Prima pagină » Razboi în Ucraina » Război în Ucraina, ziua 291: Kievul a atacat Melitopol, ocupat de ruși / Administrața impusă de Moscova confirmă doi morți
Război în Ucraina, ziua 291: Kievul a atacat Melitopol, ocupat de ruși / Administrața impusă de Moscova confirmă doi morți

Război în Ucraina, ziua 291: Kievul a atacat Melitopol, ocupat de ruși / Administrața impusă de Moscova confirmă doi morți

11 dec. 2022, 10:06,
în Razboi în Ucraina

Portul ucrainean Odesa a rămas fără energie electrică după ce Rusia a folosit drone de fabricație iraniană pentru a lovi două instalații energetice, lăsând 1,5 milioane de oameni din regiune fără curent electric, au anunțat sâmbătă autoritățile, potrivit Reuters.

UPDATE 19.32:  O echipă internațională de consilieri juridici a lucrat în ultimele zile cu procurorii locali din orașul Herson, care a fost recucerit de Ucraina, în timp ce aceștia au început să strângă dovezi ale presupuselor infracțiuni sexuale comise de forțele ruse, ca parte a unei investigații la scară largă

UPDATE 17.45:  Atacurile masive cu rachete ale Rusiei împotriva infrastructurii critice a Ucrainei au deteriorat toate centralele termice și hidroelectrice, a declarat duminiciă premierul ucrainean Denis Shmihal, citat de The Kyiv Independent

Potrivit lui Shmihal, 40% din instalațiile rețelei de înaltă tensiune au fost, de asemenea, avariate din cauza loviturilor cu rachete rusești și a atacurilor cu drone. Astfel, în această iarnă, Ucraina „va trăi cu restricții semnificative” de energie, a scris premierul ucrainean pe Facebook.

În total, forțele ruse ar fi lansat peste 1.000 de rachete și drone asupra infrastructurii energetice ucrainene începând cu 10 octombrie, potrivit lui Volodimir Kudritski, CEO al operatorului de stat din Ucraina Ukrenergo.

UPDATE 14.53:  Și Kremlinul a anunțat că președintele rus Vladimir Putin și omologul său turc, Tayyip Erdogan, au discutat duminică despre „proiectele energetice comune”, în special în sectorul gazelor

”Cei doi lideri au făcut schimb de opinii cu privire la crearea unui hub regional de gaze în Turcia”, a transmis Kremlinul, conform Reuters.

UPDATE 14.35:  Europa pur și simplu trece de la dependența de gazul rusesc la dependența de gazul natural lichefiat (GNL) din Statele Unite, a declarat duminică purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov

Peskov a numit dorința europeană de a scăpa de dependența de gazul rusesc „absurdă”.

„Au schimbat dependența de Rusia în dependența de gazul natural lichefiat american. Și acum, când europenii pierd miliarde de euro în fiecare zi, Washingtonul câștigă deja aceste miliarde de dolari”, a susținut Peskov la televiziunea de stat.

UPDATE 11.42:  Secretarul de externe al Marii Britanii, James Cleverly, spune că nu a văzut nimic din partea Rusiei care să indice că Vladimir Putin ar vrea să rezolve conflictul din Ucraina, conform The Guardian

„Nu văd nimic din partea rusă care să-mi dea încredere că Vladimir Putin ar intra în aceste discuții cu bună-credință. Retorica mai largă este încă foarte conflictuală. (…)
Orice negocieri trebuie să fie reale și semnificative, nu pot fi doar o frunză de smochin pentru reînarmarea Rusiei și pentru recrutarea în continuare a soldaților”, a declarat duminică oficialul britanic.

UPDATE 11.03:  Președintele rus Vladimir Putin a aprobat un buget de peste 143 de miliarde de dolari pentru apărare în 2023, o creștere substanțială față de anul acesta, remarcă ministerul britanic al apărării în evaluarea de duminică dimineață

Bugetul aprobat de Putin este probabil prea optimist în ceea ce privește așteptările privind veniturile și cheltuielile în 2023. Prin urmare, este probabil ca alte părți ale bugetului Rusiei să fie supuse unei presiuni din ce în ce mai mari pentru a susține costurile războiului, afirmă serviciile secrete militare britanice.

Postare Twitter Război Ucraina

Postare Twitter Război Ucraina

UPDATE 10.33:  Scholz: Putin vrea pur și simplu să cucerească o parte a teritoriului ucrainean, prin violență

Vladimir Putin este hotărât să cucerească anumite părți ale Ucrainei și nu are nicio rezervă în agresiunea sa, spune cancelarul german, Olaf Scholz, care de la invazia Rusiei în Ucraina a vorbit la telefon cu președintele rus mai mult decât majoritatea celorlalți lideri occidentali, scrie Reuters.

UPDATE 09.13:  Premierul Estoniei, Kaja Kallas, insistă ca ţări aliate, precum Germania, printre altele, să ofere mai mult echipament militar Ucrainei

„Dacă toţi aliaţii ar fi livrat deja arme în ianuarie sau februarie, multe vieţi ar fi putut fi salvate”, a declarat ea pentru agenţia de presă germană dpa, conform News.ro.

Estonia, una dintre cele mai mici ţări membre ale UE, livra deja arme Kievului chiar înainte de invazia rusă din 23 februarie. Potrivit statisticilor Institutului German de Economie Kiel, această ţară învecinată cu Rusia a susţinut Ucraina mai mult decât orice altă ţară din lume în ceea ce priveşte proporţia din produsul intern brut dedicat acestui scop.

Scurtă recapitulare, duminică dimineață, a evenimentelor recente:

Forțele ruse au distrus orașul Bahmut din estul Ucrainei, a declarat președintele Volodimir Zelenski, în timp ce armata ucraineană a raportat atacuri cu rachete în mai multe zone ale țării.

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, se declară îngrijorat că luptele din Ucraina ar putea scăpa de sub control și s-ar putea transforma într-un război între Rusia și alianța nord-atlantică, conform Associated Press.

Sprijinul Iranului pentru armata rusă ar putea crește în lunile următoare, iar în schimb Moscova ar oferi probabil Teheranului un nivel „fără precedent” de sprijin militar, potrivit ultimei evaluări a Ministerului britanic al Apărării.

Armata ucraineană a doborât în noaptea de vineri spre sâmbătă 10 din cele 15 drone Shahed-136 și Shahed-131 de fabricație iraniană deasupra orașelor Herson, Nikolaev și Odesa, potrivit Forțelor Aeriene ucrainene, citate de The Kyiv Independent.

Peste 1,5 milioane de oameni din regiunea Odesa sunt fără curent după ce o dronă rusă a lovit sistemul de generare a energiei electrice, a declarat sâmbătă președintele Volodimir Zelenski într-un mesaj video.

Laureaţii ucrainean, rus şi belarus ai Premiului Nobel pentru Pace au denunţat la unison, în timp ce au primit prestigioasa recompensă sâmbătă, la Oslo, războiul „nebunesc şi criminal” pe care preşedintele rus Vladimir Putin l-a declanşat în Ucraina.

Declarația de dragoste a traficantului de arme Viktor Bout pentru războiului Moscovei în Ucraina și pentru Putin.

Forțele ucrainene au lovit o bază rusească dintr-o zonă ocupată temporar în regiunea Zaporojie, a anunțat sâmbătă Statul Major al Forțelor Armate ale Ucrainei, relatează Kyiv Independent. Potrivit Statului Major General, până la 150 de soldați ruși au fost răniți, iar 50 de soldați au fost transportați la un spital din Melitopolul ocupat, regiunea Zaporojie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *