Expertul în sănătate publică, Răzvan Cherecheş, a clarificat dacă este adevărat că unii dintre cei care au trecut prin COVID-19 continuă să aibă simptome la câteva luni de la infecție.
Expertul în sănătate publică, Răzvan Cherecheş, a confirmat că unele persoane care au trecut prin boala COVID-19 pot avea simptome la căteva luni după infectare.
„Da, este adevărat. Se numește „sindrom de COVID lung” și o parte dintre cei care au trecut prin infecție, chiar și asimptomatici, pot să aibă simptome chiar și la o distanță de câteva luni de la momentul infecției: febră intermitentă, dureri de cap, dureri musculare, dureri articulare, durere în piept, senzație de dezorientare ca o ceață pe creier, depresie, palpitații”, spune expertul în sănătate publică.
Răzvan Cherecheş afirmă că simptomele pot continua să apară timp de luni de zile:
„Nu știm de ce, nu avem până în acest moment un tratament clar. Există studii care sunt în desfășurare, dar până la acest moment nu avem un tratament”.
Singura modalitate prin care poate fi prevenită atât infecția, cât și posibilitatea ca aceste simptome să continue, este vaccinarea, susține Cherecheş.
Răzvan Cherecheș contrazice anunțul lui Florin Cîțu legat de revenirea la normalitate de la 1 iunie
Fost consilier onorific în cadrul Ministerului Sănătății, Răzvan Cherecheș îl contrazice pe premierul Florin Cîțu legat de revenirea la normalitate odată cu 1 iunie. Acesta precizează faptul că, în aceste momente, nu sunt date care să îi ofere lui Florin Cîțu o veridicitate a celor anunțate.
Răzvan Cherecheș consideră că anunțul făcut de premier referitor la un platou pe care stă România este unul mai degrabă politic ţinând cont că țara se confruntă cu problema paturilor la Terapie Intensivă.
Răzvan Cherecheș îl contrazice pe premierul Florin Cîțu referitor la revenirea la normalitate
Răzvan Cherecheș, fost consilier onorific în cadrul Ministerului Sănătății îl contrazice pe premierul Florin Cîțu care a declarat, ieri, 5 aprilie 2021, că de pe data de 1 iunie se va reveni la normalitate. Specialistul în sănătate publică este de părere că întreaga declaraţie este una politică şi care nu are fundament din punct de vedere a datelor publicate de specialişti, mai ales în contextul în care România se confruntă cu o criză a paturilor de Terapie Intensivă:
„De când a început pandemia e prima dată când suntem la capacitate maximă și nu mai sunt paturi și nu mai sunt locuri pe secțiile de terapie intensivă. Situația-i extrem de serioasă. Echivalentul ar fi că o persoană își rupe mâna și la ortopedie nu mai sunt locuri și trebuie să stea în situația asta. În contextul ăsta, declarația primului ministru e distopică, sincer”, afirmă Cherecheş, într-un interviu pentru RFI.
Revenirea la normalitate anunțată de Florin Cîțu e doar o proiecție, spune profesorul Răzvan Cherecheș în opinia căruia, indiferent cât de mult va accelera campania de vaccinare anti-covid, presiunea din secțiile AŢI covid nu va scădea până la 1 iunie. Nu are cum, subliniază specialistul. „Să spui că la o săptămână după restricții se vede efectul, nu-i adevărat… N-are cum să se vadă”, susţine acesta.
Declaraţia este una politică
Răzvan Cherecheș este de părere că declaraţia este una politică şi că înţelege ideea de a oferi un mesaj pozitiv populației dar în contextul actual, declaraţia poate fi considerată mai degrabă ca un apel la relaxare:
” Nu sunt date care să sugereze așa ceva. Declarația premierului e o declarație politică. Înțeleg nevoia de a oferi un mesaj pozitiv, dar cred că felul în care a făcut-o îndeamnă mai degrabă la relaxare. Mesajul premierului mi se pare mai degrabă . Nu, niciodată nu am avut o situația mai proastă”, afirmă Răzvan Cherecheș.