Reacție jenantă a lui Ludovic Orban privind starea de alertă! Primul ministru încearcă să-și ascundă neputința dând vina pe Parlament. Premierul susține că dacă Parlamentul va respinge starea de alertă, riscul unui nou val epidemic este „foarte mare”. El adaugă că autorităţile vor fi lipsite de instrumentele legale necesare a putea asigura respectarea regulilor.
„Eu am convingerea că reprezentanţii cetăţenilor din Parlamentul României vor mai reflecta. Decizia de prelungire a stării de alertă nu este o decizie politică, este o decizie care trebuie luată în baza unor considerente care ţin de sănătatea publică în România.”, a spus Ludovic Orban.
Reacție jenantă a lui Ludovic Orban privind starea de alertă: Vina aruncată pe umerii PSD
În opinia primului minsitru, solicitarea de prelungire a stării de alertă este fundamentată de specialişti, de medici, epidemiologi, de specialişti în sănătate public. Acesta spune că aceasta permite autorităţilor, atât centrale, cât şi locale, să impună respectarea unui set de reguli care nu au alt obiectiv decât protejarea sănătăţii şi a vieţii oamenilor.
„Din punctul de vedere al Guvernului, prelungirea stării de alertă este o necesitate. Este indispensabilă pentru a putea asigura respectarea măsurilor. Altfel nu vom avea pârghii. Dacă Parlamentul va respinge starea de alertă, riscul unui nou val epidemic este foarte mare. Pentru că autorităţile vor fi lipsite de instrumentele. De pârghiile legale, constituţionale de care au nevoie pentru a putea asigura respectarea regulilor”, a adăugat premierul.
PSD se opune prelungirii în forma dorită de liberali
Liderii PSD au decis, joi, să nu voteze prelungirea stării de alertă în forma care va fi propusă de Guvern și să modifice documentul în Parlament. Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, a declarat că exclude varianta ca partidul său „să voteze o prelungire a stării de alertă în forma ultimelor 30 de zile”.
„Nu-i interesează sănătatea oamenilor, nici nivelul lor de trai, ci doar vor să se folosească de acest instrument ca sa fure cât mai mult.
Gata cu jaful din bani publici. Gata cu bătaia de joc la adresa bolnavilor. Spitalele trebuie redeschise. Prin urmare, PSD va vota cu totul altceva decât ce vrea guvernul. Spre deosebire de ei, noi suntem responsabili“, a spus Marcel Ciolacu.
Reprezentanții PSD au venit cu câteva propuneri clare către Guvern. Aceștia au cerut ca încuviinţarea stării de alertă să cuprindă și alte decizii. Liderul PSD cere redeschiderea spitalelor pentru bolile cronice. De asemenea, redeschiderea spitalelor suport-COVID care nu au avut niciun fel de pacient în ultimele 30 de zile. Social-democrații exclud continuarea procedurii de achiziţii publice fără licitaţie sau angajări prin derogare de la lege. În schimb, consideră că obligativitatea purtării de măşti în spaţii închise sau respectarea limitării persoanelor pentru evenimente ar trebui păstrate.
Când se încheie starea de alertă
România este în stare de alertă între 18 mai şi 16 iunie, inclusiv, atunci când se va împlini termenul de 30 de zile, a spus ministrul Nelu Tătaru. Dacă luăm în calcul şi cele trei zile iniţiale în care Guvernul a instituit starea de alertă, rezultă deja un total de 33 de zile.
Starea de alertă poate fi prelungită, dacă autorităţile consideră necesar, cu cel mult 30 de zile.
Cum 16 iunie va fi ultima zi de stare de alertă, o eventuală prelungire ar trebui să se facă începând cu data de 17 iunie. În egală măsură, starea de alertă poate înceta înainte de termenul maxim de 30 de zile.