Prima pagină » International » Războiul din Ucraina ia amploare: Cernobîlul a trecut sub controlul deplin al parașutiștilor ruși

Războiul din Ucraina ia amploare: Cernobîlul a trecut sub controlul deplin al parașutiștilor ruși

25 feb. 2022, 12:26,
în International

Războiul din Ucraina ia o întorsătură neașteptată. Ministerul rus al Apărării a anunțat că a preluat controlul deplin asupra teritoriului din zona centralei nucleare de la Cernobîl. Reprezentantul oficial al Ministerului Apărării, generalul-maior Igor Konașenkov, a spus că fondul radioactiv din zona centralei nucleare este normal. Însă, acest fapt nu este adevărat.

Joi, 24 februarie a acestui an, unitățile Forțelor Aeropurtate Ruse au preluat controlul deplin asupra teritoriului din zona centralei nucleare de la Cernobîl. Konașenkov a spus că armata rusă va asigura siguranța unităților de putere și a sarcofagului împreună cu personalul militar al unui batalion de gardă separat al centralei nucleare de la Cernobîl. După ce Forțele Armate Ruse au lansat o operațiune specială în Donbass, legea marțială a fost introdusă în Ucraina și a început mobilizarea generală.

un tanc pe zapada

A devenit cunoscut faptul că armata rusă a capturat un complex de clădiri închise de mult vreme după accidentul unei centrale nucleare, situată pe drumul dinspre Belarus la Kiev

Războiul din Ucraina e de neoprit: Casa Albă s-a revoltat după ocuparea Cernobîlului

A devenit cunoscut faptul că armata rusă a capturat un complex de clădiri închise de mult vreme după accidentul unei centrale nucleare, situată pe drumul dinspre Belarus la Kiev. Casa Albă a declarat că este revoltată de rapoartele privind confiscarea rusă a instalațiilor din Cernobîl, unde centrala nucleară este inactivă de mulți ani.

Forțele ruse și ucrainene luptă pentru controlul Cernobîlului. Această zonă reprezintă locul celui mai mare dezastru de radiații din lume. Care a fost, de asemenea, unul dintre factorii prăbușirii Uniunii Sovietice.

„Apărătorii noștri jertfesc cu propria viață pentru ca tragedia din 1986 să nu se mai repete”, a scris președintele ucrainean Volodimir Zelenski pe Twitter înainte ca trupele ruse să preia centrala nucleară defunctă, unde unul dintre reactoare a explodat în 1986.

o cladire pustie din cernobil

Ministerul rus al Apărării a anunțat că a preluat controlul deplin asupra teritoriului din zona centralei nucleare de la Cernobîl

Dar de ce și-ar dori cineva o centrală electrică inactivă înconjurată de kilometri de sol radioactiv?

Răspunsul se află în geografie. Cernobîl este situat direct pe drumul din Belarus la Kiev, aflându-se exact în linia de atac a trupelor ruse care invadează Ucraina. Analiștii militari occidentali au spus că prin capturarea Cernobîlului, Rusia a folosit pur și simplu cea mai rapidă rută de invazie dinspre Belarus, un aliat al Moscovei și o rampă de lansare pentru trupele ruse, până la Kiev.

„Este cea mai rapidă cale de la punctul A la punctul B”, a spus James Acton de la Carnegie Endowment for International Peace think tank.

Jack Keane, un fost șef de stat major al armatei SUA, a declarat că Cernobîl „nu are nicio semnificație militară”, dar este o scurtătura de la Belarus la Kiev, ținta strategiei de „decapitare” a Rusiei de a înlătura guvernul ucrainean.

Keane a numit această ruta una dintre cele patru „axe” pe care forțele ruse le folosesc pentru a invada Ucraina, inclusiv un al doilea vector din Belarus, o înaintare spre sud până la Harkov și o înaintare spre nord din Crimeea controlată de ruși până la Herson.

centrala nucleara de la cernobil

Joi, 24 februarie a acestui an, unitățile Forțelor Aeropurtate Ruse au preluat controlul deplin asupra teritoriului din zona centralei nucleare de la Cernobîl

Un expert militar rus a explicat importanța controlului armatei ruse asupra centralei nucleare de la Cernobîl

Centrala nucleară (CNE) de la Cernobîl ar putea fi folosită pentru sabotaj de către forțele batalioanelor naționaliste din Ucraina, motiv pentru care armata rusă a trebuit să preia controlul asupra teritoriului, a declarat expertul militar Alexei Leonkov. El a mai adăugat că aceeași protecție este necesară pentru toate obiectele care reprezintă o amenințare pe teritoriul Ucrainei. Ofensiva comună a fost cel mai mare atac asupra unui stat european de la al Doilea Război Mondial.

„Aceasta este o instalație foarte periculoasă cu componente nucleare, materiale care sunt practic în aer liber, doar sub sarcofag și nu sunt protejate în niciun fel. După ce rețelele de socializare ucrainene au început să vorbească despre un fel de bombă atomică murdară, după ce Ucraina a cerut arme nucleare și a declarat că vrea să devină o putere nucleară, Rusia trebuie să preia teritoriul sub protecție și control. Toată lumea își amintește cum s-a încheiat ultima tragedie de la Cernobîl și nimeni nu ar dori să se repete sub nicio formă”, a explicat Leonkov importanța controlului la centralele nucleare.

Experții americani nu cred că Rusia a acaparat Cernobîl pentru a-l proteja de alte daune. Ei spun că cele patru centrale nucleare aflate în exploatare ale Ucrainei prezintă un risc mai mare decât Cernobîl.

Nivelul de radiații a crescut

Situația provocată de atacul Rusiei este din ce în ce mai dificilă și se pare că și România este afectată în mod direct. Inspectoratul de Stat pentru Reglementare Nucleară a informat că există o cantitate semnificativă de radiații peste limită, în urma atacului de la ruși.

Datele sistemului automat de monitorizare a radiațiilor din zona de excludere, care sunt disponibile online, indică faptul că nivelurile de control ale dozei de radiații gamma (puncte roșii) au fost depășite cu o cantitate semnificativă”, se arată în raport.

Rușii au ocupat încă de ieri zona de la Cernobîl și toată lumea se teme de un posibil atac direct la centrală. Având în vedere că este o zonă periculoasă, riscul este extrem de ridicat, mai ales în ceea ce privește radiațiile care pot provoca o catastrofă totală. Conform specialiștilor, reactorul 4 al centralei este acoperit de un sarcofag, iar în zonă se află și un depozit de deșeuri radioactive. Un atac al rușilor ar putea provoca o situație extrem de gravă, iar sursele aflate la fața locului susțin că acolo se află deja mai multe trupe rusești care urmăresc să cucerească teritoriul.

Cu siguranță, războiul din Ucraina nu se va solda cu ocuparea zonei Cernobîl. Având în vedere, că trupele rusești au invadat deja Kievul. De la prima oră a dimineții, în Kiev au loc explozii. De asemenea, rachete de croazieră rusești au fost trase asupra unei baze militare din Brovari, lângă Kiev, omorând șase persoane.

un oras pustiu

Cernobîl este situat direct pe drumul din Belarus la Kiev

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`