanță cu recomandările Organizației Mondiale a Sănătății și a altor instituții naționale și internaționale”, a transmis Bogdan Oprea, Purtător de Cuvânt.

Reacția Monicăi Pop, medic oftalmolog

Monica Pop a tras un semnal de alarmă în privința consecințelor acestei legi.

„Acum doi ani, atunci când eram de acord cu schemă de vaccinare obligatorie, am primit amenințări cu moartea. Și am cerut ajutorul Doctorului Arafat pentru a face plângere la poliție pentru lucrul acesta, pentru că am fost de acord cu lucrul acesta.” a amintit Monica Pop, managerul Spitalului de Urgențe Oftalmologice.

Medicul Monica Pop nu este de acord ca oamenii să fie obligați să se vaccineze, ci trebuie convinși.

„Acum, când mortalitatea este mult mai mică, din păcate, consider că este o gravă încălcare a drepturilor omului. Omul trebuie convins, nu obligat. Cum se va face obligativitatea? Iei omul cu arcanul și îl bați dacă el nu dorește acest lucru?

Și atunci s-au opus exact cei care acum ar vrea să facă această vaccinare obligatorie. Exact aceștia s-au opus atunci. Deși s-au întâmplat atâtea nenorociri și deși a fost o epidemie foarte mare cu număr mare de decese (n.r. epidemia de rujeolă).

Nu este decât o posibilitate de a subjuga populația.” a mai spus Monica Pop, la Antena 3.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *