Prima pagină » National » Reacția Arhiepiscopului Tomisului, IPS Teodosie, după ce Patriarhul Daniel l-a criticat dur
Reacția Arhiepiscopului Tomisului, IPS Teodosie, după ce Patriarhul Daniel l-a criticat dur

Reacția Arhiepiscopului Tomisului, IPS Teodosie, după ce Patriarhul Daniel l-a criticat dur

21 mai 2021, 15:25,
Alexandru Ifrim, în National

După criticile dure ale Preafericitului Daniel la adresa Arhiepiscopul Tomisului, a venit şi o replică din partea ÎPS Teodosie care spune că doar dumnezeu îl poate sancţiona, iar el nu-şi doreşte să devină patriarh. Tot acest conflict verbal ar fi început în momentul în care Teodosie a făcut o solicitare către Patriarhia Română prin care a cerut să fie ridicat la rangul de mitropolit.

„Hotărârile Sinodului sunt interne, nu se discută în public, nu vorbim despre asta. Doar Dumnezeu poate să mă sancţioneze, doar de El mă tem. Nu îmi doresc să fiu patriarh, la cererea credincioșilor am făcut intervențiile pentru înființarea Mitropoliei”, a spus Arhiepiscopul Tomisului, ÎPS Teodosie, vineri, în replică la criticile aduse de Patriarhul Daniel.

ÎPS Teodosie: „Am avut o atitudine creștină de apărare a dreptei credințe”

Arhiepiscopul Tomisului a spus că Dumnezeu este Adevărul suprem iar tot El ne va ajuta să punem Adevărul în lumină.

„Am reacționat cu rugăciune, ştiu că Dumnezeu este Adevărul suprem și ne va ajuta să punem Adevărul în lumină. Am făcut astăzi referire la Sfinții Împărați Constantin și Elena. Ei au dorit să descopere crucea, cel mai important semn al creștinismului. Și noi am dorit să ne descoperim istoria, de aici de la Dobrogea, o istorie atât de obscură pe care nu o cunoșteam (…). Am avut o atitudine creștină de apărare a dreptei credințe. A apăra dreapta credință nu este un lucru negativ, ci pozitiv. Iată, credincioșii m-au urmat”, a continuat ÎPS Teodosie.

ÎPS Teodosie a fost întrebat de către jurnalişti dacă va continua demersurile pentru a înfiinţa mitropolie în Constantă.

„Da, bineînțeles, cum să nu fac demersuri. Pentru că stă, cum spune Sfântul Apostol Pavel, cum să nu mărturisesc mai departe adevărul, dacă nu mărturisesc însemnează că încep să mor, pentru că a mărturisi însemnează viață. Mitropolia a fost o realitate și dacă Dumnezeu va voi, va fi. De Dumnezeu depinde, nu de oameni”, a mai spus ÎPS Teodosie.

ÎPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, a făcut o cerere pentru reînfiinţarea „Mitropoliei Tomisului”. Răspunsul conducerii Bisericii Ortodoxe Române a venit însă abia în urmă cu câteva zile, printr-o scrisoare oficială în care cererea acestuia este refuzată și care semnalează mai multe derapaje ale Arhiepiscopiei.

ÎPS Teodosie, a fost criticat dur de Patriarhul Daniel

Patriarhul Daniel l-a criticat dur pe Arhiepiscopul Tomisului printr-o scrisoare oficială. ÎPS Teodosie a fost acuzat de răzvrătire, sfidare dai şi de atitudine provocatoare. Iar oficialii Bisericii Ortodoxă Roamane i-a refuzat Arhiepiscopul Tomisului avansarea în ierarhia internă dar şi transformarea în mitropolit.

Această decizie a conducerii BOR a veit la mai puţin de 2 luni după ce Arhiepiscopul Tomisului a făcut o cerere la Patriarhia Română prin care solicita ridicarea lui la rangul de mitropolit. Cei din conducerea BOR sunt de părere că nu sunt îndeplinite donditiile statutare, iar toate acestea ar fi o încercare a Arhiepiscopului Tomisului de a urca în rang.

„Ridicarea la rang de Mitropolie a acestei eparhii nu este statutară, nu reprezintă o necesitate pastoral-misionară actuală și afectează disciplina eclezială. Eparhia care solicită o astfel de ridicare în rag trebuie să dovedească întâi statornicie, bună organizare și bună administrare, cooperare cu Patriarhia și solidaritate sinodală, servind drept exemplu pozitiv pentru eparhiile vecine”, mai arată documentul citat, adăugând că nu este suficientă invocarea unor merite istorice din trecutul îndepărtat.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *