Prima pagină » Titlurile zilei » Răzbunarea lui Cristian Stanciu, consilierul județean PSD, continuă! După ce a fost umilită și neplătită, profesoara de sport cu cel mai mic salariu din Iași a fost concediată abuziv de la FEG! Tânăra cere daune morale și scuze publice! – FOTO

Răzbunarea lui Cristian Stanciu, consilierul județean PSD, continuă! După ce a fost umilită și neplătită, profesoara de sport cu cel mai mic salariu din Iași a fost concediată abuziv de la FEG! Tânăra cere daune morale și scuze publice! – FOTO

05 mart. 2024, 02:00, 8 ,
Sorin Pavelescu în Titlurile zilei

Oana Enachi Saviuc Pavăl, profesoara de sport de la FEG, cu cel mai mic salariu din Iași, a fost concediată de consilierul județean PSD, Cristian Stanciu, patronul FEG în data de 26 februarie 2024, chiar în ziua în care tatăl tinerei, Daniel Enachi Saviuc Pavăl, dezvăluia reporterilor BZI la ce umilințe a fost supusă fiica sa.

Oana Enachi Saviuc Pavăl cere daune morale și scuze publice de la consilierul județean PSD, Cristian Stanciu

Considerând decizia de o concedia pe Oana Enachi Saviuc Pavăl de pe o zi pe alta, tatăl tinerei a depus o plângere la Colegiul de disciplină al Inspectoratului Școlar Județean (ISJ) Iași și, de asemenea, va acționa Fundația Ecologică Green (FEG) în instanță. Astfel, a fost înaintată o „contestație împotriva Deciziei nr. 3819 din 28.02. 2024 de completare a deciziei nr. 3814 din 26.02. 2024 prin care intimata a dispus desfacerea contractului individual de muncă nr. 1314 din 10.09.2021, în baza Art. 61 Litera a din Codul Muncii, respectiv Art. 210, Aliniatul 1, Litera e din Legea Învățământului Preuniversitar Nr. 193/2023, prin care solicit: anularea deciziei de desfacere a Contractului Individual de Muncă nr. 1314 din 10.09. 2021; reintegrarea în funcția deținută anterior desfacerii Contractului Individual de Muncă, conform art. 78 alin 2 Codul Muncii; obligarea la plata unei despăgubiri egală cu drepturile salariale majorate și a tuturor drepturilor salariale, indexate și actualizate, ce mi se cuvin până la reintegrarea efectivă deținută anterior concedierii; obligarea la plata daunelor morale/profesionale provocate conform art. 269  și urm. Codul Muncii, apreciate la valoarea de 10.000 euro; obligarea la scuze publice din partea Președintelui Fundației Ecologice Green și în ședință de Consiliu profesoral a Coordonatului și Directorului școlii; obligarea la plata cheltuielilor de judecată”, se arată în plângerea depusă la ISJ Iași și Tribunalul Iași.

În document, tânăra expune punctual toate umilințele și nedreptățile la care a fost supusă în cei peste doi ani în care a predat la FEG și subliniază faptul că și-a respectat întotdeauna obligațiile față de școală.

„În fapt, la data de 10.09.2021, am încheiat cu intimata contractul individual de muncă nr. 1314. În urma acestui contract, mi-am respectat toate obligațiile față de angajator, atât în ceea ce privește clauzele contractuale, cât și în ce privește clauzele Regulamentului de Ordine interioară. La data de 26.02. 2024, intimata a emis decizia nr. 3814 prin care s-a dispus desfacerea contractului individual de muncă în baza Art. 61 Litera a din Codul Muncii, respectiv, Art. 210, Aliniatul 1, Litera e din Legea Învățământului Preuniversitar  nr. 193/2023, desfacere a contractului individual de muncă pe care o apreciez ca abuzivă, neîntemeiată, nelegală și nejustificată”, se arată în contestație.

Problemele pentru tânăra profesoară au început imediat ce a cerut mai multe zile de concediu de odihnă

Daniel Enachi Saviuc Pavăl susține că problemele pentru fiica sa au început atunci când a cerut să aibă 62 de zile de concediu de odihnă, așa cum primesc angajații din învățământ. Drept urmare, în data de 30 august 2022, tânăra a fost înștiințată în scris, deoarece nu ar fi utilizat echipamentul sportiv adecvat la ore.

„Hărțuirea mea a început cu avertismentul scris din data de 30.09.2022 prin care eram înștiințată că în anul școlar anterior (2021-2022) nu aș fi utilizat echipament adecvat la orele de educație fizică, nu a, aplicat strategii interactive și participative, fiind incapabilă de a selecta și folosi mijloacele de instruire, tehnici de lucru și metode în funcție de necesități și posibilități, dar s-a omis din neștiință sau cu rea credință să se precizeze că în anul școlar 2021-2022 eu nu am avut nicio asistență la ore din partea directorului, deci nu înțeleg de unde s-a ajuns la acuzațiile precizate mai sus (acest avertisment fiind evident o contra la cererea mea de Concediu de odihnă conform Legii Educației).

În plus, consider că, fiind în primul meu de activitate puteam fi îndrumată de cadrele didactice cu experiență din școală dar nici acest lucru nu s-a întâmplat. Precizez faptul că am făcut nenumărate solicitări ( pe puțin 4) la coordonatorul școlii din acea vreme (Hriscu Ionela) să mi se precizeze atât care este echipamentul sportiv adecvat orelor de educație fizică, cât și care strategii interactive și participative, mijloacele de instruire, tehnicile de lucru și metode ar fi trebuit să le folosesc în cadrul orelor, dar nu am primit nici un răspuns nici din partea coordonatorului, care nu avea studii psihopedagogice și nici din partea directorului școlii”, a motivat Oana Enachi Saviuc Pavăl.

Oana Enachi Saviuc Pavăl, implicată în multiple conflicte la FEG

În data de 9 august 2022, Oana Enachi Saviuc Pavăl a fost chemată în comisia de disciplină și a fost acuzată de comportament neadecvat față de fosta angajată a școlii, de la departamentul de resurse umane, Avasiloaie Roxana-Andreea. Câteva luni mai târziu, pe 16 martie 2023, tânăra profesoară a ajuns din nou în fața comisiei de disciplină, de această dată pentru că ar fi defăimat unitatea de învățământ în timpul unei ședințe profesorale.

„Acesta m-a acuzat că «am îmbrâncit-o, zgâriind-o pe mână», nejustificând cu probe palpabile aceste acuzații. În urma acestei acuzații, am fost sancționată prin decizia nr. 2029/12.12. 2022 cu reducerea salariului cu 5% timp de 2 luni, decizie pe care am contestat-o în instanță, procesul fiind pe rol. Apoi a urmat un așa-zis avertisment scris din data de 10.03. 2023, dar care nu are număr de înregistrare precizat în decizia de sancționare din data de 26.02. 2024. Urmează un nou convocator la comisia de disciplină nr. 2209 din data de 16.03.2023, prin care eram acuzată că în ședința consiliului profesoral din data de 15.03.2023 aș fi creat «o stare conflictuală cu directorul unității de învățământ Ștefănescu Elena, dar și cu celelalte cadre didactice aducând acuzații de natură de a defăima unitatea școlară».

În data de 05.04.2023 am primit decizia de aplicare a sancțiunii disciplinare nr. 2235 prin care mi s-a redus salariul de bază cu 10% timp de 2 luni. Această decizie am contestat-o în instanță, cerând dovezi ale conflictului, respectiv înregistrarea audio-video din sala de ședință, unde era montată o cameră de supraveghere, demontată ulterior, după ce s-a aflat de proces și p copie de pe Procesul-Verbal  în care să fie specificat așa-zisul conflict și prejudiciul de imagine adus școlii. La convocator au fost atașate notele de informare ale colegilor, însă două dintre acestea aveau numere de înregistrare pe o dată ulterioară deciziei de constituire a Comisiei de Cercetare Disciplinară”, a motivat tânăra în contestația depusă la ISJ și Tribunalul Iași.

Profesoara de sport de la FEG susține că a fost concediată abuziv

Oana Enachi Saviuc Pavăl a fost acuzată de coordonatorul Școlii Primare FEG că ar fi semnat în „fals” condica de prezență, deși tânăra susține că în cadrul unității de învățământ existau două documente, unul pentru personalul didactic, iar cel de-al doilea pentru cel auxiliar și nedidactic.

„Hărțuirea a continuat cu așa zisa sesizare nr. 2573 din 31.01.2024, făcută de Iordache Alexandra-Maria, coordonator din luna septembrie a Școlii Primare FEG prin care preciza că am semnat în «fals». în condica de prezență în care se consemnează ora sosirii și ora plecării din unitate, Condică care nu este destinată Cadrelor didactice, acestea semnând conform legii în vigoare în Condica pentru Evidența Prezenței și Activității Personalului Didactic.

Citind cu atenție etichetele celor două condici sunt pe deplin convinsă că respectiva Condică de Prezență este destinată doar personalului didactic auxiliar și celui nedidactic, inclus coordonatul școlii, care neavând ore de predare nu poate consemna în Condica pentru Evidența Prezenței și Activității Personalului Didactic, dar din neștiință sau rea credință conducerea Fundației Ecologice Green nu ține cont de acest aspect. Nu cred că mai există în sistemul de învățământ vreo unitate școlară care să opereze cu câte două condici de prezență pentru cadrele didactice”, se arată în contestație.

Cristian Stanciu, consilierul județean PSD, patronul FEG, nu a dorit să comenteze motivele care au dus la concedierea Oanei Enachi Saviuc Pavăl.

„Domnișoara Saviuc are dreptul să acționeze astfel. Momentan, ne aflăm în litigiu”, a declarat consilierul județean PSD, Cristian Stanciu.

Oana Enachi Saviuc Pavăl, profesoara de sport de la FEG, cu cel mai mic salariu din Iași, a intentat al patrulea proces împotriva unității de învățământ la care a fost angajată în data de 10.09.2024. Tânăra speră că pentru hărțuirile la care a fost supusă va primi daune morale în valoare de 10.000 de euro și scuze publice din partea consilierului județean PSD, patronul FEG, Cristian Stanciu.

Comentarii
  • Cum adica „tatal tinerei a depus o plangere”? Nu este majora? Ca profesoara, ii invata pe altii niste chestii, oricare ar fi ele. Nu poate insa sa ia decizii pentru ea, de una singura?

  • Se urla in ziare de aceasta familie iar D.N.A doarme , puscarie pt doua vieti .

  • o forma de sclavagism platit la FEg-ul asta

  • “rhenus”, mare adevăr ai spus !

  • Ghiciti poezia

    De esti tu acela,
    Nu-ti sunt mama eu.
    Du-te la oștire,
    Pentru țară mori
    Şi-ți va fi mormântul
    Incoronat cu flori.

  • Si-n articolul trecut, tot asa, tacsu’ a facut demersurile 🥲

    Cred ca ea nici nu stie pe ce lume se afla. Trebuie sa ii spuna altii ce e bine, ce e rau, ce e corect, ce e gresit. 🥹

  • Enachi Saviuc Pavăl…asta dacă se mărită îi trebuie comandă de buletin special:)))

  • Si C.Stanciu a fost ajutat un timp de tatal sau,atunci era biine?Nu asta este important.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

BZI - Editia Digitală - pdf
02 septembrie 2024
02 septembrie 2024