Război în Ucraina, ziua 623. SUA acuză Rusia că a finanțat o campanie de dezinformare anti-Ucraina la nivelul Americii Latine.
Cele mai importante evenimente din ultimele 24 de ore:
- SUA afirmă că Rusia a finanțat o campanie de dezinformare anti-Ucraina la nivelul Americii Latine
- Șase morți și 11 răniți în bombardamentele ucrainene asupra orașului Donețk
- Șefi din Armata Ucrainei, judecați pentru că au furat 6 milioane de euro de la război
- Ucraina va deschide un nou centru de detenție pentru prizonierii ruși de război
- Primele avioane F-16 olandeze au aterizat în România, pentru antrenarea piloților ucraineni
Franţa anunţă un ajutor suplimentar de 200 de milioane de euro pentru Ucraina
Franţa intenţionează să adauge încă 200 de milioane de euro la pachetul de ajutor pentru Ucraina, a declarat ministrul francez al Apărării, Sebastien Lecornu, potrivit Franceinfo.
Sprijinul suplimentar va permite armatei ucrainene să continue să cumpere echipamente militare franceze.
Fondurile suplimentare vor face parte dintr-un proiect de lege a bugetului care va fi dezbătut în Parlamentul francez pe 8 noiembrie
Parlamentul francez a convenit în iulie 2023 să îşi majoreze bugetul pentru apărare până în 2030, parţial ca răspuns la agresiunea Rusiei. Creşterea cheltuielilor include sprijinul militar continuu pentru Ucraina.
Zelenski mulţumeşte Olandei pentru avioanele F-16 trimise în România
Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a mulţumit Olandei pentru că a trimis avioane de luptă F-16 la o bază aeriană din România, unde avioanele vor fi folosite pentru a antrena piloţi ucraneni şi români, şi a declarat că speră că acestea vor ajunge în Ucraina „cât mai curând posibil”.
„Sunt recunoscător şi premierului Mark Rutte pentru că au deschis calea în susţinerea Ucrainei”, a declarat el pe reţelele de socializare.
Statele Unite au acuzat Rusia că a finanțat o campanie de dezinformare la nivelul întregii Americi Latine, alimentând contactele media cu propagandă menită să slăbească sprijinul pentru Ucraina și să stimuleze sentimentele antiamericane și anti-NATO, relatează Reuters.
„Scopul final al Kremlinului pare să fie spălarea propagandei și a dezinformării sale prin mass-media locală, într-un mod care să pară organic pentru publicul din America Latină”, a declarat Departamentul de Stat într-un comunicat.
La 20 octombrie, SUA au publicat o evaluare a serviciilor de informații, trimisă la peste 100 de guverne, în care se afirmă că Moscova se folosește de spioni, de rețelele de socializare și de mass-media rusești de stat pentru a eroda încrederea publicului în integritatea alegerilor democratice.
În declarația de marți se spune că Rusia folosește contactele media din Argentina, Bolivia, Chile, Columbia, Cuba, Mexic, Mexic, Venezuela, Brazilia, Ecuador, Panama, Paraguay, Peru și Uruguay pentru a răspândi dezinformarea.
„Campania de manipulare a informațiilor” a fost coordonată de trei organizații rusești, The Social Design Agency, Institutul pentru Dezvoltarea Internetului și Structura, se arată în declarație, potrivit The Guardian.