Prima pagină » Local » Război total între companii în cea mai poluată zonă din Iași. Gemini Grup: „În zona aceasta caii nu mai pasc iarba, albinele mor”

Război total între companii în cea mai poluată zonă din Iași. Gemini Grup: „În zona aceasta caii nu mai pasc iarba, albinele mor”

17 aug. 2020, 02:00,
Vlad Alexa în Local

Într-una dintre cele mai poluate zone din orașul Iași s-a iscat un adevărat conflict în urma controalelor realizate de inspectorii de mediu. Nilgom SRL Iași, parte a Gemini Grup, a fost sancționată în repetate rânduri de către Garda de Mediu pe motiv că a poluat mediul înconjurător prin eliminarea deșeurilor toxice în afara spațiilor autorizate. „Întreaga situație a plecat de la vecini, mai ales din partea incineratorului. În zona aceasta caii nu mai pasc iarba, albinele mor, dar toți vin la noi cu controale”, au spus oficialii Gemini Grup

Una dintre cele mai poluate zone din Iași este de departe zona străzii Trei Fântâni/Drumul Hoților, acolo unde numeroase companii de producție au puncte de lucru pe un teren argilos și fără platforme betonate în mare parte. De-a lungul ultimilor doi ani, locuitorii din zonă s-au plâns de aerul greu respirabil din zonă, dar și de faptul că vegetația se usucă mult mai repede. Controalele făcute de inspectorii Gărzii Naționale de Mediu – Comisariatul Județean Iași s-au îndreptat mai ales către activitatea celor de la Niglom SRL Iași, parte a Gemini Grup, companie care se ocupă cu fabricarea de construcții metalice și părți componente ale structurilor metalice.

„SC Nilgom SRL a fost sancționată contravențional cu avertisment pentru nepunerea la dispoziție a documentelor solicitate, cu amendă în valoare de 40.000 lei pentru necolectarea separată a deșeurilor, cu amendă în valoare de 20.000 lei pentru eliminarea deșeurilor în afara spațiilor autorizate”, au precizat reprezentanții Gărzii Naționale de Mediu – Comisariatul Județean Iași.

Reprezentanții Gemini Grup: „Ei nu văd că dintr-o parte vine fum, din altă parte vine praf și tot așa”

Una dintre cele mai grave nereguli descoperite de inspectorii de mediu a fost faptul că pilitura de fier rezultată din procesele de fabricație nu era depozitată conform și se scurgea în zonele nepermise. Reprezentanții SC Nilgom SRL Iași, parte a Gemini Grup, susțin însă faptul că aceste sancțiuni au fost aplicate forțat având în vedere faptul că alte companii vecine provoacă o poluare mult mai gravă decât Nilgom SRL.

„La noi este o întreagă discuție legată de mediu, dar toate problemele sunt provocare de vecini. Noi lucrăm cu hidraulice, cu toate instalațiile necesare pentru industria în care activăm, iar la noi nu este farmacie. Întreaga situație a plecat de la vecini, mai ales din partea incineratorului Demeco. În zona aceasta caii nu mai pasc iarba, albinele mor, dar toți vin la noi cu controale. Ei nu văd că dintr-o parte vine fum, din altă parte vine praf și tot așa. Noi avem filtre de decantare, rigole și așa mai departe.

Există acea pilitură de la zgură care, atunci când trece prin role, o mică parte se scurge. Aceasta este însă adunată, strânsă în saci și predată la o firmă autorizată. Cei de la Garda de Mediu ne-au impus să facem inclusiv un acoperiș pentru zgură pe care l-am realizat. M-am ocupat îndeaproape de aceste activități și vă spun că poluarea este de la vecini, dar toți vin în control la noi”, a spus ing. Ioan Crețu din cadrul SC Nilgom SRL Iași, parte a Gemini Grup.

Ieșenii reclamă de doi ani aerul poluat din zona Trei Fântâni

Parte a Gemini Grup, SC Nilgom SRL este controlată de omul de afaceri Bogdan Negoiță și este o întreprindere cu capital privat românesc. Cu o experiență de 20 de ani în domeniul construcțiilor metalice, fabrica are sediul în strada Trei Fântâni. Gemini Grup este membră a ARDIMET (Asociația Distribuitorilor De Metal din România) al cărei sediu se află tot în strada Trei Fântâni din Iași.

Ieșenii care locuiesc în apropierea străzii Trei Fântâni, în special cei din zona Vlădiceni, reclamă de aproape doi ani faptul că aerul a devenit greu respirabil, fiind plin de praf și fum în dese cazuri. Incineratorul din apropiere aparține firmei băcăuane Demeco SRL. De asemenea, oamenii au semnalat inclusiv dispariția arborilor din zona exploatației de argilă a fabricii Brikston, care a fost cumpărată recent de austriecii de la Leier.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *