Prima pagină » National » Războiul Ucraina-Rusia, efecte negative asupra economiei României

Războiul Ucraina-Rusia, efecte negative asupra economiei României

25 feb. 2022, 10:43,
BZI.ro, în National

Economiştii explică cum războiul Ucraina-Rusia va avea efecte negative pe toate planurile. În special, creşterea preţurilor la petrol şi la gaze va conduce la o creştere generalizată a preţurilor, investiţiile vor stagna sau se vor orienta spre zone mai stabile, vor fi reduceri la nivelul importurilor şi al exporturilor.

Aceştia susțin că finanţarea deficitelor gemene va fi o problemă din ce în ce mai mare. Mai mult chiar, România s-ar putea confrunta cu număr mare de refugiaţi ucraineni.

colaj cu razboiul din Ucraina, ambuteiaje, explozii, bombardamente

Analistul economic a mai spus că „necazul mare“ este că România este vulnerabilă din cauza deficitelor gemene, respectiv deficitul bugetar şi deficitul de cont curent

Războiul Ucraina-Rusia, efecte negative asupra economiei

Efectele negative ale războiului Ucraina-Rusia va fi resimţit cel mai mult pe plan economic. Se preconizează stagnarea investiţiilor, a cursurilor de schimb, reducerea la nivelul import-export.

Profesorul univ. dr. Dumitru Miron din cadrul Facultăţii de Relaţii Internaţionale a Academiei de Studii Economice din Bucureşti, a făcut o relatare asupra situaţiei în contextul conflictului de peste graniţă.

„Vor fi efecte în lanţ: curs de schimb, rata inflaţiei, reduceri la nivelul exporturilor-importurilor şi mai ales sentimentul care îşi pune amprenta asupra deciziilor de politică economică şi de politică de firmă. Vor stagna investiţii, vor fi amânate unele. Starea aceasta de incertitudine vizează nu numai bursele, ci şi deciziile cotidiene ale firmelor. Impactul economic global, agregat, şi mai ales european, va fi foarte mare“, a explicat acesta.

Profesorul Dumitru Miron a mai precizat că investitorii sunt extrem de sensibili la starea de volatilitate, la turbulenţă, la instabilitate, şi că nici un analist nu va putea vreodată anticipa corect cum vor putea evolua lucrurile de la o oră la alta. Esenţial în acest domeniu este că de vreme ce nu ştii ce se va întâmpla peste câteva ore, cu atât mai puţin vei fi dispus să faci un plasament investiţional pe câţiva ani.

„S-ar putea ca investiţiile să se orienteze către zone ceva mai liniştite deocamdată, cum este regiunea Asia-Pacific. Probabil că se vor intensifica acolo investiţiile pentru că tot într-acolo se orientează şi gazele care nu vor mai fi vândute în Europa, se vor îndrepta spre China, spre Asia în general“, a mai spus profesorul universitar.

monede, glob pamantes, economia mondiala

Economiștii susțin că finanţarea deficitelor gemene va fi o problemă din ce în ce mai mare

Aurelian Dochia: „Niciodată o situaţie de conflict nu va avea efect pozitiv asupra economiei”

Analistul economic Aurelian Dochia, spune că unele efecte negative ale invaziei Rusiei în Ucraina au început să se observe încă de dinaintea izbucnirii conflictului.

„Cred că trebuie să ne aşteptăm la o deteriorare pe toţi aceşti indicatori – PIB, inflaţie, exporturi-importuri. Niciodată o situaţie de conflict nu va avea efect pozitiv asupra economiei. Unele efecte au început să se vadă de dinaintea izbucnirii conflictului, pieţele bursiere au început să fie nervoase, volatile, apoi să aibă scăderi serioase, iar pieţele valutare sunt puternic afectate de tot ce înseamnă materii prime, în primul rând energia.

Petrolul a depăşit 100 de dolari pe baril, nivel pe care nu l-am avut din 2014, iar acest lucru se va simţi apoi în întreaga economie, cresc costurile în toate fazele de producţie, iar acest lucru se va transmite la consumator. Inflaţia va depăşi clar 10%, nu doar în România, ci şi în America“, a declarat Aurelian Dochia.

Analistul economic a mai spus că „necazul mare“ este că România este vulnerabilă din cauza deficitelor gemene, respectiv deficitul bugetar şi deficitul de cont curent. Acesta a explicat cum în ultimii ani s-a mers mai mult pe menţinerea unor deficite mai mari care ne vulnerabilizează, de aceea nu se ştie cum ne vom mai finanţa deficitele în contextul pieţei actuale.

Datele statistice în ceea ce priveşte exporturile şi importurile dintre România şi Ucraina, respectiv Rusia, arată că istoric, România a avut cel puţin la comerţul cu bunuri, în relaţia cu cele două state, un şold negativ, exporturile către acestea fiind mai mici decât importurile.

Amintim că în această dimineață, președintele Volodimir Zelenski a criticat comportamentul aliaților Ucrainei printr-un mesaj video transmis pe rețelele de socializare. Avand în vedere situația actuală, economiştii explică cum războiul Ucraina-Rusia va avea efecte negative pe toate planurile, în special pe cel economic.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *