Prima pagină » Razboi în Ucraina » Război în Ucraina. Volodimir Zelenski vrea să organizeze un summit pentru pace
Război în Ucraina. Volodimir Zelenski vrea să organizeze un summit pentru pace

Război în Ucraina. Volodimir Zelenski vrea să organizeze un summit pentru pace

30 oct. 2023, 12:40, 2 ,
în Razboi în Ucraina

Război în Ucraina continuă și a ajuns la ziua 614. Ucraina intenționează să organizeze în acest an un „summit global pentru pace” al liderilor mondiali. Anunțul a fost făcut de ministrul adjunct Mykola Tochytskyi, după ce reprezentanți din peste 60 de țări s-au întâlnit în Malta pentru a discuta formula de pace a Kievului pentru războiul cu Federația Rusă.

Cele mai importante evenimente înregistrate în ultimele 24 de ore:

  • Sirenele sună în sudul Ucrainei – Explozii raportate la Odesa
  • Ucraina dorește să organizeze un summit pentru pace
  • Rusia susține că a doborât 36 de drone ucrainene peste Marea Neagră și peninsula Crimeea
  • Presa de stat din Rusia a raportat că peste 100 de soldați ucraineni au fost uciși în Iuzhno-Donețk în ultimele 24 de ore
  • Ucraina și Rusia sunt blocate într-un impas în primele linii ale operațiunii militare a lor și cele două părți trebuie să se așeze și să negocieze încetarea conflictului 
  • Se consideră că forțele ruse au suferit unele dintre cele mai mari rate de victime ale țării până acum în acest an

Sirenele sună în sudul Ucrainei – Explozii raportate la Odesa

Mai multe explozii au fost raportate, luni dimineaţă, în oraşul ucrainean Odesa, în timpul unei alerte de raid aerian care a vizat întreaga regiune. Potrivit presei locale, s-au auzit cel puțin trei explozii.

Oleh Kiper, șeful administraţiei militare din regiune, a făcut un apel la populaţie să rămână la adăpost.

Forțele Aeriene ale Ucrainei au menționat că în regiunea Odesa a fost declanşată o alertă de raid aerian, existând riscul ca ruşii să atace cu arme balistice.

O ameninţare similară vizează şi regiunile Mikolaiv și Herson.

Duminică seara, 29 octombrie 2023, trupele ruse au bombardat districtul Tsentralnyi din Herson. Un civil a fost ucis și alte trei persoane au fost rănite.

Declarația a fost făcută de șeful administrației militare a orașului Herson, Roman Mrochko, pe Telegram, relatează un corespondent Ukrinform.

„În jurul orei 00:00 (miezul nopții), armata rusă a bombardat cartierul Tsentralnyi al orașului de pe malul stâng ocupat temporar. În special, blocurile au fost avariate”, a scris Mrochko.

În urma atacului inamic, unul dintre apartamente a luat foc. O femeie, în vârstă de 85 de ani, a fost ucisă. O altă femeie, cu arsuri și otrăvire cu produse de ardere, a fost transportată la spital.

Un bărbat, de 68 de ani, și o femeie, de 36 de ani, au fost, de asemenea, răniți și transportați la spital în stare gravă.

La reuniunea de la Malta au fost prezenți, fizic sau online, reprezentanți din 66 de țări, a precizat Kievul, cu peste 20 de țări mai multe decât la ultima reuniune de acest fel, care a avut loc la Jeddah, în Arabia Saudită, în luna august.

Discuțiile s-au desfășurat în absența Rusiei

Tochytskyi a susținut că la reuniunea de la Malta au fost dezbătute cinci puncte din formula în 10 puncte prezentată anul trecut de președintele Volodimir Zelenski: siguranța nucleară, securitatea alimentară, securitatea energetică, eliberarea prizonierilor și a persoanelor deportate și integritatea teritorială.

Vice-ministrul a afirmat că eforturile Ucrainei de a atrage țările din „Sudul Global” nu au fost afectate de pozițiile diferite privind conflictul dintre Israel și Hamas, deși acest lucru ar putea face mai dificilă concentrarea atenției asupra Ucrainei.

Ucraina a încercat de luni de zile să construiască legături cu guvernele din Africa, Asia și America Latină, dar a observat că sprijinul său pentru Israel este în dezacord cu pozițiile unora dintre aceste state.

China nu a dorit să participe la reuniunea din Malta, a transmis Tochytskyi, în ciuda eforturilor Ucrainei de a convinge Beijingul să trimită un reprezentant.

„Motivele nu îmi sunt cunoscute, din câte îmi amintesc, la Jeddah, reprezentantul chinez, Li Hui, a spus că plănuia să participe.”

Acesta a declarat că Ucraina adoptă în continuare o politică a ușilor deschise pentru ca China sau orice altă țară să participe la viitoarele summit-uri.

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *