Prima pagină » Actualitate » Răzvan Cherecheș, specialistul în sănătate publică şi-a dat demisia din Ministerul Sănătății: Sunt dezamăgit de colaborare
Răzvan Cherecheș, specialistul în sănătate publică şi-a dat demisia din Ministerul Sănătății: Sunt dezamăgit de colaborare

Răzvan Cherecheș, specialistul în sănătate publică şi-a dat demisia din Ministerul Sănătății: Sunt dezamăgit de colaborare

25 mart. 2021, 13:52,
în Actualitate

Decizie de ultimă oră luată de Răzvan Cherecheș, consilier onorific şi specialist în sănătate publică. Acesta şi-a prezentat demisia din cadrul Ministerului Sănătăţii. Într-o postare publicată pe o reţea de socializare, specialistul a explicat că este dezamăgit de colaborarea de autorităţile mai sus menţionate.

Poziţia pe care o ocupa era neplătita. Experienţa acestuia a fost una amară, susţine Cherecheș. De altfel, acesta a prezentat idei şi articole ştiinţifice care nu au fost luate în seamă.

Răzvan Cherecheș și-a dat demisia din funcţia de consilier onorif în cadrul Ministerului Sănătății

Ministerul Sănătății va funcţiona cu un consilier în minus după ce specialistul în sănătate publică, Răzvan Cherecheș a decis să îşi prezinte demisia. Acesta şi-a explicat gestul prin colaborarea deficitară pe care a avut-o cu conducerea ministerului.

„Ieri mi-am înaintat demisia din funcția de consilier onorific la Ministerul Sănătății (poziție neplătită). Experiența mea a fost una amară – am fost solicitat pentru un sfat bazat pe dovezi doar de 2 ori și am propus sugestii, idei și articole științifice (nesolicitate) către Minister cu o frecvență de una pe zi (la început) și apoi câte una la 2-3 zile (probabil că așteptările mele au fost nerealiste).” a menţionat Răzvan Cherecheș

Funcția este una onorifică

În continuarea postării, Răzvan Cherecheș spus că funcţia pe care a deţinut-o a fost literal una onorifică mai ales că echipa din minister nu a considerat să îl bage în seamă prea mult:

Am crezut că voi putea ajuta, dar am descoperit că funcția a fost literal una onorifică – echipa din Minister este mult prea prinsă că să utilizeze experiența consilierilor (aceasta a fost situația în cazul meu). Nu consider că este cazul să rămân într-o funcție (chiar și una onorifică) dacă mă simt inutil”, a scris Răzvan Cherecheș joi pe Facebook.

Este bine de menționat că nu toți consilierii onorifici au atribuții onorifice. De exemplu, cazul lui Ștefan Voinea,  este unul în care s-a dovedit faptul că Ministerul Sănătății funcționează, cel mai probabil, pe diferite grade onorifice. În timp ce unii nu sunt luați în seamă, alți specialiști ca Răzvan Chiricheș nu sunt băgaați în seamă.

El a enumerat direcțiile de acțiune pe care le-a „semnalat de multiple ori ca fiind prioritare

În încheiere, Cherecheș a oferit și o listă cu direcțiile de acțiune pe care el le-a semnalat ca fiind prioritare dar care, dacă e să confruntăm cu realitatea, nu au avut mare trecere la ministerul Sănătății condus de Vlad Voiculescu:

  • testarea – nu a fost implementată testarea antigenică rapidă gratuită (în continuare nu avem o imagine clară asupra situației)
  • comunicarea – reactivă și cu frecvență redusă (teoriile conspirației proliferează, ambiguitatea și incertitudinea au crescut)
  • raportarea transparentă a datelor a înregistrat un progres – un efort susținut și suplimentar este necesar în continuare
  • Institutul Național de Sănătate Publică – nereformat în continuare (peste 450 de oameni care generează un volum infim de dovezi și suport pentru practică)”.

„Adevărul este că nu mai am răbdare – trăim vremuri de criză în care comunicarea ministerului sănătății cu populația trebuie să se întâmple zilnic! Zilnic trebuie să se vadă ceva, zilnic trebuie să aflăm cum au progresat autoritățile! Consider că trebuie să îmi expun liber opiniile științifice, din poziția de profesor universitar. Rămân deschis să ajut voluntar oricui dorește să își fundamenteze deciziile pe dovezi științifice (indiferent de culoare politică)!”, își încheie el anunțul.

În urmă cu două săptămâni, și purtătorul de cuvânt al ministerului, Bogdan Oprea, și-a dat demisia după nici două luni de mandat.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`