Prima pagină » International » Reactorul nuclear din Japonia, închis de urgență la cinci zile după redeschidere. Ce s-a întâmplat
Reactorul nuclear din Japonia, închis de urgență la cinci zile după redeschidere. Ce s-a întâmplat

Reactorul nuclear din Japonia, închis de urgență la cinci zile după redeschidere. Ce s-a întâmplat

05 nov. 2024, 13:00,
Simona Ciobanu în International

Luni dimineață, 4 noiembrie, Reactorul 2 al Centralei Nucleare de la Onagawa, situată în nordul Japoniei, a fost închis de urgență, la doar cinci zile după ce fusese redeschis pentru prima oară în peste 13 ani, potrivit Associated Press. Redeschiderea acestui reactor a marcat un moment crucial, fiind primul pas spre revigorarea capacității nucleare a țării după ce un cutremur devastator și un tsunami au lovit Japonia în 2011.

Reactorul nuclear din Japonia, închis de urgență

Reactorul 2 fusese grav afectat de cutremurul de 9,1 grade și de tsunamiul care a urmat, valurile ajungând la înălțimea de 13 metri și lovind centrala. În timp ce centrala de la Fukushima a fost scena unui dezastru nuclear din cauza topirii reactoarelor sale, sistemele de răcire de la Onagawa au continuat să funcționeze, permițând închiderea sigură a celor trei reactoare de acolo. Însă, în urma tragediei din 2011, toate cele 54 de reactoare din Japonia au fost oprite pentru evaluări de siguranță.

După ani de reparații și de modernizare a măsurilor de securitate, doar 33 de reactoare au fost considerate suficient de sigure pentru a fi repornite, iar Reactorul 2 de la Onagawa a devenit al 13-lea care a primit această aprobare. Cu toate acestea, autoritățile au decis suspendarea sa temporară pentru a reexamina echipamentele, deși inițial reactorul a funcționat fără probleme.

Într-un efort de a reduce emisiile de carbon până în 2050, guvernul japonez a adoptat o politică de extindere a producției de energie nucleară, însă această strategie este întâmpinată cu scepticism. Cutremurul de 7,5 grade de la începutul acestui an, care a provocat peste 400 de victime și a afectat masiv infrastructura din regiune, a intensificat temerile populației, chiar dacă oficialii au confirmat că doar două centrale nucleare au suferit avarii minore.

Autoritățile japoneze insistă că noile măsuri de securitate oferă o protecție robustă în fața viitoarelor cutremure, însă comunitățile rămân reticente în fața unui viitor energetic bazat pe puterea nucleară.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
21 noiembrie 2024
21 noiembrie 2024