Prima pagină » National » Reacția Flaviei Groșan, după ce mai mulți pacienți au refuzat tratamentul cu oxigen: „Eu nu văd pacientul, mă iau strict după pulsoximetria pe care mi-o declară”

Reacția Flaviei Groșan, după ce mai mulți pacienți au refuzat tratamentul cu oxigen: „Eu nu văd pacientul, mă iau strict după pulsoximetria pe care mi-o declară”

25 mart. 2021, 23:18,
Bianca Rebegea, în National

După ce medicul Flavia Groșan a spus că „oxigenul în exces inhibă creierul”, ceea ce poate conduce la edem cerebral, mai mulți pacienți infectați cu noul coronavirus au refuzat tratamentul cu oxigen.

De aceea, Flavia Groșan a venit cu precizări, subliniind că nu știe la ce saturație de oxigen a bolnavului ar trebui să intervină cantitatea suplimentară de oxigen, pentru că ea își tratează pacienții online.

„Eu nu văd pacientul, mă iau strict după pulsoximetria pe care mi-o declară ei. Eu încep schema mea foarte repede, la primele simptome, să nu dau voie COVID-ului să pătrundă în plămâni (…) Prin schema mea de medicamente încerc să le cresc oxigenul. În puține cazuri am avut nevoie de oxigenoterapie. În cazul acut, cei care doresc să îi tratez eu sunt în număr puțin, într-un cabinet privat. Majoritatea merg la spital.

M-am descurcat. În foarte multe cazuri m-am descurcat fără oxigen. Sunt mii de cazuri, nu mai pot să știu exact. Ei își cumpără singuri o butelie de oxigen, de la producători”, a explicat dr. Flavia Groșan, la Antena 3.

Flavia Groșan: „Nu știu câți au fost cu oxigen și câți sunt fără”

Medicul orădean a precizat că nu știe câți pacienți s-au vindecat cu oxigen și câți fără, pentru că „sunt mulți, sunt mii și mii de cazuri” șți nu cunoaște cu exactitate acest aspect.

„Nu știu câți au fost cu oxigen și câți sunt fără. Acum eu am doi pacienți care și-au procurat concentratorul de oxigen. Cu saturații în jur de 80%, ei consideră că o concentrație mică de oxigen câteva ore la puțini litri pe minut ne-ar ajuta, dar eu nu vreau să ajung cu pacienții mei la oxigen”, a mai adăugat ea.

Întrebată la ce saturație a oxigenului ar trebui să intervină surplusul de oxigen din acele butelii, medicul Flavia Groșan a precizat:

„Nu știu, depinde de la pacienți la pacienți. Unii sunt la 80% și eu reușesc să le cresc saturația prin medicație. Eu nu am un reper. Eu am pacienții mei cronici, unde sunt criterii foarte ferme (…) Sunt atât de obosită în cât nu pot să văd aduc argumentul științific. Atât de obosită pot să fiu la ora asta că eu am postat pe Facebook. Am postat recent despre această oxigenoterapie în exces”, a declarat medicul de la Oradea, pentru Antena 3.

Declarația Flaviei Groșan, care a determinat mulți pacienți să refuze oxigenoterapia

Flavia Groșan avertizează că supradozajul de oxigen, care se administrează în aceste momente în spitale, poate provoca edem pulmonar. De aceea, mulți pacienți infectați cu noul coronavirus mor.

”În saturațiile de oxigen de peste 80% eu mă duc cu doze foarte mici de oxigen, 2-3 litri pe minut și timp scurt pe zi, 4-5 ore. Oxigenul în exces inhibă creierul, pentru că normal creierul controlează organismul, nu un aparat. Eu aici nu am fost de acord cu ei deloc, cu dozele foarte mari de oxigen pe care le administrează, cu 20 de litri îi bagă în acidoză, în edem cerebral.

Pentru că ei nu sesizează că oxigenul ține saturația, dar crește în același timp dioxidul de carbon în creier și fac edem cerebral și mor. Eu mă duc pe medicație ca să controlez saturația din oxigen. Oxigen foarte puțin și apoi la plimbare. Heparina mea este plimbarea, obligatoriu, un minut pe oră te plimbi, masă-pat, masă-geam, masă-bucătărie.

Eu nu dau heparină pentru că mi-e frică să nu facă hemoragie alveolară, pentru că pacienții intră pe picioarele lor și se degradează extraordinar de repede, în 3-4 zile ei sunt în ATI. Dacă eu mă sperii la 80% saturație atunci mă las de meserie, iar ei sub 90 îi bagă în spital. Am avut un pacient de 50 de ani cu 65% saturație. Medicul de familie a trimis salvarea după el, dar omul a spus că preferă să moară acasă decât să se ducă în spital și a apelat la mine.

Am reușit să îl vindec fără spitalizare și doar cu o doză mică de oxigen. M-am dus pe medicație calm, frumos până când l-am vindecat. Dacă se ducea în spital îl intubau pe loc”, ne-a declarat medicul pneumolog-bronholog Flavia Groșan.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *