Premierul României, Nicolae Ciucă, după Summit-ul NATO a declarat că a participat la întâlnirea de la Bruxelles, Belgia, alături de preşedintele Klaus Iohannis. Acolo s-a oficializat decizia alcătuirii unui grup de luptă multinaţional pe teritoriul statului nostru.
De asemenea, alte hotărâri au vizat măsurile necesare pentru a asigura siguranţa cetăţenilor români.
Ce a transmis Nicolae Ciucă după Summit-ul NATO
Astăzi, 25 martie 2022, a avut loc o şedinţă de Guvern, iar în deschiderea acesteia, prim-ministrul Nicolae Ciucă a prezentat concluziile după Summit-ul NATO.
Premierul a menţionat faptul că s-au luat mai multe decizii importante, însă două dintre ele fac referire la implementarea unor măsuri de descurajare pe flancul estic, dar şi revederea elementelor conceptuale.
„Practic, s-a luat decizia printr-un demers pe care țara noastră l-a făcut cu mult timp în urmă, în sensul în care s-a dorit ca măsurile de descurajare pe flancul de est să fie cât mai echilibrate și în măsură să asigure securitatea credibilă pentru întreg flancul estic. Cea de-a doua decizie foarte importantă este aceea de revedere a elementelor conceptuale, astfel încât NATO să fie în măsură să pregătească și să organizeze descurajarea și apărarea alianței pe teremen lung, concept ce va fi discutat și aprobat la summitul de anul acesta de la Madrid. De asemenea, au fost discutate elementele de consolidare a sprijinului partenerilor NATO”, a transmis premierul României, Nicolae Ciucă.
În consecință, premierul Nicolae Ciucă afirmă că au fost luate decizii care vor garanta siguranța și securitatea românilor.
Premierul Nicolae Ciucă, despre ajutorul financiar nerambursabil acordat Republicii Moldova
În continuarea declaraţiei sale, premierul Nicolae Ciucă a anunţat că va fi aprobat acordul în ceea ce priveşte trimiterea unui ajutorul nerambursabil în valoare de 100 de milioane pentru Republica Moldova.
Reamintim faptul că acest ajutor financiar a fost stabilit de România la Chişinău, în şedinţa de Guvern comună, atunci când premierul și președintele au avut o întâlnire cu Maia Sandu, președinele Republicii Moldova.
De asemenea, prim-ministrul Nicolae Ciucă a spus că acest acord este un principal element de sprijinire a eforturilor Republicii Moldova de dezvoltare durabilă.
Republica Moldova va primi 440 milioane de euro de la Comisia Europeană
Reamintim faptul că medicul ieșean Tudor Ciuhodaru a transmis ieri, 24 martie 2022, faptul că Republica Moldova va primi de la Comisia Europeană nu mai puțin de 440 milioane de euro.
„Așa că 150 milioane de euro pornesc astăzi spre cei ce sunt din același neam. Cele 120 de milioane de euro sub formă de împrumuturi şi 30 de milioane de euro sub formă de granturi vor fi plătite în trei tranşe până în 2024, prima fiind programată în această vară. Din 2010 am reușit la nivel european să dăm Moldovei 190 de milioane de euro prin intermediul politicii europene de vecinătate. Sper ca acest sprijin să continue și să nu mai vorbim doar de vecini ci de aceeași țară”, a transmis europarlamentarul Tudor Ciuhodaru.
Vă aducem aminte că ieri, 24 martie 2022, au avut loc trei întâlniri importante la Bruxelles, Belgia. Evenimentele au reunit cei mai importanţi lideri ai lumii care au discutat în principiu despre războiul din Ucraina. Nicolae Ciucă după Summit-ul NATO s-a întors în România.