Prima pagină » International » Războiul Rusia-Ucraina face tot mai dificil de convins Coreea de Nord să renunţe la armele nucleare

Războiul Rusia-Ucraina face tot mai dificil de convins Coreea de Nord să renunţe la armele nucleare

02 mart. 2022, 15:30,
în International

Războiul Rusia-Ucraina face ca determinarea Coreei de Nord să fie consolidată în ceea ce priveşte dorinţa de a nu renunţa la propriile arme nucleare.

Având în vedere situaţia actuală din Ucraina, stat ce a renunţat acum 30 de ani la uriaşul său arsenal nuclear în schimbul unor garanţii de securitate din partea puterilor mondiale, întăresc din ce în ce mai multe convingerile despre puterea nucleară a liderului Kim Jong Un.

liderul Coreeei de Nord, Kim Jong Un in timpul unor declaratii de presa

Invazia rusă din Ucraina i-a determinat pe nord-coreeni să constate că „acordurile multinaţionale nu le garantează în mod real supravieţuirea şi pacea”

Războiul Rusia-Ucraina, determină Coreea de Nord să îşi întărească arsenalul de arme nucleare

Văzând ce se întâmplă acum în războiul Rusia-Ucraina, liderul din Coreea de Nord, Kim Jong Un va trage concluzia probabil că deţinerea de arme nucleare este cel mai sigur mod de a menţine pe poziţii dinastia familiei sale, având în considerare și conflictul SUA – Coreea de Nord.

Experţii în politica externă, speculează că, cel mai probabil, având în vedere că actuala criză din Ucraina pare să absoarbă atenţia SUA şi a aliaţilor lor, Phenianul va considera că are şansa de a-şi întări capacităţile nucleare şi de rachete.

Young-Key Kim-Renaud, profesor emerit la Universitatea George Washington din capitala SUA, a precizat că invazia rusă din Ucraina i-a determinat pe nord-coreeni să constate că „acordurile multinaţionale nu le garantează în mod real supravieţuirea şi pacea”.

„Actualul regim nord-coreean consideră programul său nuclear şi de rachete ca fiind o chestiune existenţială şi este dispus să sacrifice mai departe condiţiile economice şi sociale”, a mai adăugat acesta.

liderul Coreei de Nord, Kim Jong Un

SUA, Marea Britanie şi Rusia, cărora li s-au alăturat ulterior China şi Franţa, s-au angajat să garanteze integritatea teritorială a Ucrainei, toate cinci fiind state înarmate nuclear, membre permanente ale Consiliului de Securitate al ONU

Coreea de Nord a devenit şi mai sceptică în privinţa promiterii de garanţii de securitate

Având în vedere că în 1991 Ucraina era al treilea cel mai mare arsenal nuclear din lume, aceasta a semnat în 1994 Memorandumul de la Budapesta, alăturându-se totodată şi Tratatului de neproliferare nucleară, prin care a acceptat să abandoneze toate armele nucleare acumulate pe teritoriul său înainte de destrămarea Uniunii Sovietice.

În acelaşi timp, SUA, Marea Britanie şi Rusia, cărora li s-au alăturat ulterior China şi Franţa, s-au angajat să garanteze integritatea teritorială a Ucrainei, toate cinci fiind state înarmate nuclear, membre permanente ale Consiliului de Securitate al ONU.

„Phenianul a subliniat că Irakul şi Libia, care nu au arme nucleare, au fost invadate şi regimurile lor au fost răsturnate de Statele Unite. Abandonarea arsenalului nuclear nu este o decizie raţională pentru Kim”, a precizat o sursă diplomatică de la Beijing.

Cu atât mai mult, după atacul Rusiei din Ucraina, „Coreea de Nord a devenit şi mai sceptică în privinţa promiterii de garanţii de securitate fără beneficii practice în schimbul denuclearizării”, a notat aceasta.

arme nucleare, razboi

După atacul Rusiei din Ucraina, „Coreea de Nord a devenit şi mai sceptică în privinţa promiterii de garanţii de securitate fără beneficii practice în schimbul denuclearizării”, a notat aceasta

Directorul de la Institutul economic coreean din Washington, Troy Stangarone, a remarcat pe un ton similar că „memorandumul de la Budapesta este vag în privinţa felului în care urmează să fie asigurată securitatea Ucrainei”. Analistul a precizat că garanţiile de securitate sunt lipsite de valoare fără angajamente reale de a furniza asistenţă.

Zhao Tong, cercetător în cadrul Programului de politici nucleare la Carnegie Endowment for Internaţional Peace din Beijing, a precizat că statele mici vor fi mereu atacate de către cele mari.

„Această realitate face să fie tot mai dificil de convins Coreea de Nord să renunţe la armele nucleare. Într-o lume anarhică guvernată de legea junglei, Coreea de Nord nu trebuie să fie atât de naivă să renunţe la armele sale nucleare”, a conchis acesta.

Altfel spus, războiul Rusia-Ucraina întărește convingerile liderului din Coreea de Nord, cum că deținerea de arme nucleare este singura garanție ce îi poate asigura supremația.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *