Prima pagină » Economic Local » Războiul companiilor pe resursele naturale ale Iașului, blocat de autorități! Oamenii de afaceri au plătit peste un milion de euro

Războiul companiilor pe resursele naturale ale Iașului, blocat de autorități! Oamenii de afaceri au plătit peste un milion de euro

21 oct. 2019, 04:00,
Vlad Alexa în Economic Local

Un adevărat război este dus între firmele care exploatează resursele naturale din județul Iași și autoritățile statului. Vânzarea controversată a balastierei Cristești a fost blocată în instanță de Agenția Națională pentru Resurse Minerale. Compania creată în jurul oamenilor de afaceri Michael Nseir și Zaharia Schrotter a cedat în condiții suspecte balastiera și dreptul de exploatare în perioada în care se afla în procedura insolvenței, cu datorii de aproape 2 milioane de euro. Noul proprietar al balastierei, precum și fostul administrator, Agregate Est SRL, au dat în judecată ANRM pentru că primul nu a primit dreptul de exploatare pe râul Siret

Războiul companiilor care exploatează resursele naturale din Iași cu instituțiile statului a ajuns la Înalta Curte de Casație și Justiție. Agenția Națională pentru Resurse Minerale ANRM a blocat în instanță transferul balastierei Cristești de la firma Agregate Est Srl către Ami Turing Srl, ambele din Iași. Deși contractul dintre cele două companii a fost semnat încă din 2017, Ami Turing, controlată de omul de afaceri Marian Iacomi, nu-și poate începe activitatea de exploatare. Asta se întâmplă pentru că ANRM a câștigat în instanță anularea transferului dintre cele două companii.
„Curtea de Apel Iași a dat câștig de cauză ANRM, în procesul cu reclamantele Ami Turing SRL și Agregate Est SRL, în care acestea din urmă cereau obligarea ANRM să aprobe transferul licenței de exploatare pentru perimetrul Cristești-Drăgușeni, de la Agregate Est la Ami Turing. Ordinul final privind aprobarea transferului licenței de exploatare nu a mai fost semnat de către președintele ANRM deoarece acest transfer este ilegal în condițiile actuale, fapt confirmat de sentința Curții de Apel Iași”, au comunicat reprezentanții ANRM.

Tranzacția ajunge la un milion de euro

Din acest motiv, Agregate Est Srl a ajuns la Înalta Curte de Casație și Justiție pentru a putea finaliza tranzacția care ajunge la aproape 4 milioane de lei.
Agregate Est SRL este fosta companie Schrotter SRL înființată în anul 1993, care a exploatat vreme îndelungată resursele naturale din județul Iași. Compania este controlată de Zaharia Schrotter, care i-a avut vreme îndelungată ca asociați pe sirianul Michael Nseir, italianul Giuseppe Fiabane, precum și pe ieșeanul Sorin Ionescu. Firma a fost îngropată în datorii de aproape 2 milioane de euro. Pentru a recupera banii, băncile comerciale și autoritățile fiscale au făcut demersurile legale, iar toate bunurile companiei au fost vândute în cadrul unor licitații organizate de Capital Insol SPRL.
Balastiera din Cristești, cel mai important bun al companiei, a fost vândută cu aproape un milion de euro în cadrul licitațiilor organizate de lichidatori. „Bunurile imobile și mobile ce formau activul imobiliar – proprietate imobiliară compusă din teren și construcții, numită Balastiera Cristești, au fost adjudecate în favoarea licitantului SC Ami Turing SRL, la prețul de 4.070.357 lei. Adjudecatarul activului imobiliar a achitat integral prețul la data de 07.12.2017, astfel încât a fost încheiat contractul autentic de vânzare-cumpărare nr. 3970/20.12.2017”, au precizat reprezentanții Capital Insol SPRL în raportul financiar contabil realizat în cadrul Agregate Est SRL.

Au blocat transferul după primele verificări

De precizat că, inițial, ANRM a emis adresa nr. 3534, din 21 martie 2018, prin care și-a exprimat aprobarea prealabilă cu privire la transferul Licenței de exploatare nr. 3285/2002, perimetrul Cristești-Drăgușeni, substanța nisip și pietriș. Apoi, după o serie de verificări, lucrurile au fost blocate. „ANRM a demarat formalitățile de verificare a legalității activității desfășurate de societatea Ami Turing SRL”, au mai precizat oficialii ANRM.
În contul de procedură de insolvență deschis pe numele Agregate EST la banca BRD se află suma de 3.995.255 lei, iar datoriile totale ale Agregate Est figurează la 7.948.390 lei. Oficial, firma se ocupă cu exploatarea balastului în localitatea Cristești din Iași, însă legăturile cu alți oameni de afaceri controversați au fost mereu active prin intermediul asociaților. La o datorie totală de circa 8 milioane de lei, aproape jumătate din această sumă este revendicată în tabelul creanțelor chiar de către cei patru asociați care au adus firma în acest prag. Este vorba despre Zaharia Schrotter, Michael Nseir, Giuseppe Fiabane și Sorin Ionescu.

Caracatița de firme creată de gașca de afaceriști controversați

Schrotter SRL, mai apoi Agregate EST SRL, a fost înființată în anul 1994 de Zaharia Schrotter, iar pe ceilalți asociați i-a cooptat în firmă în anul 2006. Celelalte societăți controlate de aceștia, adică în special de Irina și Zaharia Schrotter, dar și de Sorin Ionescu, sunt SC Bene Edil Iași SRL, SC C.B.S. Consult SRL, SC Construcții Integrate Moldova SRL, SC Exclusive Comp SRL, SC Grup Imob Est Mold SRL, SC I.S. Company SRL, SC Iași City Centre SRL, SC Imob Mold SRL, SC IS Bau SRL, SC Mark Limited SRL, SC Nord Imobiliare SRL, SC Romtrack SA, SC Vengo Engineering SRL. Pentru a evita plata unor datorii către stat, dar și către diverși creditori, s-a apelat la metoda „boschetarul”. Firmele vândute au fost lăsate fără active, după ce au fost bineînțeles vândute de administratori. Ulterior, după ce au acumulat datorii, au vândut firmele către persoane fără adăpost, astfel încât, acum, statul nu mai are cum să recupereze banii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`