Prima pagină » Razboi în Ucraina » Război în Ucraina. Rusia încearcă să distrugă Donbasul

Război în Ucraina. Rusia încearcă să distrugă Donbasul

25 mai 2022, 09:00,
BZI.ro, în Razboi în Ucraina

Incă o zi de război în Ucraina unde Rusia atacă necontenit mai multe regiuni din țară. Autoritățile ucrainiene afirmă faptuș că armata rusă incearcă să distrugă complet Donbasul.

Trupele ruse avansează în estul Ucrainei și atacă orașe cheie, în special orașul industrial Severodonețk, a raportat AFP.

Sergiy Gaidai , guvernatorul regiunii de est a Lugansk, a declarat că Severodonețk este lovit de lovituri aeriene, rachete, artilerie și mortare, în încercarea de a consolida controlul asupra provinciei și de a trece mai departe în Ucraina.

UPDATE 22.00: Kremlinul acuză Polonia că pune că cale „o schemă de misiuni secrete” în Ucraina

Purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zakharova, a acuzat Polonia pune la cale o schemă de „misiuni secrete” în Ucraina ca să dea vina pe „operațiunea specială” a Rusiei, potrivit TASS.

UPDATE 21.30: Rusia reia activitățile în portul Mariupol

Rusia a anunțat astăzi, 25 mai, că portul Mariupol din sudul Ucrainei își reia activitățile după ce a fost deminat, la o lună după ce Moscova a anunțat cucerirea acestui oraș strategic. Portul Mariupol este situat la Marea Azov, cu acces la Marea neagră și a fost, înaintea ofensivei Rusiei din 24 februarie, al doilea cel mai important port civil din Ucraina, după Odesa.

UPDATE 21.00: Federația Rusă a abolit limita de vârstă pentru înrolare

Duma de Stat a Federației Ruse a adoptat astăzi, 25 mai, în prima și imediat în a treia lectură finală o lege care privește abolirea limitei de vârstă pentru încheierea primului contract de serviciu militar.

UPDATE 20.30: Guvernul elvețian intenționează să confiște active în valoare de peste 100 de milioane de franci elvețieni de la un asociat al fostului președinte ucrainean Viktor Ianukovici

Guvernul elvețian intenționează să confiște active în valoare de peste 100 de milioane de franci elvețieni (104 milioane de dolari) de la un asociat al fostului președinte ucrainean Viktor Ianukovici, care a fost destituit în 2014, potrivit CNN.

UPDATE 20.00: Doi morți în urma unui bombardament rusesc în regiunea Harkov

Autoritățile ucrainene au anunțat că două persoane au fost ucise de bombardamente ale rușilor în orașul Balaklia, situat pe linia frontului în regiunea Harkov, relatează CNN. Potrivit unei reprezentante a Consiliului Regional Harkov, alți șapte oameni au fost răniți în aceste bombardamente, inclusiv un copil care se află în stare critică.

UPDATE 19.30: După multe controverse, marea soprană rusă Anna Netrebko revine pe o scenă de top

A cântat în aprilie la Opera din Monte Carlo, dar concertul de miercuri al Annei Netrebko de la Filarmonica din Paris marchează marea revenire pe scenă într-o capitală occidentală a sopranei-vedetă din Rusia, criticată dur de la începutul războiului din Ucraina pentru presupusa sa apropierea de regimul de la Kremlin, scrie AFP.

UPDATE 19.00: Auchan anunță că nu intenţionează să îşi schimbe strategia sau structura operaţiunilor de pe piaţa din Rusia

Retailerul Auchan nu intenţionează să îşi schimbe strategia sau structura operaţiunilor de pe piaţa din Rusia, a anunţat miercuri divizia din Rusia a grupului francez într-un comunicat remis agenției Reuters, citează Agerpres.

UPDATE 18.34: Vladimir Putin anunță că guvernul va crește pensiile și salariul minim cu 10%

Președintele rus Vladimir Putin a ordonat miercuri guvernului să majoreze pensiile și salariul minim cu 10%, afirmând că nu toate problemele economice cu care se confruntă rușii au legătură cu războiul din Ucraina, relatează Reuters și Financial Post.

UPDATE 18.00: Este „evident” că Suedia nu finanțează și nu înarmează organizații teroriste, a declarat miercuri premierul Magdalena Andersson

Este „evident” că Suedia nu finanțează și nu înarmează organizații teroriste, a declarat miercuri premierul Magdalena Andersson, răspunzând acuzațiilor Turciei potrivit cărora Suedia ar găzdui grupări teroriste, relatează CNN.

UPDATE 17.34: Vladimir Putin a vizitat pentru prima dată soldați ruși răniți în războiul din Ucraina 

Președintele rus Vladimir Putin a vizitat miercuri un spital în care se află soldați ruși răniți, prima astfel de vizită făcută trupelor sale în cele peste trei luni de la declanșarea războiului din Ucraina.

UPDATE 16.00: Oficial american – Rusia a instituit o blocadă efectivă la Marea Neagră: traficul a scăzut dramatic

Invazia Ucrainei de către Rusia a oprit efectiv tot comerţul maritim în porturile ucrainene, potrivit informaţiilor americane recent declasificate, blocând o marfă critică de export pentru Ucraina şi riscând o criză alimentară globală, transmite CNN.

Astfel, începând din luna februarie, când a invadat Ucraina, Rusia a instituit o „blocadă efectivă” în zona de nord a Mării Negre, potrivit unui oficial american care a furnizat CNN o hartă desecretizată a regiunii sub condiţia anonimatului, informează News.ro.

UPDATE 14.27: Vladimir Putin a supraviețuit la cinci tentative de asasinat

Vladimir Putin ar fi supraviețuit la cinci tentative de asasinat. De aceea ar fi angajat o echipă de lunetiști care îl urmează acum peste tot și care are datoria să împuște pe oricine ar putea reprezenta un pericol pentru liderului rus.

UPDATE 12.40: Henry Kissinger: Ucraina ar trebui să cedeze teritorii Rusiei

Una din cele mai strălucite minți ale diplomației, laureat al premiului Nobel pentru pace, fostul secretar de stat american Henry Kissinger (98 de ani) consideră că Occidentul ar trebui să înceteze tentativa de a învinge militar Rusia și a propus ca Ucraina să renunțe la o bucată din teritoriul său, potrivit The Telegraph.

UPDATE 11.45: Rusia contestă condiția lui Zelenski privind reluarea negocierilor: ‘Ne face să ne îndoim de sinceritatea dorinței lor de a găsi o soluție pașnică’

Ucraina se va așeza la masa negocierilor cu Rusia după ce își va recupera teritoriile pierdute de la 24 februarie, când a început invazia rusă, a declarat președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, într-un interviu acordat televiziunii publice japoneze.

Rusia, pe de altă parte, susține că prezentarea de către Ucraina a condițiilor pentru reluarea negocierilor pune sub semnul întrebării sinceritatea dorinței Kievului de a găsi o soluție pașnică, a declarat miercuri viceministrul rus de Externe, Andrei Rudenko.

„Nu este deloc posibil să evaluăm această afirmație ca fiind constructivă. Aș dori să vă reamintesc că Ucraina a participat activ la negocieri încă din prima zi a operațiunii speciale și nu a stabilit nicio condiție”, a declarat Rudenko reporterilor, comentând cuvintele președintelui ucrainean Volodimir Zelenski, relatează Interfax. „Dacă acum stabilește condiții, ne face să ne îndoim de sinceritatea dorinței lor de a găsi o soluție pașnică”, a adăugat el.

UPDATE 10.30: 200 de cadavre descompuse, găsite într-un subsol din Mariupol. Rudele pot îngropa morții doar dacă declară că ucrainenii sunt de vină

„Mariupol este acum un oraș al fantomelor”, a declarat Petro Andrișcenko, consilier al primarului orașului-port devastat de ruși. Potrivit acestuia, potrivit unor estimări 22.000 de civili au fost uciși, dar e posibil ca numărul să fie mai mare. Sub ruinele unei clădiri bombardate au fost găsite 200 de cadavre. Morții nu pot îngropați decât dacă rudele dau o declarație video în care trebuie să spună  că vinovați sunt ucrainenii.

Petro Andrișcenko este consilier al primarului din Mariupol, a reușit să fugă din zonă, dar are informații de la oficialii care încă sunt blocați acolo, scrie CNN. Potrivit lui Andrișcenko, oficialii primăriei din Mariupol cred că cel puțin 22.000 de locuitori ai orașului au fost uciși în trei luni de război.

UPDATE 09.20: Autoritățile pro-Moscova din regiunea Herson solicită o bază militară rusă (CNN)

Autoritățile pro-Moscova din regiunea Herson a Ucrainei vor solicita o bază militară rusă în regiune, au informat marți agențiile de presă de stat ruse, potrivit CNN.

Agențiile de știri de stat ruse RIA-Novosti și TASS l-au citat pe Kirill Stremousov, adjunctul șefului administrației ruse a regiunii Herson, spunând: „Ar trebui să existe o bază militară a Federației Ruse în regiunea Herson. Vom cere asta, și întreaga populație este interesată de acest lucru”.

UPDATE 08.30: Brazilia a inceput să folosească ingrășămintele naturale

Brazilia a apelat la îngrășăminte naturale din cauza temerilor că războiul din Ucraina va perturba importurile cruciale de îngrășăminte, a raportat AFP. Superputerea agricolă este al patrulea consumator mondial de îngrășăminte pe bază de azot, fosfor și potasiu și importă 80% din aprovizionare, din care 25% provine din Rusia .

UPDATE 08.00 Ungaria se află in stare de urgență

Premierul ungar, Viktor Orban , a declarat stare de urgență din cauza războiului din vecina Ucraina .

Orban, care a fost readus la putere pentru un al patrulea mandat consecutiv în aprilie, a anunțat într-un videoclip pe Facebook că guvernul său își va asuma puteri de urgență pentru a putea răspunde mai rapid provocărilor create de război. Acesta va permite guvernului ungar să aprobe măsuri prin decret.

UPDATE 07.30: Ucraina a inceput să folosească armamentul primit din Franța

Ucraina a început deja să folosească tunurile cu rază lungă de acțiune pe care le-a primit de la oficialii guvernului Franței au spus.

Președintele francez, Emmanuel Macron, a promis că va trimite la începutul lunii un transport cu tunurile Ceaser, care sunt descrise drept „atuul artileriei franceze”.

UPDATE: Soldații din Mariupol sunt ținuți în condiții decente de armata rusă

Soldații ucraineni capturați de forțele ruse după asediul de trei luni al combinatului siderurgic Azovstal sunt ținuți în condiții „satisfăcătoare” , potrivit soției comandantului unității, pe fondul incertitudinii cu privire la soarta prizonierilor. Cel puțin 1.000 de luptători ucraineni, inclusiv membri ai batalionului Azov, au fost transferați pe teritoriul stăpânit de Rusia săptămâna trecută, după ce uzina de oțel Azovstal din Mariupol a fost luată de forțele ruse.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *