Președintele american Joe Biden nu intenționează să vorbească cu omologul său rus, Vladimir Putin, despre încetarea războiului din Ucraina, întrucât în prezent nu există condițiile pentru astfel de discuții, a anunțat Casa Albă. Pe de altă parte, Grupul celor șapte națiuni (G7) și Australia au convenit asupra unui plafon de preț de 60 de dolari pe baril pentru țițeiul rusesc transportat pe mare, cu scopul de a limita profiturile Moscovei și capacitatea ei de a duce războiul.
UPDATE 22.13: Zelenski despre plafonarea prețului pentru petrolul rusesc la 60 de dolari: „Nu este o decizie serioasă”
Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a criticat sâmbătă plafonarea prețului pentru barilul de petrol rusesc la 60 de dolari, el afirmând că nu poate fi vorba despre o „decizie serioasă”, Kievul sugerând un preț de două ori mai mic.
„N-ai numi o decizie serioasă să fixezi o astfel de limită pentru prețurile rusești, (limită) care e destul de confortabilă pentru bugetul statului terorist”, a afirmat el.
Cursul barilului de petrol Ural, marca fanion a Rusiei, evoluează în prezent în jurul a 65 de dolari, doar puţin peste plafonul european, implicând un impact limitat pe termen scurt.
UPDATE 19.37: Poliţia ucraineană a dejucat o tentativă de furt ce viza o operă a celebrului artist britanic Banksy, pictată la periferia Kievului
„Vineri, la Hostomel, un grup de persoane au încercat să fure o pictură a lui Banksy. Au decupat opera de pe peretele unei case distruse de ruşi”, a precizat într-un comunicat guvernatorul regiunii Kiev, Oleksii Kuleba.
UPDATE 17.50: Armata ucraineană a eliberat 13 așezări din regiunea Luhansk din estul țării, potrivit șefului administrației regionale, Serhii Haidai
Acesta spune că focuri de artilerie încă mai sunt trase asupra acestor sate de către forțele ruse.
Medici urmează să fie trimiși în zonă săptămâna viitoare, iar localnicilor le vor fi împărțite lemne de foc, a mai precizat Haidai într-o postare pe Telegram.
UPDATE 16.51: Putin va merge în Donbas „la momentul potrivit”, afirmă Kremlinul
„La momentul potrivit, desigur, (o astfel de vizită) se va produce. Este o regiune a Rusiei”, a declarat presei purtătortul de cuvânt al președinției ruse, Dmitri Peskov, întrebat despre o eventuală vizită a lui Putin în Donbas.
UPDATE 15.45: Estonia cumpără șase sisteme de lansatoare de rachete americane HIMARS
UPDATE 14.31: Rusia a cumpărat în secret 100 de nave pentru o ”flotă fantomă”
Ministrul ucrainean de externe, Dymtro Kuleba, a declarat că 17 ambasade sau misiuni diplomatice ucrainene din întreaga lume au primit în ultimele zile scrisori bombă sau pachete care conțineau părți de animale, inclusiv ochi de vacă.
Într-un interviu acordat CNN, acesta a declarat: „Nu am avut timp să mă gândesc la asta: A început cu o explozie la ambasada Ucrainei din Spania. Dar ceea ce a urmat după această explozie a fost mai ciudat și aș spune chiar bolnav”.
O scrisoare-bombă la ambasada Ucrainei din Madrid s-a soldat miercuri cu rănirea ușoară a unui membru al personalului. Altele au fost trimise la premierul spaniol, la vicepremierul spaniol și la ambasada SUA.
UPDATE 13.02: Două rachete rusești au lovit peste noapte regiunea Zaporojie, a declarat guvernatorul Oleksandr Starukh, precizând că acestea au avariat clădiri din apropierea capitalei regionale dar nu au fost raportate victime
Statul major general al forțelor armate ucrainene a transmis, de asemenea, că Rusia continuă să bombardeze infrastructura civilă și încearcă să treacă la ofensivă în Avdiivka și Bakhmut.
Rusia a lansat cinci atacuri cu rachete, 27 de lovituri aeriene și 44 de atacuri cu lansatoare multiple de rachete asupra orașelor, localităților și trupelor ucrainene, potrivit sursei citate.
Principala țintă a loviturilor aeriene rusești a fost Bahmut și Avdiivka, ambele în regiunea Donețk. Orașul Herson a continuat să fie bombardat de la recucerirea sa de către trupele ucrainene.
UPDATE 12.23: Americanii au prezentat noul bombardier B-21
Autoritățile din regiunea Herson, din sudul Ucrainei, au anunțat sâmbătă că vor ajuta cetățenii să se evacueze din părți ale teritoriului ocupat de Rusia pe malul estic al râului Dnipro.
Iaroslav Yanushevych, guvernatorul regional, a declarat că oficialii au ridicat temporar interdicția de traversare pentru a permite ucrainenilor care locuiesc în satele de peste râu să traverseze Niprul în timpul zilei și către un punct desemnat.
„Evacuarea este necesară din cauza posibilei intensificări a ostilităților în această zonă”, a scris el pe aplicația de mesagerie Telegram. (Reuters)
UPDATE 11.18: Imagini cutremurătoare arată interiorul unei camere de tortură amenajate de forțele rusești în regiunea ucraineană Harkov
Imaginile, postate de politicianul ucrainean Pavlo Sushko, arată icoane zgâriate pe pereții camerei de cei care au fost ținuți acolo.
UPDATE 10.45: Noua estimare ucraineană privind pierderile rusești din ultima zi: 510 soldați, un tanc, 3 blindate de luptă ale infanteriei, 8 diferite vehicule, o piesă de artilerie, un elicopter și 8 drone
De menționat că, dacă se păstrează ritmul din ultima vreme, bilanțul va ajunge la peste 100.000 de soldați uciși până la sfârșitul anului.
UPDATE 10.28: Lupte incredibil de dure în jurul Bahmut
În total, 7.042 de obiecte explozive au fost „îndepărtate și neutralizate” din regiunea Herson, potrivit Serviciului de Stat pentru Situații de Urgență din Ucraina.
Activitatea pentru curățarea zonei de mine și alte capcane a început după retragerea Rusiei din oraș luna trecută. Ucrainenii au verificat aproape 700 ha de câmp deschis, 60 km de căi ferate și 326 de gospodării.
Autoritățile îi îndeamnă pe toți cei care se întorc în orașul Herson sau în zona din jurul acestuia să fie extrem de atenți. (The Guardian)
Scurtă recapitulare, sâmbătă dimineață, a evenimentelor recente:
Comisia Europeană a emis vineri o propunere de amendare a companiilor cu cel puțin 5% din cifra de afaceri mondială dacă acestea încalcă sancțiunile UE împotriva Rusiei. Persoanele fizice ar putea fi condamnate la pedepse cu închisoarea de cel puțin cinci ani.
Autorităţile ruse din regiunea Herson anunţă o „evacuare” de pe malul stâng al Niprului, precizând că cu persoanele cu mobilitate redusă din oraşul ocupat Kahovka.
Mai multe ambasade ucrainene din străinătate au primit „pachete însângerate” care conțineau ochi de animale, a anunțat vineri Ministerul ucrainean de Externe.
Cancelarul german Olaf Scholz l-a îndemnat vineri pe Putin să găsească o soluție diplomatică la conflict cât mai curând posibil, „inclusiv o retragere a trupelor rusești”. Pe altă parte, Kremlinul a anunțat că, în cadrul discuției, Putin i-a spus lui Scholz că poziția Germaniei și a Occidentului cu privire la Ucraina este „distructivă” și a îndemnat Berlinul să își regândească abordarea.
Turcia se așteaptă la o „imagine clară” asupra războiului până în primăvară – a declarat vineri ministrul turc de externe Mevlut Cavusoglu.
Forțele speciale ucrainene desfășoară operațiuni în spatele liniilor inamice în regiunea Zaporojie.
Cerul deasupra Kievului și a capitalelor regionale din Ucraina a fost neobișnuit de liniștit în ultima săptămână. Nu au fost înregistrate atacuri rusești majore cu rachete sau drone de pe 23 noiembrie, când aproape 70 de rachete de croazieră au fost trase asupra unor ținte din Ucraina.
Un cont de Telegram cu sute de mii de urmăritori a scris că Vladimir Putin a căzut pe scări și a făcut pe el, fapt care subliniază faptul că Moscova are probleme mari în a controla spațiul informațional rusesc.
Germania intenționează să livreze Ucrainei șapte blindate Gepard care erau destinate la fier vechi, care se vor adăuga la cele 30 de blindate de apărare antiaeriană care sunt deja folosite pentru a lupta împotriva armatei ruse.
Până la 13.000 de soldați ucraineni au fost uciși până acum în război, potrivit consilierului prezidențial al Kievului, Mykhailo Podolyak. La un moment dat, Ucraina spunea că între 100 și 200 dintre soldații săi mureau zilnic pe câmpul de luptă, ceea ce face ca estimarea lui Podolyak să pară conservatoare.
Prim-ministrul finlandez Sanna Marin a făcut un bilanţ „foarte sincer” al capacităţilor Europei în lumina războiului Rusiei împotriva Ucrainei, considerând că Europa „nu este suficient de puternică” să stea singură în faţa Moscovei.
Poate ne povestește si nouă cineva, cati bani, ce cheltuieli a făcut statul român de la începerea războiului din Ucraina, la îndemnul cui si pentru ce. In același timp în România calitatea vieții a scăzut izbitor de mult ! Aceiași situație o avem si cu Republica Moldova.
intraba la radio Erevan!