Scafandrii ruși vor examina duminică pagubele provocate de explozia de pe podul rutier și feroviar rusesc spre Crimeea, care a afectat un simbol important al anexării peninsulei de către Moscova și o rută cheie de aprovizionare a forțelor de ocupație din sudul Ucrainei.
Cele mai importante evenimente din ultimele 24 de ore:
- Centrala nucleară de la Zaporojie a fost reconectată la energie electrică
- Putin a convocat mâine o ședință a Consiliului de Securitate
- Statele membre UE vor să antreneze 15.000 de soldaţi ucraineni
- Trupele ucrainene se află în apropierea orașului-cheie Svatove din Luhansk
- Volodimir Zelenski: Le cruțăm viețile rușilor doar dacă se predau în fața armatei noastre
- Explozie puternică într-o gară din regiunea Donețk
- Cel puțin 17 persoane au murit în urma unui atac cu rachete asupra orașului Zaporojie
- Germania anunță mai multe livrări de armament pentru Ucraina
- Anchetatorii ucraineni: Peste 1.100 de cazuri suspecte de crime de război înregistrate în Harkov
- Centrala nucleară de la Zaporojie folosește generatoare diesel. Șeful AIEA va merge la Moscova
UPDATE 21:15: Într-o primă reacție după atacul din Kerci, Vladimir Putin a spus că aruncarea în aer a podului din Crimeea reprezintă „un act terorist care vizează distrugerea infrastructurii critice a Federației Ruse”.
„Autorii, interpreții și clienții subminării sunt serviciile speciale ale Ucrainei „, a mai spus liderul de la Kremlin.
Declarația a fost făcută după o întâlnire a președintelui rus Alexander Bastrikin, șeful Comitetului care investighează explozia de pe podul Crimeei.
UPDATE 20:15: O linie de alimentare cu energie electrică a centralei nucleare Zaporojie, ocupată de ruşi în Ucraina, care a fost întreruptă sâmbătă din cauza bombardamentelor, forţând centrala să folosească generatoarele diesel, a fost reconectată, a anunţat astăzi directorul Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA).
„Echipa noastră de la #Zaporojjie confirmă că linia de alimentare din afara amplasamentului, deconectată ieri, a fost restabilită. #ZNPP este reconectat la reţea – o uşurare de moment într-o situaţie încă de nesuportat”, a anunţat directorul AIEA, Rafael Grossi, printr-o postare pe Twitter, reluând apelul privind instalarea unei zone de protecţie în jurul centralei, potrivit Rador.
UPDATE 19:00: Casa Albă a anunţat că SUA vor continua să furnizeze arme Ucrainei şi că preşedintele rus Vladimir Putin a început războiul şi îl poate încheia dacă optează pentru acest lucru, informează Reuters.
„Nu avem nimic de adăugat la relatările despre explozia de pe pod (din Crimeea, peste strâmtoarea Kerci)”, a declarat consilierul pentru securitate naţională al Casei Albe, John Kirby, pentru postul de televiziune ABC.
„Ceea ce vă pot spune este că dl. Putin a început acest război şi dl. Putin îl poate încheia astăzi, pur şi simplu prin mutarea trupelor sale în afara Ucrainei”, a adăugat Kirby.
UPDATE 17:10: Vladimir Putin a convocat luni o ședință a Consiliului de Securitate, la două zile după explozia uriașă de pe Podul Kerci din Crimeea.
„Mâine, președintele are o întâlnire cu membrii permanenți ai Consiliului de Securitate”, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.
UPDATE 16:00: Statele Uniunii Europene doresc să antreneze în jur de 15.000 de soldaţi ucraineni, potrivit unei decizii a Comitetului politic şi de securitate al UE (PSC), structură ce reuneşte ambasadorii ţărilor membre pe lângă UE şi este prezidată de Serviciul European de Acţiune Externă.
Ţările membre urmează să confirme decizia în mod oficial, relatează Agerpres.
Premierul ceh Petr Fiala, a cărui ţară deţine preşedinţia semestrială a Consiliului UE, a salutat acordul, la încheierea unui summit informal al UE organizat vineri la Praga, însă el nu a precizat numărul exact al militarilor ucraineni care vor fi antrenaţi în UE.
Germania şi Polonia vor pregăti soldaţi ucraineni, dar cursuri sunt planificate şi alte ţări din UE, mai notează DPA.
UPDATE 14:00: Trupele ucrainene avansează în continuare în regiunea controlată de ruși, potrivit lui Serhiy Hayday, șeful administrației militare ucrainene din regiunea Luhansk, potrivit CNN.
Hayday a anunțat că trupele ucrainene au ajuns în afara satului Stelmakhivka din Luhansk, la mai puțin de 20 de kilometri la nord-vest de orașul Svatove.
„Avem totul pregătit, medicamente, kituri umanitare și kituri de reparații. Totul este pregătit. Vrem doar să venim și să vorbim cu oamenii, să îi ajutăm să își refacă viața”, a declarat Hayday.
Noile incursiuni ucrainene în Luhansk au fost posibile datorită victoriilor din ultimele săptămâni, în special ca urmare a recuceririi orașului Lyman din regiunea Donețk.
Întreaga regiune Luhansk este revendicată ca teritoriu rusesc de către Kremlin. Totuși, în ultimele zile, forțele ucrainene s-au apropiat de regiune din mai multe direcții.
UPDATE 10:02: Câteva concluzii și remarci privind lovitura asupra podului Kerci de la Institutul pentru Studiul Războiului:
- Explozia nu va întrerupe permanent esențialele linii de comunicații terestre rusești către Crimeea, dar consecințele sale vor spori probabil problemele logistici ruse pentru o perioadă de timp.
- Podul rutier pare cel puțin parțial operațional, iar calea ferată nu a suferit daune structurale semnificative, potrivit rapoartelor rusești care, în general, par plauzibile pe baza dovezilor video disponibile.
- Kremlinul continuă probabil să prezinte în continuare Ministerul rus al Apărării drept țap ispășitor pentru explozia podului de la Kerci și pentru alte eșecuri militare rusești, pentru a devia atenția de la responsabilitatea lui Putin.
- Unele voci naționaliste au remarcat faptul că Putin și cercul său apropiat nu au reacționat imediat la atac, exprimând pentru prima dată critici directe la adresa președintelui rus. Un blogger militar a avertizat că, dacă Putin nu întreprinde acțiuni de represalii, acest lucru „va fi confundat cu o slăbiciune a președintelui”.
UPDATE 09:44: Peste 700.000 de ucraineni sunt în continuare lipsiți de electricitate, a transmis ministerul energiei, citat de Kyiv Independent.
Potrivit ministerului, 621.500 de ucraineni au rămas, de asemenea, fără gaz din cauza războiului purtat de Rusia împotriva Ucrainei.