Conducerea Spitalului de Boli Infecţioase a arătat cum stau lucrurile şi de ce unitatea modulară de la Lețcani are probleme.
Vezi documentul emis de conducerea Spitalului „Sf. Parascheva”:
„Am luat act de informarea privind măsurile întreprinse de ASOCIAŢIA DE DEZVOLTARE INTERCOMUNITARĂ EURONEST urmarea RAPORTULUI DE CONTROL nr. 921/27.01.2021 al Ministerului Sănătății-Corpul de Control al Ministrului cu referire la modul de punere în funcţiune a Spitalulul Modular Leţcani, secţie exterioară a Spitalului
Clinic de Boli Infecţioase „Sfânta Parascheva” laşi.În urma analizei documentelor primite prin adresa Euronest nr.71010S.04.2021 vă comunicăm următoarele:
– Schiţa electrică prezentată este de la punctele de transformare până la intrările în tablou,
– Nu există detalii despre reţeaua electrică internă a spitalului,
– Schiţa electrică nu are nici un simbol specific acceptat în UE
– Schiţa nu are marcă a proiectantului, nu este semnată şi asumată.
Precizăm că în situaţia în care operatorul economic persoană juridică străină doreşte prestarea de servicii pe domeniul electric în România, trebuie să respecte art. din Ordinul Preşedintelui Autoritatli Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei, publicat în Monitorul Oficial nr. 730/21.09.2016, deci nu este 0 schiţă validă conform legislaţiei româneşti.
– Aparatura medicală are mici inadvertenţe, exemplu : în anii de producţie, analizorul de hematologie conform site ului producătorului este 3 dif, nu 5 dif standard acceptat în România, deci analizele efectuate nu vor fi cele cerute în prezent.
Adresa ANMDMR cu numărul DM20S8E/29.03.2021 la punctul 1 autoritatea specifică că există 2 situaţii în care spitalul poate fi folosit în ţară:
– ca unitate integrată (adică spaţiile de lucru şi aparatură este un tot unitar) cu declaraţii de conformitate şi marcaj CE obţinute de producător şi puse la dispoziţia autorităţilor, certificate neregasite în documentele trimise;
– sau sunt achzitionate separat, adică containerele şi toate echipamentele medicale şi acestea trebuiesc identificate separat.
Considerăm că în ambele cazuri ar trebui ca echipamentele medicale să aibă declaratii de conformitate şi marcaje CE.
Tot la acest punct ANMDMR A CERUT DOCUMENTELE DE ACHIZIŢIE PENTRU A PUTEA EMITE UN PUNCT DE VEDERE. Nu regăsim nicăieri în documentele trimise de Euronest un al 2 lea punct de vedere al ANMDMR sau 0 a doua adresă, ceea ce înseamnă că Euronest nu a răspuns solicitărilor ANMDMR.
La punctul 2 al adresei sus-menţionate, ANMDMR spune clar că STAŢIILE DE OXIGEN au înregistrate în EUDAMED doar unele componente restul nefiind regăsite în registrele EUDAMED, considerăm că acele componente neînregistrate pot duce la deficienţe majore în alimentarea cu oxigen.
Amintim şi controlul tematic comun efectuat în data de 16.11.2020 de către I.S.U laşi, D.S.P. laşi şi I.S.C.I.R. La Secţia exterioară Spital Modular Leţcani laşi au fost semnalate următoarele nereguli :
I.S.U:
1. Spitalul Clinic de Boli lnfectioase „Sf. Parascheva” laşi – secţia exterioară Spitalul mobil covid-19 Leţcani este un spital mobil de tip containere (regim de înălţime parter cu suprafaţa amenajată de containere 3708 mp) care a fost instalat fără a deţine/ fi prezentate proiecte tehnice. Pe timpul controlului nu a fost prezentate documente privind realizarea spitalului mobil: proces-verbal de verificare-constatare a calităţii lucraritor, proces-verbal pentru verificarea calităţii lucrărilor ce devin ascunse etc., în care să fie incluse măsurile realizate privind îndeplinirea cerinţei fundamentale „securitate la incendiu”; schema instalatiilor electrice, oxigen și filtroventilaţie, lista documentelor care atestă performanța la foc a produselor pentru construcţii cu rol în satisfacerea cerinţei fundamentale „securitate la incendiu” ori a celor care au performante de comportare la foc,etc.– depozitele de materiale combustibile nu au fost prevăzute dispozitive de evacuare a fumului cu deschidere automată în caz de incendiu, care să aibă aria liberă de min. 1% din suprafaţa pardoselii (pentru spajiu de depozitare cu suprafaţa mai mare de 36 mp);
– pe căile de evacuare (ieşiri principale pacienţi 9i personal medical) sunt uși de tip glisant fără ca acestea să aibă în imediata lor apropiere uşi pietonale obişnuite (pe balamale), astfel existând riscul de se bloca datorită funcţionarii defectuoase a mecanismelor lor auxiliare.
– nu s-au putut identifica cu exactitate tip de stingător folosit în spatule spitalului mobil (pe stingător erau precizări doar în limba turcă, nu era trecută cantitatea de pulbere, declaraţie de conformitate etc conform ORDIN nr. 138 din 23 octombrie 2015)
– în Spitalul mobil covid-19 Leţcani sunt montaţi senzori de fum autonomi pe holuri (cai evacuare) și în bai. Nu este realizat un sistem operativ de observare și anunţare a incendiului sau de alertare în cazul producerii unui astfel de eveniment (instalaţie de detecţie, semnalizare și avertizare a incendiilor)
– Nu este prevăzut iluminat de securitate pentru evacuare în toate situaţiile prevăzute de normativul 17/2011.
Totodată reamintim că, având în vedere desele defecţiuni şi disfuncţionalităţi apărute la instalaţia de energie electrică – siguranţe care se decuplau în mod repetat, cabluri topite/arse, miros de cabluri arse, lămpi arse, etc- pentru siguranţa pacienţilor şi a personalului medical, am solicitat (prin adresa nr 1768/26.01.2021) să efectuaţi şi să ne prezentaţi expertiză tehnică întocmită de experţi tehnici atestaţi conform prevederilor legale, pentru instalaţia electrică din interiorul şi exteriorul modulelor din componenţa Spitalului Modular Leţcani. Expertiză tehnică va evidenţia, minim următoarele:
– verificarea dimensionării instalaţiilor electrice interioare şi exterioare în raport cu toţi consumatorii existenţi;
– calitatea execuţiei instalaţiei : modul de execuţie a conexiunilor, calitatea echipamentelor
utilizate, calitatea materialelor utilizate (conductori, aparataj, etc)
– bilanţ energetic;
– modul de protecţie a modulelor metalice pentru punerea la masa accidentală (modul de împământare a modulelor)
– nu deţinem documente ale generatoarelor de curent electricTrebuiau întreprinse măsuri în ceea ce priveşte evacuarea apelor pluviale din incintă şi anume:
1. Apele pluviale se pot descărca ln canalul de desecare numai după trecerea printr-un carnin de beton în care se va monta 0 vâna de închidere.
2. Apele pluviale vor fi deversate în canalul de desecare numai după ce vor trece printr-un separator de hidrocarburi.
3. Rigola de colectare a apelor pluviale amplasată pe platforma betonată de la intrarea principală, are descărcare directă în rigola betonată adiacentă cu drumul principal de acces. Apele pluviale colectate în această rigolă trebuiesc deversate în canalul de desecare, respectând aceleaşi condiții arătate mai sus.Condiţii impuse de A.N.I.F înscrise în Avizul nr.62 din 16.10.2020 şi specificate că obligaţii în Autorizaţia de Gospodărire a Apelor Modificatoare nr.73/2020 cu termen de 60 zile.”, a transmis managerul și șeful de lucrări Dr. Manuel Florin Roșu.