Nicolae Ciucă, premierul României, a avut o primă reacție după ce cancelarul Germaniei, Olaf Scholz, a transmis că statul roman este gata să intre în Schengen.
Mai mult decât atât, prim-ministrul susţine că poziţia cancelarului german este încă o confirmare asupra fatpului ca ţara noastră poate intre în spaţiul Schengen, spre beneficiul UE.
Nicolae Ciucă, despre intrarea României în Schengen
Prim-ministrul Nicolae Ionel Ciucă afirmă că sprijinul cancelarului german Olaf Scholz este o reală confirmare în ceea ce priveşte atestarea României de a intra în spaţiul Schengen. De aseme
„Mulţumesc pentru sprijinul oferit de către cancelarul german Olaf Scholz astfel încât România să adere la Spaţiul Schengen. E o confirmare importantă a partenerilor germani care atestă faptul că România este pregătită să intre în Schengen, spre beneficiul întregii Uniuni Europene”, a scris Nicolae Ciucă, luni, 29 august 2022, pe Twitter.
Mesajul preşedintelui Klaus Iohannis după declaraţia lui Olaf Scholz
Preşedintele României, Klaus Iohannis, a transmis un mesaj de mulţumire adresat cancelarului german Olaf Scholz, după ce acesta a susţinut aderarea României la Schengen.
Iohannis a public mesajul luni, 29 august 2022, pe platforma Twitter.
„Salut anunțul de astăzi al cancelarului german Olaf Scholz, privind sprijinul Germaniei pentru aderarea la Schengen a României, un obiectiv strategic al țării mele, care îndeplinește clar toate cerințele tehnice. Îi mulțumesc pentru angajamentul personal”, a scris președintele Klaus Iohannis, pe Twitter.
Olaf Scholz susţine aderarea României la Schengen
Vă aducem aminte că astăzi, cancelarul german Olaf Scholz a ţinut o declaraţie de presă prin care afirmă că România, Croaţia şi Bulgăria îndeplinesc cerinţele pentru aderarea României la spaţiul Schengen.
„Schengen-ul este una dintre cele mai mari succese ale Uniunii Europene, iar noi trebuie să-l protejăm și să-l dezvoltăm. Iar asta înseamnă și să acoperim golurile rămase. Croația, România și Bulgăria îndeplinesc toate criteriile tehnice pentru a fi membri cu drepturi depline. Voi lucra pentru a le vedea ca membre cu drepturi depline”, a transmis Olaf Scholz.
De asemenea, și alți oficiali din alte țări UE și-au exprimat susținerea pentru aderarea României, iar Parlamentul European a votat în repetate rânduri pentru acest lucru. La vizita sa în România, din iunie, președintele Franței, Emmanuel Macron a spus că „Franța e alături de România” în ceea ce privește aderarea la spațiul Schengen.
Care sunt pașii următori în ceea ce privește aderarea României la Schengen
Decizia finală în ceea ce privește intrarea României în Schengen trebuie luată de Consiliul Uniunii Europene, în formatul JAI (Justiție și Afaceri Interne). O hotărâre în acest sens trebuie luată după ce un corp de experți UE verifică, pe teren, respectarea de către România a condițiilor tehnice, adică funcționarea mecanismelor din cadrul punctelor de trecere a frontierelor, funcționarea sistemelor informatice, cooperarea cu celelalte state membre etc.
Consiliul JAI are programate două reuniuni ordinare în acest an: 13 octombrie și 8 decembrie. Având în vedere complexitatea dosarului, e puțin probabil ca o decizie să fie luată la reuniunea din octombrie, astfel că cea din 8 decembrie ar putea fi o țintă rezonabilă.
Astfel, după ce mai multe state au fost de acord, se pare că aderarea României la Schengen se va înfăptui mult mai devreme decât s-a preconizat.
Tetea e defazat cu vreo 15 ani, la fel era discutia si despre cerinte dar nu s-a putut, probabil din cauza de putin. Acum va fi lafel. Puthin e de vin, sau din cauza de port holandez?
Va mai pacaliti mult? Cum sa fie Romania pregatita ? E vai si amar de ea, tara plina de politicieni corupti, tara fara autostrazi, plina de interlopi si de proxeneti, sursa principala de prostituate pt Europa si tôt asa,