Europarlamentarul PSD, Mihai Tudose a avut o reacţie de ultim moment în legătură cu PNRR. Se pare că europarlamentarul explica faptul că prin observațiile făcute de Comisia Europeană asupra Planului Național de Rezilientă şi Redresare, România ar pierde 4 miliarde de euro.
Premierul Florin Cîțu a avut şi el o reacţie în întreg scandalul spunând că PNRR-ul nu a fost respins de Comisia Europeană.
Mihai Tudose le cere demisia celor care s-au ocupat de realizarea PNRR
Într-o postare publicată pe o reţea de socializare, Mihai Tudose le cere demisia incompetenţilor care s-au ocupat crearea PNRR-ului. Acesta susţine că prin observaţiile făcute de Comisia Europeană, România ratează încasarea a 4 miliarde de euro din prefinanțări.
Contextul este extrem de sensibil. Vorbim despre faptul că, săptămâna viitoare, Comisia Europeană va aproba primele planuri depuse şi va trimite, rapid, finanţări de 13 %. Prin criticile făcute de Comisia Europeană, România pierde o finanţare rapidă de 4 miliarde de euro:
”Demisia, incompetenților!
Guvernul Cîțu a căzut prima evaluare, la Bruxelles, a Planului Național de Redresare și Reziliență. După ce a fost trimis cu întârziere, mai e și prost făcut, așa cum am tot avertizat: obiective aruncate cu furcă, cifre care se bat cap în cap, date insuficiente etc. Săptămâna viitoare, Comisia Europeană va aproba primele planuri depuse, ceea ce înseamnă că țările respective vor primi rapid prefinanțările de 13%. Deci România tocmai ratează încasarea a 4 miliarde de euro, gura de oxigen de care are atâta nevoie.
Unii vor fi cu banii, ai lui Ghinea cu rescris proiecte, doar-doar reușesc la restanță…
Ne mai permitem, ca țară, să continue batjocura asta de guvernare? Demisia, incompetenților!
La gargară primii, dar la temele cruciale ale anului – PNRR și vaccinare – ne-ați adus în coada Europei!”, scrie Mihai Tudose.
Premierul Florin Cîțu susţine că totul este normal și acuză un fake news. Acesta a postat o primă reacţie la informaţiile apărute în spaţiul public:
”Spulber un fake news de la prima oră. PNRR nu a fost respins. PNRR nu a fost retrimis.”, scrie Florin Cîțu.
Ce s-a întâmplat cu PNRR
Planul Naţional de Reziliență şi Redresare (PNRR) a făcut obiectul unei întregi dezbateri în spaţiul public. Opoziţia a menţionat faptul că acest PNRR este făcut în aşa fel încât o parte din zecile de miliarde de euro ajung în buzunarele firmelor de casă a celor de la PNL sau USR.
În altă ordine de idei, Proiectul Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR) a fost transmis de către Comisia Europeană cu zeci de observații. Din păcate, situația este una dramatică pentru România deoarece săptămâna viitoare CE aprobă proiectele PNRR depuse de țările membre și începe plata proiectelor. Cele 29 de miliarde de euro pentru România ar putea să nu mai fie atât de sigure, pentru că o parte dintre proiecte ar putea să pice.
În cele din urmă, problemele cu care se confruntă PNRR sunt mari, mai ales că în spațiul public a apărut informația că o singură firmă privată beneficează de alocarea a sute de milioane de euro din banii europeni, lucru aspru criticat de opoziția din Parlamentul României