Prima pagină » Sanatate » Reabsorbția tubulară: Aparatul excretor

Reabsorbția tubulară: Aparatul excretor

15 feb. 2022, 11:11,
în Sanatate

În cadrul aparatului excretor, la nivelul nefronilor are loc atât reabsorbția, cât și secreția tubulară, un fapt ce menține valori normale ale substanțelor în sânge.

Soluția se s-a filtrat la nivelul glomerulului va traversa tubii uriniferi, iar în tot acest traseu pe care îl vor parcurge, treptat se vor absorbi sau secreta unele substanțe. Toate aceste procese sunt selective, iar lichidul ce rezultă în urmă lor va ajunge în pelvisul renal sub forma unei urine finale.

grafica cu rinichi

La nivelul rinichilor au loc procese de absorbție și de secreție

Ce este reabsorbția tubulară

Cei mai mulți compuși din urina primară încă pot fi considerați ca fiind substanțe utile. Acestea sunt recuperate de organism prin mecanismul de reabsorbție tubulară. Celulele ce formează tubii uriniferi sunt special adaptate la această funcție, atât morfologic, cât și biochimic.

Biochimic, la nivelul membranei celulare prezintă pompe metabolice pentru a facilita transportul activ, cel cu consum de energie ce nu depinde de gradientul de concentrație. Morfologic, celulele nefronului, nefrocitele, prezintă mulți microvili (mică prelungire permanentă a plasmaleimei), iar datorită acestora, partea activă crește considerabil. În timp ce la baza celulei se găsesc o mulțime de mitocondrii pentru a forma ATP-ul necesar funcționării pompelor. Deci nefrocitele sunt mari consumatoare de energie.

reabsorbtia tubulara a apei are loc majoritat in tubul proximal

Doar 4% din apă este absorbită în restul zonelor

Cum se manifestă transportul pasiv

Conform legilor fizicii, difuziunea și osmoza (în gradiente chimice, electrice și electrochimice) reprezintă schimbul de substanțe dintre 2 medii, fără consum de energie. De asemenea, se poate adăuga și faptul că dacă într-o parte există o presiune hidrostatică mai mare, atunci, tot în virtutea legilor fizicii, se va încerca echilibrarea celor 2 medii.

Nu există vreo limită pentru acest tip de transport, iar prin aceste mecanisme se absoarbe apa (osmotic), ureea (chimic) și electroliții de sodiu sau clor (electric și electrochimic). Fapt ce facilitează foarte mult funcțiile nefrocitelor.

la rinichi are loc reabsorbtia tubulara

Urina primară, înainte de reabsorbții este de 180L pe zi

Reabsorbția de apă

În cadrul nefronului, toate segmentele sale sunt capabile de a reabsorbi apa și de a o pune înapoi în circulația sangvină. Ceea ce este important de menționat este că chiar dacă toate părțile pot face asta, proporțiile sunt diferite. Astfel, în tubul contort proximal se va filtra 80% din apă, iar această absorbție este una obligatorie. Apa este atrasă în interstiții ca urmare a reabsorbției tubulare a unor substanțe (săruri, glucoză, compuși utili).

Tubii contorți distali, alături de tubii colectori sunt responsabili de reabsorbția a 15% din apă, aceasta fiind una ce variază în funcție de nivelul de hidratare al organismului. Hormonul antidiuretic (ADH) este responsabil de realizarea acestei reabsorbții. Dacă acesta e scăzut, reabsorbția nu se va mai produce și se pot elimina chiar 20-25 L de urină în doar o zi.

imagine cu tubii colectori

Urina finală va circula în tubii colectori până la calicele mici

Atunci când acesta este în condiții normale, se va elimina doar 1,8 L de urină concentrată zilnic. Iar restul de procente până la 99%, respectiv 4% se absoarbe în restul zonelor. O influență în această absorbție facultativă este dată și de cantitatea de electroliți precum sodiu și potasiu.

Transportul activ

Travaliul metabolic al nefrocitului și determină proprietățile selective a transportului activ. Acesta presupune consum de energie și oxigen, spre deosebire de procesele pasive. Forța pompelor metabolice este limitată întrucât o substanță se poate transporta doar pe unitate de timp. La rinichi doar cele utile se absorb, cataboliții vor rămâne în urină. Prin acest transport activ (reabsorbția tubulară) se vor extrage glucoza, aminoacizii, polipeptidele, unele vitamine și unele săruri.


Calmează tusea rapid: Leacuri din bătrâni pentru ameliorarea simptomului

Bugetul.ro
Maghiarii cumpără tot în România. Zeci de milioane de euro investite de Ungaria într-o fabrică din țara noastră situată într-o zonă preferată de vecinii de la Vest
redactia.ro
Ce a putut să-i spună George Simion lui Lucian Mîndruță atunci când s-au întâlnit la un eveniment după alegeri. Răspunsul politicianului l-a uluit pe jurnalist
Bugetul.ro
Se închide Lidl! Anunțul oficial a fost făcut de autorități în cazul unuia dintre magazinele care aparțin celebrului retailer german
a1.ro
Transformarea extremă prin care a trecut această tânără pentru a arăta așa. Și-a tăiat singură părți din corp. Ce a dezvăluit
Playtech.ro
Horoscopul zilei de joi. Zodia care are un curaj extraordinar, multe se vor schimba
observatornews.ro
George Simion, convins că va fi votat premier Călin Georgescu. SURSE: Unii lideri PSD vor alianţă cu AUR
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Evz.ro
Produsul la mare căutare, interzis în România de la 1 iulie 2025
realitatea.net
Colesterolul redus într-o săptămână. Cinci pași recomandați de nutriționiști
SportpeSurse
Gino Iorgulescu a dat toate detaliile despre cearta cu Olăroiu: „Necazul în care ne-a băgat Mario costă imens”
Playtech.ro
Indicatorul rutier neînţeles de şoferi. Este nou şi oferă un detaliu important românilor
Dailybusiness.ro
Pe cine va vota Crin Antonescu în turul 2: Am pierdut singur și aleg liber! Refuz mobilizarea pentru o nouă „salvare a țării”
RomaniaTV
Cutremur în România! A demisionat Isărescu!
stiriromania.ro
La 57 de ani, Carmen a devenit cea mai în vârstă mamă de gemeni din România. Partenerul, cu 22 de ani mai tânăr
RomaniaTV
Anunţul CCR după ce George Simion a câştigat detaşat primul tur al alegerilor prezidenţiale
redactia.ro
Putin dă vina pe România pentru războiul din Ucraina. "Speranța a fost că vor auzi cuvintele, dar..."
ego.ro
Motivul pentru care s-au certat Smiley și Pavel Bartoș la Românii au Talent! ”A fost singurul!” EXCLUSIV

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`