Prima pagină » Titlurile zilei » Război pe fonduri europene la Primăria Iași! Combinație de 3,6 milioane de euro între doi soți, cu biciclete electrice. Afaceristul a lucrat pentru Tiberiu Urdăreanu
Război pe fonduri europene la Primăria Iași! Combinație de 3,6 milioane de euro între doi soți, cu biciclete electrice. Afaceristul a lucrat pentru Tiberiu Urdăreanu

Război pe fonduri europene la Primăria Iași! Combinație de 3,6 milioane de euro între doi soți, cu biciclete electrice. Afaceristul a lucrat pentru Tiberiu Urdăreanu

01 dec. 2020, 02:00,
Ciprian Boaru în Titlurile zilei

Achiziția din cadrul proiectului Iași Velocity a fost contestată de către o societate din București. Contestatarul arată că patronul firmei de consultanță Urban Scope SRL a impus o serie de condiții care să o avantajeze pe soția acestuia, care se va prezenta la licitația organizată de Primăria Iași. Patronul Radu Marian Dragomir a lucrat pentru Tiberiu Urdăreanu, condamnat într-un dosar de corupție

Conflict între mai multe firme, după ce Primăria Iași a lansat o licitație pe fonduri europene. Pe data de 18.12.2020 este programată licitația pentru procurarea și livrarea utilajelor, echipamentelor tehnologice și funcțională cu și fără montaj a dotărilor și a activelor necorporale în cadrul proiectului „Sistem alternativ de mobilitate urbană utilizând stații automate de închiriere a bicicletelor – Iași Velocity”. Valoarea estimată a proiectului este de 17.402.822 lei, fără TVA, aproape 3,6 milioane de euro. Mai precis, licitația se referă la achiziția mai multor biciclete electrice ce pot fi închiriate. Nici bine nu a fost anunțată procedura, că au și apărut primele contestații.

Recent, Sustainable Urban Mobility Solutions (SUMS) SRL, din București, a atacat documentația de atribuire pe motiv că cerințele tehnice ar avantaja societatea Next Bike SRL, din București, condusă de Ionela Dragomir, aflată în relație directă cu Nextbike Gmbh (Germania). Asta, în condițiile în care studiul de fezabilitate a fost întocmit pentru Primăria Iași de către societatea Urban Scope SRL, din București, condusă de Radu Marian Dragomir. Cei doi afaceriști sunt căsătoriți, acesta fiind și unul dintre motivele pentru care contestatorul vrea să indice o posibilă complicitate. Acum, contestația se află la Consiliul Național de Soluționare a Contestațiilor (CNSC).

Contestatarul susține că cerințele sunt restrictive, cu scopul de a scoate din cursă firmele

SUMS SRL arată că toate condițiile cerute în cadrul licitației avantajează clar firma Next Bike.

„Vizavi de aceste cerințe, anume respectarea de către ofertanți a specificațiilor tehnice stabilite în studiul de fezabilitate, considerăm că sunt extrem de restrictive întrucât, practic, prin obligația respectării lor de către ofertanți, autoritatea contractantă restrânge în mod voit concurența, limitând-o practic la soluția tehnică și specificațiile tehnice prevăzute la nivel de studiu de fezabilitate, soluție ce aparține furnizorului de sisteme bike-sharing Nextbike Gmbh (Germania), promovată în mod intens de societatea ce a întocmit studiul de fezabilitate Urban Scope SRL (lucru știut în piață de toți furnizorii de soluții de bike-sharing și susținut de multitudinea de articole ce pot fi găsite pe internet)”, se arată în contestația SUMS SRL.

Administratorul firmei, Marian Ionuț Istrate, a transmis reporterilor BZI că nu a primit un răspuns oficial din partea primăriei. Pe de altă parte, Beatrice Fotache, director executiv Direcția Proiecte Europene a precizat că răspunsul a fost transmis către CNSC, dar și contestatarului, pe data de 24.11.2020.

Cerințele pentru bicicletele electrice ar fi fost prea detaliate

SUMS SRL susține că detaliile tehnice ale echipamentelor nu trebuiau să fie prezente în studiul de fezabilitate întocmit de firma de consultanță Urban Scope SRL.

„Spre exemplu, autoritatea contractantă obligă toți posibilii ofertanți să își asume fișele tehnice din anexa 2 a studiului de fezabilitate, fișe ce conțin următoarele detalii: coș pentru bagaje de minimum 15 kg, sistem de minimum 7 viteze în butuc, spațiu de promovare de 0,3 mp, greutate a bicicletei nu mai mare de 25 kg, ghidon din aluminiu, terminal prevăzut cu ecran tactil de 7′. Practic, realizatorul studiului de fezabilitate, probabil mimând bunăvoința și profesionalismul, a predat un studiu de fezabilitate ce conținea mult mai multe informații decât era necesar și un nivel de detaliu a soluției de bike-sharing ce ține mai degrabă de proiectul tehnic, astfel încât impunerea asumării și «însușirii» acestora este practic imposibilă pentru ofertanți, cu excepția Nextbike GmgH, care deține efectiv soluția impusă la nivelul studiului de fezabilitate”, se mai arată în documentația depusă la CNSC.

Omul de afaceri Radu Marian Dragomir își apără soția care va participa la licitația organizată de Primăria Iași

Contactată telefonic de către reporteri BZI, Ionela Dragomir a confirmat că va participa la licitația Primăriei Iași, unde firma soțului apare în calitate de consultant.

„Nu are nicio legătură. Soțul meu nu era în firmă în 2017”, a transmis afacerista. Soțul a avut cu totul altă părere. „Am trimis o adresă către Primăria Iași că studiul de fezabilitate s-a întocmit în 2017. Studiul de fezabilitate conține numai echipamente funcționale. Proiectul tehnic trebuie să precizeze cu exactitate. Ni s-a părut o glumă această contestație. La magazin dacă te duci, bicicleta are două roți, are o anumită greutate. Am pus în studiul de fezabilitate un display 800×600, cea mai mică rezoluție. Acum găsești mult mai performante. Este tendențioasă contestația. Acest operator este concurent al firmei noastre de consultanță. El încearcă să atace. Noi ne facem datoria. Nu suntem firma de casă a Primăriei Iași, avem contracte în toată țara. Dacă și soția mea vinde biciclete, asta nu înseamnă că nu mai are voie să facă comerț cu nimic. Este un atac murdar. Ei contestă toate licitațiie”, a declarat Radu Marian Dragomir.

Omul de afaceri este cunoscut ca fost angajat al grupului de firme UTI, condusă de Tiberiu Urdăreanu, condamnat cu suspendare, după ce l-a mituit pe Gheorghe Nichita, fostul primar al Iașului.

Primăria Iași a stabilit lista de achiziții ce urmează să fie organizată la mijlocul lunii decembrie

Conform proiectului, vor fi amenajate 50 de stații pentru biciclete. Vor fi achiziționate 813 biciclete inteligente mecanice, 37 de biciclete inteligente electrice (cu computer de bord), 80 de triciclete pentru seniori și persoane cu dizabilități. Stațiile vor fi amenajate în zone precum Smârdan, Ciric, Tătărași, Păcurari, Alexandru cel Bun, Nicolina, Copou etc. Proiectul presupune și realizarea unei aplicații pentru telefoanele mobile. Furnizarea sistemului automat de bike-sharing trebuie implementat în termen de 9 luni de la semnarea contractului.

„Atingerea obiectivului este asigurată atât prin implementarea sistemului de bike-sharing, cât și prin asigurarea unui transfer intermodal facil între modurile de transport nepoluante (bicicletă și mers pe jos) și transportul public, prin amplasarea stațiilor de bike-sharing în apropierea stațiilor de transport public”, se mai arată în documentația procedurii.

În perioada 2007-2015, în municipiul Iași, au fost realizate piste de biciclete cu o lungime de 42 de kilometri. Prin noul proiect, vor fi înființate și alte trasee.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
11 ianuarie 2025
11 ianuarie 2025