Prima pagină » Coronavirus » Reacţia maternităţii Odobescu, după ce 10 nou-născuţi au fost infectaţi cu Covid-19
Reacţia maternităţii Odobescu, după ce 10 nou-născuţi au fost infectaţi cu Covid-19

Reacţia maternităţii Odobescu, după ce 10 nou-născuţi au fost infectaţi cu Covid-19

07 apr. 2020, 12:20,
în Coronavirus

Managerul Maternităţii Odobescu din Timişoara, acolo unde 10 nou-născuţi au fost confirmaţi luni seară cu noul coronavirus, declară că este puţin probabil ca bebeluşii să fi fost infectaţi de asistente şi că este posibil să fie o sursă externă.

Totodată, directoarea spune că nu crede că bebeluşii nu au fost hrăniţi timp de cinci ore, aşa cum susţine una dintre mame.

„Nu înseamnă că infecţia s-a transmis de la cadrele medicale la mămici, pentru că am avut cazuri care au născut în data de 31 şi noi am făcut testarea în aceeaşi clădire în care sunt şi mămicile, este şi bucătăria spitalului care a funcţionat ca şi în celelalte zile. Am stat şi eu cinci ore acolo. Nu cred că au avut bebeluşii sau mpmicile de suferit”, a spus managerul maternităţii Odobescu din Timişoara, Olimpia Oprea.

Astăzi începe ancheta DSP la Maternitatea Odobescu din Timişoara, acolo unde 10 nou-născuţi au fost confirmaţi aseară cu noul coronavirus.

Cel mai probabil, bebeluşii au fost infectaţi de personalul medical, a declarat ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, la Sinteza zilei. Nouă din cei 10 nou-născuţi sunt deja externaţi, iar mamele lor au fost testate şi nu sunt infectate.

De altfel, 12 cadre medicale din maternitate, printre care mai multe asistente de la secţia terapie intensivă, au fost confirmate deja cu temutul coronavirus.

Ministrul Sănătăţii l-a demis deja pe şeful DSP Timiş şi declară că nici managerul maternităţii nu a făcut ce trebuia pentru a preveni această situaţie.

Mama unuia dintre nou-născuţii diagnosticaţi pozitiv la maternitatea Odobescu acuză că a trăit zile de coşmar în unitatea sanitară.

Femeia susţine că după declanşarea crizei în spital, bebeluşii au rămas nehrăniţi, iar mâncarea pe care o primeau în spital era mult prea puţină.

Olimpia Oprea, managerul Spitalul Clinic Municipal de Urgenţă Timişoara, a declarat, marți, că a cerut din 1 aprilie la DSP Timiș să ajute spitalul și să fie testat tot personalul medical și pacienții, înainte de a-i lăsa să plece acasă.

„Atunci, DSP ne-a impus să reluăm activitatea, să facem internări și externări și n-am avut posibilitatea să opresc să plece mame acasă care a doua zi s-au confirmat că sunt pozitive. Patru mămici au plecat acasă, în familiile lor, cu test pozitiv”, a spus Olimpia Oprea.

Managerul spitalului susține că la acel moment erau deja 8 rezultate pozitive în spital, iar fosta directoare DSP Timiș a continuat să-i pună piedici.

„Am făcut anchetă epidemiologică prin telefon. Le-am solicitat de trei ori, din 31 martie până pe 1 aprilie seara. Nu au binevoit să ne ajute decât telefonic. Au fost piedici, doamna director al DSP, fiind juristă, nu făcea altceva decât să-mi pregătească documentele pentru dosar penal”, a spus Oprea.

Aceasta a mai declarat că s-au făcut presiuni pentru a fi preluate testele și celor din județul Hunedoara, acesta fiind un posibil motiv pentru întârzierea rezultatelor bebelușilor.

„Pentru că e foarte grea aprovizionarea cu kituri, aveam un număr redus de kituri pe care puteam să lucrăm, ne-au obligat să facem și pentru cei din Hunedoara. Am înțeles că și acolo era urgență dar mai urgență era să terminăm la bebeluși probele. Ne-au obligat să facem în paralel și pentru Hunedoara și de asta s-a întârziat mai mult cu bebelușii. Din cauza asta, probabil au apărut acele rezultate. Eu cred că sunt fals-pozitive”, a transmis managerul.

Potrivit ultimei informări a DSP Timiș din 5 aprilie, la Secțiile de obstetrică-ginecologie și neonatologie ale Spitalului Clinic Municipal de Urgență Timișoara, au fost confirmate 25 de cazuri COVID-19 pozitive la 13 cadre medicale, 11 lehuze și 1 gravidă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`