Prima pagină » Local » Război politic pe bugetul CJ Iași. Scandal colosal între PNL și PSD în ședința care a vizat investițiile județului în 2021

Război politic pe bugetul CJ Iași. Scandal colosal între PNL și PSD în ședința care a vizat investițiile județului în 2021

22 apr. 2021, 02:00,
Vlad Rotaru, în Local

Bugetul CJ Iași a fost aprobat în urma unei ședințe care s-a lăsat cu un scandal uriaș. Consilierii județeni ai PSD au reeșapat o serie de amendamente propuse în trecut de liberali. Cei de la USR-PLUS au refuzat să aprobe proiectul de buget. Majoritatea PNL – PMP a reușit să aprobe noul buget al CJ Iași pe 2021. Proiectul are o valoare de 1,4 miliarde de lei în acest an

Consilierii județeni au avizat în cursul zilei de ieri, 21 aprilie 2021, proiectul de buget pe anul în curs. Plenul Consiliului Județean (CJ) Iași a discutat vreme de câteva ore propunerea de buget pe 2021, valoarea totală a acestuia fiind de circa 1,4 miliarde de lei. Proiectul de buget a trecut cu votul aleșilor PNL – PMP din CJ. Consilierii județeni PSD și cei ai USR-PLUS au preferat să se abțină de la votul pe bugetul județului. Consilierii celor două partide s-au arătat nemulțumiți de faptul că amendamentele propuse la bugetul pe 2021 au fost respinse pe capete, astfel încât nu au dorit să aprobe documentația. Bugetul CJ Iași a fost prezentat în dezbatere publică de acum câteva săptămâni.

Scandal pe bugetul CJ Iași. PSD a copiat amendamente vechi

Un moment penibil în timpul ședinței a fost legat de propunerile de amendamente ale celor de la PSD. Acestea au fost prezentate de Cristian Stanciu, liderul grupului de consilieri județeni social-democrați. O parte a acestor amendamente prezentate de PSD au fost însă plagiate după cele propuse de PNL în urmă cu mai mulți ani. Printre acestea se regăseau proiecte precum o platformă digitală privind calitatea serviciilor de transport public. Un alt amendament a vizat dotarea mijloacelor de transport public județene cu camere video și aparate GPS. Un alt amendament a vizat construcția a 200 de stații de autobuz de-a lungul drumurilor județene. Majoritarea PNL – PMP a respins însă aceste amendamente propuse de PSD și pentru că acestea au fost furate din anii anteriori.

Cum arată bugetul CJ Iași pe 2021?

Conducerea Consiliului Județean Iași a menționat că din bugetul pe anul în curs, circa 30 la sută se va duce pe secțiunea de dezvoltare. Costel Alexe, președintele CJ Iași, a precizat că cei mai mulți bani sunt alocați instituțiilor subordonate.

„Așa cum ne-am asumat încă de la începutul mandatului, ne dorim ca în județul nostru să nu mai existe drumuri neasfaltate, dezvoltarea infrastructurii rutiere fiind o prioritate pentru administrația liberală. Noutatea față de anii trecuți privind aprobarea bugetului general al Consiliului Județean constă în investițiile majore dedicate instituțiilor din subordine, fie că vorbim de spitale sau de sectorul cultural. Țin să menționez că este pentru prima dată când toate localitățile primesc bani din bugetul de stat în funcție de proiectele de investiții și nu de culoarea politică. Îmi doresc ca acestea să fie viziunea și modul de lucru pentru întreg mandatul”, a spus Costel Alexe, președintele CJ Iași.

Amendament PMP la bugetul CJ Iași

Și cei de la PMP Iași au arătat că proiectul de buget trebuie susținut pentru ca județul să se poată dezvolta. Petru Movilă, președintele PMP Iași, a precizat că formațiunea pe care o conduce va continua parteneriatul cu liberalii la vârful județului.

„Este importat că s-a adoptat bugetul CJ Iași. Este un buget care prevede alocări de sume pentru proiecte importante, de drumuri, sănătate sau cultură. Sunt obiective realizabile, pentru că ieșenii le doresc. De asemenea, sume consistente din buget trebuie să fie folosite pentru plățile privind proiectele realizate în anii anteriori. Acest lucru arată seriozitate, cât timp acestea sunt necesare pentru ieșeni. PMP este într-o alianță la guvernare în CJ Iași cu PNL. Noi am votat proiectele județului și când eram în opoziție”, a menționat Petru Movilă, președintele organizației județene PMP Iași.

PMP a propus un amendament pentru alocarea a 300 de mii de lei privind înființarea unui ansamblu folcloric pentru copii, sursa de finanțare fiind bugetul de la drumuri județene.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *