Prima pagină » Local » Reabilitarea albiei râului Jijia, în județul Iași, a fost amânată! ABA Prut-Bârlad vrea să investească 9 milioane de euro
Reabilitarea albiei râului Jijia, în județul Iași, a fost amânată! ABA Prut-Bârlad vrea să investească 9 milioane de euro

Reabilitarea albiei râului Jijia, în județul Iași, a fost amânată! ABA Prut-Bârlad vrea să investească 9 milioane de euro

17 feb. 2022, 02:00,
Ciprian Boaru, în Local

Albia râului Jijia va fi reabilitată în zona localității Chiperești din județul Iași cu ajutorul fondurilor europene. Licitația pentru asigurarea serviciile de asistență tehnică a fost anulată. Cel mai probabil procedura va fi reluată în perioada următoare.

Administrația Bazinală de Apă (ABA) Prut-Bârlad pregătește noi investiții pentru reabilitarea albiei râului Jijia. Recent, autoritatea contractantă a demarat licitația pentru furnizarea serviciilor de asistență tehnică privind ”Reabilitarea ecologică a albiei vechi a râului Jijia aval de Nodul Hidrotehnic Chiperești, județul Iași” în comuna Țuțora. Valoarea estimată a contractului este de 1.588.235 de lei fără TVA, aproape 320.000 de euro. Însă la procedură nu s-au prezentat ofertanți, motiv pentru care licitația va fi reluată. ABA Prut-Bârlad intenționează să acceseze fonduri europene pentru realizarea lucrărilor. Potrivit oficialilor din instituții, investiția se ridică la 45 de milioane de lei cu TVA, aproape 9 milioane de euro. La începutul anului 2021, instituția a fost implicată într-un scandal național din cauza unor angajări suspecte.

Reabilitarea albiei râului Jijia depinde de asistența tehnică

În cazul în care la procedura viitoare vor fi participanți, comisia de evaluare va alege oferta furnizorilor de servicii cu prețul cel mai mic.

”Lucrările propuse a se executa vor fi amplasate pe albia veche a râului Jijia, aval de localitatea Chiperești, până la confluența cu râul Prut, județul Iași. Râul Jijia este cel mai important afluent al râului Prut. Începând de la Chiperești, nu departe de orașul Iași, și până la confluența cu Prutul, acestea au albia majoră comună. Râul Jijia izvorăște din regiunea Cernăuți a Ucrainei, în apropiere de frontiera cu România, la o altitudine de 410 m și curge spre sud-est prin Dorohoi, județul Botoșani, vărsându-se în Prut pe teritoriul județului Iași. Are o lungime de 275 de kilometri și un bazin hidrografic de 6.757 de kilometri pătrați”, se mai arată în documentația procedurii.

Administrația Bazinală a organizat o licitație și pentru furnizarea unei mașini electrice.

ABA Prut-Bârlad a organizat o licitație pentru furnizarea mai multor autoturisme

Totodată, anul trecut, ABA Prut-Bârlad a organizat altă licitație pentru furnizarea mai multor autoturisme de teren și a unei autoutilitare. Valoarea estimată a contractului este de 433.052 de lei fără TVA, aproape 100.000 de euro. Procedura a fost împărțită în două loturi: 4 mașini de teren 4×4 și autoutilitară cu 7 locuri. Comanda va fi livrată în termen de 90 de zile de la semnarea contractului.

”Perioada de garanție este de minimum 3 ani sau minimum 100.000 de kilometri. Furnizorul va trebui să asigure buna funcționare, calitatea și performanțele bunurilor pentru toată perioada de garanție. Perioada de garanție începe în momentul recepției finale, respectiv la livrarea autovehiculelor. În cazul apariției de defecțiuni în condiții de garanție, furnizorul este obligat să intervină în termen de maximum 48 de ore de la solicitarea noastră. Garanția se va realiza prin înlocuirea sau repararea tuturor componentelor defecte, inclusiv defecte de fabricație și manopera asociată, la locul său de activitate, gratuit. Componentele înlocuite sau reparate în baza garanției beneficiază de o nouă perioadă de garanție, conform legislației în vigoare”, au fost cerințele instituției.

Reabilitarea albiei râului Jijia de pe teritoriul județului Iași este doar una dintre investițiile anunțate de ABA-Prut.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *