Preşedintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a calificat declaraţiile ministrului rus de externe Serghei Lavrov, potrivit căruia vorbitorii de limbă rusă din Republica Moldova ar fi supuşi unor abuzuri, drept o „provocare ordinară”, menită să destabilizeze situaţia din republică, relatează vineri Ziarul Naţional din Chişinău şi portalul Deschide.md, anunță agerpres.
Rusia a făcut declaraţii provocatoare la adresa Republicii Moldova încă de la începutul războiului din Ucraina, a afirmat Maia Sandu, invitând cetăţenii” să nu se lase manipulaţi”.
„Chiar de la începutul războiului Rusiei împotriva Ucrainei, auzim foarte multe declaraţii provocatoare şi este important să rămânem solidari şi uniţi, să nu ne lăsăm manipulaţi de aceste declaraţii provocatoare”, a îndemnat preşedintele moldovean într-o declaraţie făcută la un post de televiziune local joi seară.
„Rusia este cea care trebuie să dea răspunsuri atunci când vine vorba de agresiune şi nu Republica Moldova. Noi suntem o ţară paşnică, am demonstrat asta în 31 de ani de independenţă”, a adăugat ea.
Declaraţiile lui Lavrov privind destabilizarea situaţiei din stânga Nistrului nu au nicio legătură cu realitatea
Maia Sandu a subliniat că declaraţiile lui Lavrov privind destabilizarea situaţiei din stânga Nistrului nu au nicio legătură cu realitatea.
„Noi de fiecare dată am spus şi continuăm să spunem că vom opta şi vom accepta doar rezolvarea paşnică a conflictului transnistrean şi, respectiv, repet, toate aceste declaraţii manipulează şi, probabil, vor să destabilizeze situaţia în Republica Moldova”, a declarat preşedintele moldovean.
„Repet, rezolvarea conflictului transnistrean poate fi făcută doar pe cale paşnică şi diplomatică şi domnul Lavrov ştie, pentru că am discutat în formatul ‘5+2’. Acum, acest format nu este funcţional din cauza agresiunii militare ruse împotriva Ucrainei, dar facem eforturi în continuare şi ne-a reuşit până acum să păstrăm liniştea şi pacea atât pe malul drept, cât şi pe cel stâng”, a continuat ea.
Îngrijorările în privinţa securităţii Republicii Moldova au apărut chiar din momentul invaziei ruse
Maia Sandu a spus că îngrijorările în privinţa securităţii Republicii Moldova au apărut chiar din momentul invaziei ruse în Ucraina.
Lavrov a declarat miercuri că Moscova va face totul pentru a proteja interesele populaţiei rusofone din Republica Moldova şi că autorităţile de la Chişinău ar evita un dialog direct cu Tiraspolul pentru că şi-ar dori soluţionarea conflictului pe altă cale decât cea diplomatică, notează Deschide.md. Joi, ministrul rus de externe a avertizat că o situaţie de ameninţare la adresa securităţii trupelor ruse în Transnistria (regiune separatistă din estul republicii) risca să declanşeze o confruntare militară cu Moscova, potrivit Reuters.
Care sunt interesele comunității rusofone din Republica Moldova? Destabilizarea tarii, atentatul la independenta în favoarea Rusiei? Ce procent din comunitatea rusofona e gata să-și trădeze țărișoara? Interesele contrare interesului național și ordinii constituționale trebuie pedepsite aspru! Aviz și amatorilor de pe la noi!