Prima pagină » Razboi în Ucraina » Război în Ucraina: Rusia suspendă acordul exportului de cereale din Ucraina. Nave atacate cu drone în Marea Neagră
Război în Ucraina: Rusia suspendă acordul exportului de cereale din Ucraina. Nave atacate cu drone în Marea Neagră

Război în Ucraina: Rusia suspendă acordul exportului de cereale din Ucraina. Nave atacate cu drone în Marea Neagră

30 oct. 2022, 09:40,
în Razboi în Ucraina

Război în Ucraina, ziua 249. Mai multe nave ale Forţele Navale Ruse au fost atacate cu drone în Marea Neagră, iar ca răspuns, Rusia a suspendat acordul exportului de cereale din Ucraina.

Cele mai importante evenimente din ultimele 24 de ore:

  • Rusia acuză Marea Britanie de implicare în exploziile de la Nord Stream
  • Un nou schimb de prizonieri între Ucraina şi Rusia
  • Nave de război ale Rusiei, bombardate în Marea Neagră
  • Avertisment lansat de Zelenski cu privire la regiunea Herson
  • O jurnalistă pro-Kremlin a fost împuşcată mortal în Crimeea
  • Rusia şi Ucraina se pregătesc pentru o bătălie majoră în Herson

UPDATE 21.30: A doua cea mai mare fregată a Rusiei, după Moskva, scufundată în luna aprilie, ar fi fost avariată în urma atacului cu drone efectuat în urmă cu două zile în Marea Neagră.

Într-un clip video publicat online se poate observa cum fregata Makarov, aflată în zona Sevastapol, ar fi fost lovită de o rachetă.

UPDATE 20.40: Serghei Lavrov, ministrul rus de Externe, a declarat, într-un interviu pentru agenţia de presă TASS, că există ameninţări directe la adresa securităţii Rusiei.

UPDATE 18.30: Fondatorul grupării de mercenari Wagner, Evgheni Prigojin, supranumit „Bucătarul lui Putin”, i-a trimis o adresă procurorului general al Rusiei, în care îi cere să verifice activitatea platformei video YouTube, scrie agenția TSS, citând serviciul de presă al lui Prigojin.

„În timpul operațiunii militare speciale a început un război informațional pe platformă, cu scopul de a denigra imaginea Rusiei în ochii utilizatorilor. Pe YouTube se răspândesc fake news-uri, este publicat conținut rusofob, se fac apeluri la răsturnarea puterii în Federația Rusă, se publică materiale distructive”, se arată într-un comunicat al companiei Concord, care funcționează ca birou de presă al lui Prigojin.

UPDATE 17.10: Rusia este alarmată de dorința Varșoviei de „a deveni candidat” pentru amplasarea bombelor nucleare americane, susține ministrul rus de externe Serghei Lavrov, citat de agenția rusă de presă Tass.

„Polonia cere să fie un candidat pentru ca americanii să-și plaseze și acolo bombele nucleare. Această situație este foarte tulburătoare. În Europa au apărut figuri care încearcă să se joace cu subiectul armelor nucleare într-un mod destul de iresponsabil”, a declarat Lavrov.

UPDATE 16.50: BBC a publicat o analiză detaliată a cantității de alimente trimise din Ucraina de când a fost negociat acordul ONU. Primul transport a plecat la 1 august, după ce Rusia a ridicat blocajul naval impus Ucrainei, permițând navelor să folosească un coridor sigur prin Marea Neagră. Până la 24 octombrie, peste 8,6 milioane de tone de cereale și alte produse alimentare fuseseră transportate din porturile ucrainene, potrivit ONU.

Deși unele produse alimentare au ajuns direct în cele mai sărace țări din lume, cifrele ONU arată că cele mai mari cantități au fost expediate la început către Spania, Turcia, Italia, China și Olanda. În septembrie, ONU a declarat că puțin sub 30% au ajuns în țările cu venituri mai mici, în timp ce 44% au fost expediate către țările cu venituri ridicate.

Dar ONU observă că cerealele care ajung la o destinație pot fi prelucrate și apoi trimise în altă parte. Milioane de tone de cereale și produse alimentare, precum porumb și ulei de floarea-soarelui, au rămas blocate în Ucraina după invazia rusă.

UPDATE 13.15: Uniunea Europeană a cerut, astăzi, Rusiei să revină asupra deciziei sale de a se retrage din acord privind cerealele, o mișcare care a subminat eforturile de atenuare a unei crize alimentare mondiale și pe care Ucraina a declarat că Moscova a planificat-o cu mult timp înainte, scrie Reuters.

Moscova și-a suspendat sâmbătă participarea la acordul de la Marea Neagră, reducând efectiv livrările din Ucraina, unul dintre cei mai mari exportatori de cereale din lume, ca răspuns la ceea ce a numit un atac major cu drone ucrainene în cursul zilei asupra flotei sale în apropierea portului Sevastopol din Crimeea.

„Decizia Rusiei de a suspenda participarea la acordul privind Marea Neagră pune în pericol principala rută de export a cerealelor și îngrășămintelor atât de necesare pentru a face față crizei alimentare mondiale provocate de războiul său împotriva Ucrainei”, a declarat pe Twitter șeful politicii externe a UE, Josep Borrell. „UE îndeamnă Rusia să (revină) asupra deciziei sale”.

Sâmbătă, președintele SUA, Joe Biden, a calificat această decizie drept „pur scandaloasă”, afirmând că va spori foametea, în timp ce secretarul de stat Antony Blinken a acuzat Moscova că transformă alimentele în arme.

UPDATE 13.00: Potrivit noilor previziuni ale băncii centrale, în acest an Rusia va înregistra cea mai gravă recesiune dintre toate marile economii, iar economiștii anticipează un viitor sumbru, scrie Wall Street Journal.

Previziune vin pe fondul scăderii profiturilor obținute din prețurile ridicate la energie, al sancțiunilor care se înăspresc și al eforturilor de înlocuire a Europei ca principal cumpărător al petrolului și gazelor rusești.

Economia rusă suferă de pe urma impactului sancțiunilor și a retragerii companiilor occidentale în urma invaziei din Ucraina din februarie. Deși Rusia a beneficiat de creșterea prețurilor la energie în acest an, economiștii se așteaptă ca veniturile să scadă brusc pe măsură ce economia globală încetinește și Occidentul găsește înlocuitori pentru energia rusă.

Prognoza băncii centrale privind o scădere a produsului intern brut cuprinsă între 3% și 3,5% în acest an este mai mică decât estimările de după începerea conflictului.

„Scăderea PIB-ului va fi mai puțin semnificativă decât se anticipa”, a declarat șefa Băncii Rusiei, Elvira Nabiullina.

Cu toate acestea, contracția așteptată ar fi probabil cea mai mare înregistrată de un membru al Grupului celor mai mari 20 de economii.

Imediat după invazie, banca se aștepta ca economia să se contracte între 8% și 10% în acest an și cu până la 3% anul viitor. În prezent, se așteaptă ca PIB-ul să se contracte între 1% și 4% anul viitor.

UPDATE 10.05: Grupul Wagner – supranumit de unii armata privată a lui Putin – se pare că își reduce standardele și recrutează condamnați ruși care suferă de boli grave, inclusiv HIV și hepatita C, pentru războiul din Ucraina, potrivit serviciilor secrete britanice.

 UPDATE 09.40: Kremlinul a explicat că sabotajul a fost efectuat de o unitate pentru operaţiuni speciale a Marinei Ucrainene, iar militarii ucraineni ar fi fost asistaţi de experţi britanici.

Ministerul britanic al Apărării a respins acuzaţiile, numindu-le afirmaţii false de o amploare epică.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *