Prima pagină » Actualitate » Reacții dure după dezbaterea Biden-Trump: „A fost un dezastru”. Liderii democrați se gândesc deja la retragere
Reacții dure după dezbaterea Biden-Trump: „A fost un dezastru”. Liderii democrați se gândesc deja la retragere

Reacții dure după dezbaterea Biden-Trump: „A fost un dezastru”. Liderii democrați se gândesc deja la retragere

28 iun. 2024, 11:15,
BZI.ro, în Actualitate

Valuri de comentarii negative și de ironii după ce Joe Biden, președintele de 81 de ani al SUA, a avut ezitări, a făcut câteva confuzii și a vorbit poticnit la dezbaterea cu Donald Trump, cu o voce „care îl făcea și mai bătrân decât este“. Convenția democrată pentru nominalizarea candidatului la președinție este programată să aibă loc pe 19-22 august, iar unii comentatori și strategi democrați se întreabă acum dacă Biden mai poate rămâne omul capabil să lupte cu Trump în noiembrie.

Susținătorii președintelui american Joe Biden au sperat că dezbaterea de joi seară va șterge temerile că Biden, în vârstă de 81 de ani, ar fi prea bătrân pentru un nou mandat, însă vocea sa răgușită și prestația sa uneori ezitantă în fața rivalului republican Donald Trump au demonstrat contrariul, potrivit reacțiilor de după dezbatere.

Mai mulți lideri democrați se gândesc dacă nu e vremea retragerii

Primul semnal a venit chiar de la CNN. După dezbatere, prima legătură a fost cea cu studioul analiștilor. Moderatorul CNN a deschis segmentul spunând că ”în acest moment” există o temere profundă în rândul mai multor lideri democrați și chiar în rândul ”unora dintre cei de la Casa Albă” că e timpul să se pună problema retragerii din cursă a lui Joe Biden.

„Mai mulți lideri democrați vor să ceară retragerea lui Joe Biden”, spune CNN după prestația din dezbaterea cu Trump/ Momentele de ezitare ale președintelui și dezinformările lui Trump în cearta pe tema economiei, migrației și războaielor

Fostul strateg de top al lui Barack Obama, David Axlerod, a inetervenit și el la CNN și a fost de acord cu ideea că democrații sunt atât de îngrijorați încât s-ar putea întreba dacă Biden ar trebui să își continue campania.

Axlerod a continuat spunând că Donald Trump a avut și el momente joase, că nu s-a distanțat de evenimentele violente din 6 ianuarie, dar că toate acestea nu anulează senzația de nesiguranță indusă de Joe Biden.

Strateg care a lucrat pentru Biden: „A fost un dezastru”

Cuvântul „dezastru” a apărut de cel puțin două ori în limbajul democraților care au vorbit cu presa. La jumătatea dezbaterii, un strateg democrat care a lucrat pentru campania lui Biden din 2020 a admis pentru Reuters că prestația președintelui a fost „un dezastru”.

Vorbind cu publicația de la Washington DC „The Hill”, un alt democrat, dintr-un stat cheie, a spus același lucru.

„A fost un dezastru”, a spus el, și a plusat: „Echipa lui Biden trebuie să îl convingă să se retragă și să aibă o convenție deschisă”.

Convenția democrată care îi va desemna oficial pe nominalizații la funcția de președinte și vicepreședinte ar urma să aibă loc pe 19-22 august. Evenimentul ar fi trebuit să fie o formalitate, cu candidatura lui Biden deja garantată.

Cine anume ar putea să-l înlocuiască pe Biden este oricum neclar. Mai mulți jurnaliști l-au întrebat pe guvernatorul Californiei Gavin Newsom – un politician abil și aparent priceput la dezbateri, dacă este pregătit pentru așa ceva. El a evitat un răspuns.

„Ei bine, vestea bună pentru democrați în această seară este că suntem doar în iunie” a reacționat, în LIVE, pe New York Times, jurnalistul Adam Nagourney, imediat după dezbatere.

„Democrații sunt în plin mod de panică după slăbiciunea și incoerența de neiertat ale lui Joe Biden, expuse în văzul tuturor”, a postat pe rețeaua X Elise Marie Stefanik, reprezentată republicană din New York în Congres.

”Joe Biden a arătat exact de ce merită să fie concediat. Deși și-a luat o vacanță de o săptămână la Camp David pentru a se pregăti pentru dezbatere, Biden a fost incapabil să își apere dosarul dezastruos privind economia și granițele. Joe Biden este incompetent pentru a fi președinte”,a fost una dintre primele reacții, pe rețeaua X, a echipei de campanie a lui Donald Trump.

Într-un interviu acordat MSNBC, David Plouffe, un strateg democrat care a condus campania din 2008 a lui Barack Obama și a lucrat la Casa Albă, a avertizat că prestația lui Joe Biden la dezbatere i-a arătat acestuia vârsta înaintată și a sugerat că între cei doi există o diferență de 30 de ani (deși, evident, diferența este de doar trei ani).

„Este un fel de moment DEFCON 1”, a spus Plouffe, cu referire la cel mai înalt grad de alarmă al armatei SUA.

O victorie clară pentru Trump

Republicanii și democrații care au urmărit îndeaproape dezbaterea au subliniat o victorie a lui Trump, scrie BBC.

Stephanie Murphy, o fostă membră a Camerei Reprezentanților, a admis pentru BBC că au fost momente în care Joe Biden și-a arătat vârsta.

„A fost dificil să îl înțeleg”, a spus ea.

Dar, pe de altă parte, Murphy a spus că Donald Trump a făcut comentarii care „nu erau chiar adevărate” și care ar necesita verificarea faptelor.

Ea a admis că, în general, dezbaterea a scos în evidență vârsta înaintată a lui Biden, în timp ce formatul controlat l-a ajutat pe Trump să ofere o prestație mai măsurată.

Rodney Davis, un fost congresman republican, a declarat pentru BBC că dezbaterea a fost „o victorie clară pentru președintele Trump”, adăugând că acesta s-a consolidat ca lider incontestabil.

„Din păcate pentru democrații din toată America, formatul l-a ajutat pe președintele Trump”, a spusa el.

Comentarii
  • Uite ce problema au ei : daca Biden sa candideze in noiembrie, sau nu. Daca este in stare sa fie presedinte inca un mandat, nu-i preocupa. Concluzia e clara : anturajul conduce, Biden e doar de fatada.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *