Prima pagină » Local » Reabilitarea Muzeului „Dosoftei” din Iași poate fi premiată de Uniunea Arhitecților din România. Monumentul a fost refăcut de Consiliul Județean
Reabilitarea Muzeului

Reabilitarea Muzeului „Dosoftei” din Iași poate fi premiată de Uniunea Arhitecților din România. Monumentul a fost refăcut de Consiliul Județean

12 nov. 2021, 02:00,
Vlad Rotaru în Local

Proiectul de reabilitare a clădirii cunoscută drept Muzeul „Dosoftei” din Iași a fost nominalizat la o secțiune privind recuperarea patrimoniului și interpretarea identității. Premiul poate fi acordat de Uniunea Arhitecților din România. Reabilitarea clădirii-monument istoric din zona centrală a municipiului Iași a fost realizată de Consiliul Județean

Unul dintre cele mai emblematice monumente din municipiul Iași a fost nominalizat la un concurs derulat de Uniunea Arhitecților din România (UAR). Muzeul „Sfântul Ierarh Dosoftei – Mitropolitul”, din municipiul Iași, clădire cunoscută drept „Casa Dosoftei”, a fost nominalizat în cadrul Bienalei Naționale de Arhitectură 2021, la secțiunea Recuperarea patrimoniului și interpretarea identității.

Valoarea contractului de lucrări a fost de 1,8 milioane de lei, investiția totală pentru acest proiect fiind de 3,6 milioane de lei. Fondurile necesare pentru restaurarea Muzeului „Sfântul Ierarh Dosoftei Mitropolitul” au fost accesate în cadrul Programului Operațional Regional 2014-2020.

Muzeul Dosoftei poate fi premiat de Uniunea Arhitecților din România

Conducerea Consiliului Județean (CJ) Iași a arătat și în ce constă nominalizarea proiectului de reabilitare a Muzeului Dosoftei din zona centrală a municipiului.

„Am primit o veste foarte bună de la Muzeul Național al Literaturii Române Iași. Proiectul de restaurare a Muzeului «Sf. Ierarh Dosoftei – Mitropolitul» Iași, cunoscut drept «Casa Dosoftei», a fost nominalizat în cadrul Bienalei Naționale de Arhitectură 2021, la secțiunea Recuperarea patrimoniului și interpretarea identității. E meritul celor care au proiectat și executat restaurarea acestei minunății arhitecturale, clădire – parte a patrimonului ieșean ce se identifică cu istoria acestui frumos oraș și este de datoria noastră de a o conserva și valorifica”, a spus Sorin Afloarei, vicepreședintele Consiliului Județean Iași.

Ce reprezintă Bienala Națională de Arhitectură?

Bienala Națională de Arhitectură (BNA) România este un eveniment profesional al breslei arhitecților, organizat constant, din anul 1994, de Uniunea Arhitecților din România. Ca multe alte manifestări culturale, ediția a XIV-a a fost amânată din anul 2020, din cauza pandemiei de COVID-19. Denumirea de Bienala Națională de Arhitectură este marcă înregistrată de UAR și reflectă amploarea națională a manifestării și reprezentarea teritorială la nivelul întregii țări.

„Bienala are un concept pentru fiecare ediție, propus de conducerea Uniunii Arhitecților din România și de echipa curatorială. Conceptul este structurat ca program cultural, având un conținut complex și de interes, atât pentru breasla arhitecților, participanți, cât și pentru utilizatorii și locuitorii cărora li se adresează producția de arhitectură, publicului larg”, au transmis reprezentanții Uniunii Arhitecților.

Cum arată Muzeul „Dosoftei”, din municipiul Iași?

Muzeul „Dosoftei” găzduiește secția de literatură veche din cadrul Muzeului Național al Literaturii Române Iași. Lucrările de restaurare s-au terminat încă din 2019. Aici va fi expusă din nou Cazania, scrisă de Mitropolitul Varlaam Moțoc în anul 1643, considerată prima tipăritură în limba română din Moldova.

Edificiul a fost înscris în anul 2015 în lista muzeelor de patrimoniu. Casa „Dosoftei” a fost dotată cu sisteme de supraveghere, asigurare antiefracție și antiincendiu în toate încăperile, conform cerințelor Inspectoratului pentru Situații de Urgență. În apropierea monumentului istoric a fost montat un panou informativ pe care va fi prezentat istoricul clădirii, scris și în limbajul Braille.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *