Prima pagină » Razboi în Ucraina » Război în Ucraina: Risc de scurgere radioactivă la centrala nucleară Zaporojie

Război în Ucraina: Risc de scurgere radioactivă la centrala nucleară Zaporojie

29 aug. 2022, 08:00,
în Razboi în Ucraina

Risc de scurgere radioactivă la centrala nucleară Zaporojie, spune operatorul.

Operatorul energetic de stat din Ucraina a avertizat că există riscul unei scurgeri radioactive la centrala nucleară Zaporizhzhia, ocupată de ruși, din Ucraina.

UPDATE 23.45: Patru găuri au apărut în acoperișul unei clădiri de la centrala nucleară Zaporojie, lângă cel puțin trei transportoare blindate rusești

Patru găuri au apărut pe acoperișul unei clădiri de la centrala nucleară Zaporojie, lângă cel puțin trei transportoare blindate rusești, potrivit noilor imagini din satelit de la Maxar Technologies, relatează CNN.

UPDATE 23.30: Casa Albă: Contraofensiva Ucrainei îi forțează pe ruși să atragă surse din est, potrivit Kyiv Independent.

Purtătorul de cuvânt al Casei Albe, John Kirby, a spus la CNN că Rusia „se confruntă cu dificultăți de personal care nu sunt ușurate” de contraofensivă.

UPDATE 23.00: Lituania finalizează construcția gardului de la granița cu Belarus

Lituania a anunțat luni că a finalizat construcția unei bariere de-a lungul frontierei sale cu Belarus pentru a combate imigrația ilegală, scrie AFP.

UPDATE 22.45: Trupele ucrainene au recuperat patru sate din apropierea orașului Herson

Trupele ucrainene au recuperat patru sate din apropierea orașului Herson, care este capturat temporar de ruși, a declarat o sursă militară ucraineană pentru CNN. „Ținta” lor principală este Herson, a adăugat sursa.

UPDATE 22.00: Ucraina l-a convocat pe ambasadorul turc după ce Rusia a reușit să treacă un sistem S-300 prin Bosfor

Ministerul de Externe al Ucrainei a citat rapoarte conform cărora Rusia a folosit nava de marfă civilă Sparta-II pentru a transfera echipamente militare, inclusiv sisteme de apărare aeriană S-300, către Rusia din Siria, relatează Kyiv Independent.

UPDATE 21.44: Ministerul rus al Apărării a recunoscut că este în derulare o contraofensivă ucraineană, dar susține că eșuează

Ministerul rus al Apărării a recunoscut că este în derulare o contraofensivă ucraineană, dar susține că eșuează, subliniind că „au fost distruse 26 de tancuri ucrainene, 23 de vehicule de luptă de infanterie, alte 9 vehicule blindate de luptă și au fost doborâte 2 avioane de atac Su-25”.

UPDATE 21.00: Podul Antonovsky, ar fi fost lovit din nou de ucraineni

Podul Antonovsky ar fi fost lovit din nou, potrivit imaginilor de pe rețelele de socializare și Unian.net, care notează că cel puțin 8 explozii s-au auzit în Hersonul ocupat de ruși, în timp ce ucrainenii au spus că au lansat o contraofensivă pentru a-și recupera teritoriile capturate de forțele ruse.

UPDATE 20.00: Imagini de satelit confirmă că Rusia a trimis o baterie de rachete antiaeriene S-300 din Siria către un port rusesc din apropiere de Crimeea

Rusia este împiedicată să își mute navele de război din Marea Mediterană în Marea Neagră după ce Turcia a închis Bosforul pentru navele de război, măsură luată încă de la începutul războiului. Cu toate acestea, Rusia a reușit să transporte sisteme avansate de armament, cum ar fi rachetele S-300, folosind nave comerciale.

UPDATE 19.45: Numărul persoanelor rănite în atacul rusesc asupra orașului Nikolaev a crescut la 24, potrivit guvernatorului Vitali Kim

Rusia a lovit orașul cu 12 rachete, ucigând cel puțin 2 persoane. Atacurile de la Nikolae vin în momentul în care Ucraina și-a început contraofensiva asupra regiunii Herson, ocupată de ruși.

UPDATE 19.00: Oleksii Kovalev, un fost deputat din partidul lui Volodimir Zelenski, dar care a colaborat cu rușii după ce Herson a fost ocupat de armata rusă, a fost împușcat în cap acasă

Oleksii Kovalev, un fost deputat din partidul lui Volodimir Zelenski, dar care a colaborat cu rușii după ce Herson a fost ocupat de armata rusă, a fost împușcat în cap acasă, alături de iubita lui duminică seară, spun anchetatorii ruși, relatează Kyiv Post. El mai fusese o dată ținta unei tentative de ucidere.

UPDATE 18.26: Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU) spune că a identificat un soldat rus care ar fi torturat și ucis 5 civili în apropiere de Bucha

SBU l-a acuzat în lipsă pe Iznaur Musaev de încălcarea legilor și obiceiurilor războiului în timpul ocupației ruse în martie în regiunea Kiev, scrie Kyiv Independent.

UPDATE 18.00: Ucraina nu mai este interesată de un plan de acțiune pentru aderarea la NATO, vrea direct calitatea de membru

„Ucraina are experiență de luptă pe care aliații NATO nu o au”, a spus viceprim-ministrul pentru Integrare Europeană și Euro-Atlantică al Ucrainei, Olha Stefanishyna

UPDATE 17.33: Moscova susține că a doborât o dronă ucraineană deasupra centralei nucleare Zaporojie. Kievul spune că rușii au bombardat zona

Kremlinul a cerut luni comunităţii internaţionale să exercite ”presiuni” asupra forţelor ucrainene pentru atenuarea tensiunilor din jurul centralei nucleare Zaporojie, pe care Moscova şi Kievul se acuză reciproc că o bombardează, în cele mai recente astfel de acuzaţii Rusia afirmând că a doborât o dronă ucraineană deasupra centralei, în timp ce Kievul susţine că patru angajaţi ai acesteia au fost răniţi într-un bombardament rusesc.

UPDATE 16.54: Ucraina: Şeful Pentagonului şi omologii din statele aliate se reunesc din nou în Germania pe 8 septembrie

Secretarul american al apărării, Lloyd Austin, îi va primi pe 8 septembrie, în Germania, pe omologii săi din ţările aliate pentru organizarea susţinerii capacităţilor militare ale Ucrainei în faţa Rusiei, a anunţat luni comandamentul forţelor aeriene americane în Europa, transmite AFP.

UPDATE 15.13: Ucrainenii anunță contraofensiva pe frontul din sud. Armata ucraineană ar fi spart prima linie de apărare a rușilor în Herson

Presa din Ucraina anunță începutul unei controfensive pe frontul din sud. Potrivit jurnaliștilor ucraineni, Forțele armate ale Ucrainei au lansat acțiuni ofensive în multe direcții în regiunea Herson. Între timp, o echipă a Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică, în frunte cu directorul general Rafael Grossi, se află în drum spre centrala nucleară ucraineană din Zaporojie, care a fost ţinta unor atacuri în ultimele săptămâni.

UPDATE 14.10: Moscova a identificat un alt ucrainean acuzat de uciderea lui Dugina

Serviciul de securitate rus FSB a declarat că a identificat un al doilea cetățean ucrainean acuzat că a participat la atacul în care Darya Dugina, fiica filozofului ultra-naționalist Alexander Dugin, a fost ucisă la 20 august la vest de Moscova.

UPDATE 13.30: Expert militar – Generalii din FSB sunt nervoși: Vladimir Putin ar putea fi eliminat

Expert militar al Institutului Ucrainean al Viitorului, consultant al Comitetului Radei Supreme pentru securitate și apărare națională Ivan Stupak susține că Vladimir Putin s-ar putea confrunta cu o revoltă a generalilor din serviciul secret FSB. Aceștia sunt deja destul de nervoși din cauza sancțiunilor, iar dacă lucrurile vor continua în acest fel nu este exclus să fie pus la cale un plan pentru asasinarea lui Vladimir Putin.

Potrivit acestuia, un astfel de scenariu este posibil pentru Putin doar atunci când existența sa continuă devine un obstacol pentru mulți oficiali de rang înalt ai Federației Ruse, informează unian.net.

„Pentru că înainte puteau să se îmbarce într-un avion privat și să zboare la Nisa, să joace într-un cazinou din Monaco și să se întoarcă peste câteva zile. Acum nu există așa ceva – banii sunt, dar nu îi poți cheltui. Și când situația devine critică pentru generali, atunci poate că vor lua o astfel de decizie”, prezice expertul.

UPDATE 12.30: Nouă ipoteză a britanicilor: Ministrul apărării rus a fost marginalizat de Putin care ar discuta cu comandanții din teren peste capul șefului armatei

Ministrul rus al apărării Serghei Șoigu este acum marginalizat de președintele rus Vladimir Putin, care este informat direct de comandanții care sunt implicați direct în războiul din Ucraina, afirmă ministerul britanic al apărării în evaluarea de luni, citând presa rusă independentă care sesizează eșecul pe care l-a avut șeful armatei ruse.

Serviciile secrete britanice afirmă că rușii bat pasul pe loc, în timp ce ofițerii și soldații ruși cu experiență militară probabil că îl ridiculizează în mod obișnuit pe Șoigu pentru ineficiența cu care a condus armata.

Ministerul britanic al apărării consideră că Șoigu s-a luptat mult timp pentru a-și depăși lipsa de experiență militară, deoarece și-a petrecut cea mai mare parte a carierei în sectorul construcțiilor și în cadrul ministerului situațiilor de urgență.

UPDATE 11.00: Ruşii anunţă un al doilea suspect în cazul asasinării Dariei Dughina

Legat asasinarea Dariei Dughina, ruşii anunţă acum un al doilea suspect. FSB, serviciul rus de securitate, susţine că că fiica ideologului ultranaţionalist rus Aleksandr Dughin ar fi fost asasinată de un cetăţean ucrainean născut în anul 1978.

UPDATE 10.00: ‘Salutări călduroase’ de la Kremlin: Mesajul lui Medvedev pentru liderii UE

Vicepreședintele Consiliului de Securitate al Rusiei, Dmitri Medvedev, a declarat duminică că prețul gazului în Europa ar putea ajunge la 5.000 de euro pe piața spot înainte de sfârșitul anului, notează TASS.

„Șefilor de stat și de guvern din țările Uniunii Europene. În legătură cu creșterea prețului gazelor la 3.500 de euro la o mie de metri cubi, sunt nevoit să majorez prețul prognozat la 5.000 de euro până la sfârșitul anului 2022. Cu salutări călduroase”, a spus el pe Telegram.

UPDATE 09.00: Rușii susțin că au atins un punct strategic: am distrus toată aviația Ucrainei. Occidentul trimite degeaba avioane

Agenția de stat din Rusia, TASS, citează o sursă diplomatico-militară care arată faptul că rușii au atins punctul strategic de a distruge întreaga rețea de forțe aeriene ale Ucrainei, inclusiv piloții care ar fi putut să zboare pe avioane care urmau a fi livrate din Occident.

„Întregul personal de operare calificat al fostei forțe aeriene a Ucrainei – al aeronavelor Mig-29, Su-27 și Su-25 – a fost practic eliminat prin acțiunile eficiente ale Forțelor Aerospațiale Ruse și ale sistemelor de apărare aeriană”, a spus sursa pentru TASS.

UPDATE 08.00: Îngrijorarea cu privire la potențialul unei scurgeri de radiații la centrala nucleară Zaporojie persistă

Îngrijorarea cu privire la potențialul unei scurgeri de radiații la centrala nucleară Zaporojie persistă. Operatorul energetic de stat al Ucrainei a avertizat că există „riscuri de scurgere de hidrogen și pulverizare de substanțe radioactive” la uzina ocupată de Rusia. Autoritățile distribuiau tablete de iod locuitorilor care locuiesc în apropierea fabricii în cazul expunerii la radiații.

UPDATE 07.30: Rusia și Ucraina s-au acuzat reciproc că au bombardat zona din jurul celei mai mari centrale nucleare din Europa.

Rusia și Ucraina s-au acuzat reciproc că au bombardat zona din jurul celei mai mari centrale nucleare din Europa. Trupele Moscovei „au bombardat în mod repetat” locul centralei nucleare în ultima zi , a declarat compania nucleară de stat ucraineană Energoatom. Ministerul rus al Apărării a susținut că trupele ucrainene „au bombardat teritoriul stației de trei ori” în ultima zi.

UPDATE 07.00: O echipă de inspectori ai ONU este pregătită să facă o vizită de urgență la uzina Zaporojie

Potrivit rapoartelor, o echipă de inspectori ai ONU este pregătită să facă o vizită de urgență la uzina Zaporizhzhia. Surse au declarat pentru Wall Street Journal că este „aproape sigur” că o misiune a Agenției Internaționale pentru Energie Atomică va vizita centrala la începutul săptămânii viitoare, deși detaliile sunt încă în curs de finalizare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *