Aproximativ 1.000 de oameni, „ inclusiv mercenari străini care s-au predat la Mariupol ” se află în Rusia, spun rapoartele presei. Peste 1.000 de militari ucraineni și mercenari străini, care se predaseră în Mariupol, au fost transferați în Rusia pentru o anchetă acolo , a declarat o sursă a legii pentru agenția de presă de stat rusă, Tass .
Mai mulți prizonieri de război ucraineni vor fi duși în Rusia „mai târziu”, a declarat o sursă rusă de aplicare a legii.
UPDATE 23.20: Volodimir Zelenski spune că apărătorii orașului Severodoneţk provoacă pierderi mari trupelor ruse, în ceea ce a numit „o luptă foarte aprigă și foarte dificilă”
„În multe privințe, soarta Donbasului este decisă aici”, a afirmat președintele ucrainean într-un mesaj online.
UPDATE 22.30: Volodimir Zelenski a anunțat că s-a întâlnit la Kiev cu filantropul american Howard Buffet pentru a discuta despre eforturile de reconstrucție a Ucrainei
Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a anunțat că s-a întâlnit la Kiev cu filantropul american Howard Buffet, fiul investitorului miliardar Warren Buffet, pentru a discuta despre eforturile de reconstrucție a Ucrainei, potrivit The Guardian.
„Am discutat despre asistență, care ar fi valoroasă pentru statul nostru. I-am oferit șansa de a se alătura proiectelor de refacere a sistemelor de irigare din regiunea Odesa, de sprijinire a oamenilor noștri și (și) de curățare a minelor”, a spus Zelenski pe Twitter.
UPDATE 22.00: Consecinţele negative în lume ale invaziei ruse în Ucraina se agravează, afectând 1,6 miliarde de persoane, a avertizat secretarul general al Națiunilor Unite, Antonio Guterres
Antonio Guterres a prezentat miercuri un al doilea raport al ONU despre repercusiunile internaţionale ale războiului.
„Impactul războiului asupra securităţii alimentare, energiei şi finanţelor este sistemic, grav şi se accelerează”, a atenţionat Guterres.
„Pentru populaţiile din lumea întreaga războiul ameninţă să declanşeze un val fără precedent de foamete şi mizerie, lăsând în siajul său haosul social şi economic”, a mai avertizat şeful ONU.
Dacă „criza alimentară din acest an este legată şi de o lipsă de acces” la produse alimentare, „lipsa de hrană ar putea fi o problemă în anul viitor”, potrivit lui.
UPDATE 21.30: Ucraina îi dă replica Angelei Merkel, care și-a apărat politica față de Putin
Consilierul prezidențial ucrainean Mikhailo Podolyak reacționează la declarațiile fostului cancelar german Angela Merkel, care și-a apărat politica sa faţă de Rusia și față președintele rus Vladimir Putin.
UPDATE 21.00: Forțele rusești controlează acum mare parte din oraşul strategic Severodoneţk și bombardează puternic orașul învecinat Lisiciansk, provocând daune majore
Într-o postare online, guvernatorul mai spune nu sunt șanse ca trupele ucrainene din Lugansk să fie încercuite.
Forțele rusești controlează temporar 90% din regiune, afirmă guvernatorul regiunii Lugansk, Serghei Gaidai , conform The Guardian.
UPDATE 20.30: Rusia şi Ucraina au făcut un nou schimb de trupuri ale soldaţilor ucişi
„Un nou schimb de trupuri ale militarilor ucişi a avut loc. 50 de eroi ucişi au fost predaţi. Dintre cei 50 de apărători ai noştri, 37 sunt eroi de la Azovstal”, a precizat Ministerul ucrainean al Reintegrării.
Schimbul a avut loc pe linia frontului în regiunea Zaporojie, „după formula 50 contra 50”, adaugă acelaşi minister, care anunţase săptămâna trecută primul schimb de acest fel, în care cele două tabere şi-au predat reciproc corpurile a câte 160 de soldaţi ucişi.
UPDATE 20.00: Vladimir Putin îşi amână show-ul anual televizat „Linie directă” cu poporul
Preşedintele rus Vladimir Putin nu va susţine în acestă lună tradiţionalul său dialog anual televizat denumit „Linia directă” cu poporul, în cursul căruia răspunde în direct la întrebări (evident, selectate dinainte de Kremlin) din partea publicului, aşa cum a făcut-o în decursul mai multor ani, transmit DPA şi Interfax, citându-l pe purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.
UPDATE 19.30: Volodimir Zelenski spune că 31.000 de soldați ruși au murit în Ucraina de la începutul războiului
Preşedintele ucrainean a afirmat miercuri că peste 31.000 de soldați ruși au murit în Ucraina de la începutul invaziei ruse, pe 24 februarie. El a adăugat că războiul costă forțele armate ruse „300 de vieți pe zi” și va atinge curând un nivel care va deveni inacceptabil pentru Moscova.
UPDATE 19.20: Ministrul ucranean de externe, Dmitro Kuleba, susține că Rusia este concentrată pe război, nu pe diplomație
Ministrul ucranean de externe, Dmitro Kuleba, susține că Rusia este concentrată pe război, nu pe diplomație. Reacția oficialul ucrainean vine după ce Rusia a spus că cererea președintelui Volodimir Zelenski de a se retrage în spatele liniei pe care au încălcat-o pe 24 februarie nu este „serioasă”.
„Calea Rusiei către masa negocierilor trece prin înfrângeri pe câmpul de luptă”, a scris Kuleba miercuri într-o postare pe Twitter.
UPDATE 19.00: Forţele ruse îşi consolidează poziţiile de luptă în Insula Şerpilor, ocupată temporar de invadatori
Forţele ruse caută variante pentru o posibilă debarcare de trupe pe coasta regiunii Odesa, în sudul Ucrainei, a declarat miercuri şefa centrului de presă al Forţelor de apărare din sudul Ucrainei, Natalia Gumeniuk.
UPDATE 18.30: În orașul Mariupol, ocupat de ruși, este mare nevoie de doctori și medicamente, susține Petro Andriuschenko, consilier al primarului Mariupol, transmite Ukrainska Pravda
„În ciuda pozelor frumoase de la propagandişti, în oraş există un deficit catastrofal de medici. Aceştia au început deja să „convingă” pensionarii de peste 80 de ani să se întoarcă la muncă”, a spus Andriuschenko.
UPDATE 18.00: Moscova reafirmă că orice eventuală întâlnire Putin-Zelenski trebuie să fie „bine pregătită”
Kremlinul a reafirmat miercuri că orice eventuală întâlnire între preşedintele rus Vladimir Putin şi omologul său ucrainean Volodimir Zelenski trebuie să fie productivă şi „bine pregătită”, relatează Reuters și Agerpres.
UPDATE 17.30: Rușii vor să organizeze un „referendum” și pentru anexarea regiunii Zaporojie
Rusia semnalează din nou că pregătește așa-zise referendumuri în încercarea de a anexa teritoriile ocupate de trupele sale în sudul Ucrainei. Un oficial instalat de Kremlin în regiunea ucraineană Zaporojie a declarat pentru agenția rusă de presă TASS că sunt planuri pentru organizarea unui referendum local de alipire la Rusia, relatează BBC News.
UPDATE 17.00: Severodonețk este cel mai fierbinte punct de pe întreaga linie a frontului, iar Rusia a crescut semnificativ numărul militarilor din zonă
Purtătorul de cuvânt al ministerului ucrainean al apărării, Oleksandr Motuzianik, citat de Interfax a spus că Severodonețk este cel mai fierbinte punct de pe întreaga linie a frontului, iar Rusia a crescut semnificativ numărul militarilor din zonă
UPDATE 16.30: Rușii se laudă cu grâul furat din Ucraina: „Primul tren a ajuns la Sevastopol”
Interfax, una dintre agențiile de presă ale statului rus, anunță că primul tren cu cereale trimis din regiunea Zaporojie, ocupată parțial de forțele armate ale Moscovei, a ajuns la Sevastopol.
UPDATE 16.00: Ambasadorul Ucrainei la Ankara, niciun acord pentru a-și asigura exporturile de cereale prin Marea Neagră nu este posibil fără implicarea Kievului
Ambasadorul Ucrainei la Ankara a declarat miercuri că niciun acord pentru a-și asigura exporturile de cereale prin Marea Neagră nu este posibil fără implicarea Kievului și a acuzat Rusia că a făcut propuneri nerealiste, cum ar fi verificarea navelor.
Ambasadorul Vasyl Bodnar a declarat că este important pentru Kiev ca Turcia să continue să medieze această problemă și să continue să discute atât cu Kievul, cât și cu Moscova. (Reuters)
UPDATE 15.30: Rabinul șef al Moscovei, Pinchas Goldschmidt, a părăsit Rusia după ce a fost supus unor presiuni pentru a susține invazia Ucrainei
Avital Chizhik-Goldschmidt, o jurnalistă din New York, a scris pe Twitter că Goldschmidt a refuzat să susțină public ceea ce Moscova numește „operațiunea sa militară specială” în Ucraina.
Acesta a zburat în Ungaria la două săptămâni după invazia Rusiei în Ucraina, strângând bani pentru refugiații din Europa de Est înainte de a merge mai departe în Israel. (The Guardian)
UPDATE 15.00: Ministrul ucrainean de externe spune că asigurările omolugului său rus, Serghei Lavrov, că Rusia nu va profita dacă Kievul va relua exportul de cereale sunt doar „vorbe goale”
Asigurările lui Serghei Lavrov că Rusia nu va profita dacă Kievul va relua exportul de cereale sunt doar „vorbe goale”, transmite Reuters.
UPDATE 14.40: Ucrainenii au început să folosească sistemul Stugna-P pentru lovituri directe asupra soldaților ruși
După ce au folosit sistemul Stugna-P pentru a distruge tancuri, elicoptere și blindate rusești, forțele armate ale Ucrainei au început acuma să îl utilizeze și în atacuri asupra soldaților ruși.
UPDATE 14.34: Moscova va reacționa la decizia Franței de a interzice unele canale de televiziune rusești, a declarat miercuri purtătoarea de cuvânt a ministerului rus de externe, Maria Zaharova
„Ministerul de Externe va reacționa la astfel de acțiuni și va fi dat un răspuns în acest sens”, a declarat Zaharova reporterilor, fără a da mai multe detalii. (Reuters)
UPDATE 14.30: Cea mai mare companie aeriană privată din Rusia, S7 Group, că suspendă planurile de a lansa un divizia sa low-cost după anularea livrărilor de avioane
Compania anunțase vara trecută că intenționează să lanseze „Citrus”, o companie aeriană cu buget redus, care se va concentra pe rutele regionale.
„În 2022 nu vor avea loc livrările de aeronave necesare lansării companiei aeriene low-cost, așa că, din păcate, dezvoltarea companiei aeriene cu acest model de afaceri nu este posibilă acum”, se arată într-un comunicat al companiei aeriene. (Reuters)
UPDATE 14.00: Anexarea rapidă a Hersonului e o urgență pentru Rusia, anunță adjunctul şefului administraţiei prezidenţiale ruse
Planul Kremlinului este ca Federaţia Rusă să anexeze cât mai curând posibil oraşul portuar Herson, din sudul Ucrainei, primul oraş capturat în război, printr-o acţiune similară celei din Crimeea, a declarat Serghei Kirienko, adjunctul şefului administraţiei prezidenţiale ruse, relatează BBC. ”Includerea regiunii Herson în Federaţia Rusă va fi cu drepturi depline, similară cu aderarea Crimeei”, a declarat Serghei Kirienko, adjunctul şefului administraţiei prezidenţiale ruse, într-un raport făcut public de deputatul rus Igor Kastiukevici, scrie News.ro.
UPDATE 12.30: Norvegia a donat 22 de obuziere Ucrainei
Norvegia a donat 22 de obuziere Ucrainei, precum şi muniţie şi piese de schimb, a anunţat miercuri Ministerul Apărării de la Oslo, potrivit Reuters.
”Din raţiuni de securitate, guvernul norvegian a aşteptat pentru a anunţa în mod public această donaţie. Este posibil să nu anunţăm sau să facem comentarii despre donaţii viitoare”, indică o declaraţie a ministerului citat.
UPDATE 11.00: O coloană de blindate rusești, distrusă de armata ucraineană cu ajutorul unui copil de 15 ani
Un copil de 15 ani a ajutat armata Ucrainei să localizeze și să distrugă o coloană de blindate rusești care se îndrepta către Kiev pe care voiau să-l cucerească. S-a întâmplat la începutul invaziei, numai că soldații lui Vladimir Putin care se aflau în această coloană nu au mai ajuns în apropierea capitalei. Băiatul și-a folosit drona pentru a localiza trupele invadatoare și a comunicat poziția militarilor ucraineni care au reușit să distrugă coloana de blindate.
Vara trecută, Andrii Pokrasa strânsese suficienți bani pentru a cumpăra o dronă. Copilul de 15 ani a exersat zborul în fiecare zi la casa sa de lângă Kiev.
UPDATE 10.00: Un depozit de muniţii al armatei ruse e aruncat în aer de artileria ucraineană, lângă Zaporojie
Armata ucraineană a postat pe reţelele sociale o înregistrare video care prezintă momentul în care artileriştii ucraineni au distrus un depozit de muniţii al armatei ruse în regiunea Zaporojie.
Bombardamentul, efectuat, conform Kievului, de militarii Brigăzii 45 de artilerie a armatei ucrainene, a distrus complet un depozit de muniţii al trupelor ruse şi cel puţin un vehicul, despre care se crede a fi un lansator de rachete de tip Katiuşa, model BM-21 Grad.
#Ukraine: The Ukrainian 45th Artillery Brigade totally annihilating a Russian ammo depot and at least one vehicle, claimed to be a BM-21 Grad multiple rocket launcher, in Voskresenka, #Zaporizhzhia Oblast. pic.twitter.com/TIr2G9jvpk
— 🇺🇦 Ukraine Weapons Tracker (@UAWeapons) June 7, 2022
UPDATE 09.00: Peste 1.000 de prizonieri ucraineni capturați la Mariupol au fost deportați în Rusia
Peste 1.000 de soldați ucraineni care s-au predat în orașul port Mariupol au fost transferați în Rusia pentru investigații, potrivit unei surse din poliția rusă, informează Reuters.
Dacă se confirmă, știrea ar putea să afecteze și mai mult negocierile de pace dintre cele două tabere. Kievul încearcă să îi elibereze pe cei în jur de 2.000 de apărători ai uzinei Azovstal din Mariupol printr-un schimb de prizonieri, dar parlamentarii ruși au cerut ca o parte dintre soldați să fie judecați în Rusia.
„Peste 1.000 de persoane din Azovstal au fost aduse în Rusia”, a scris agenția de știri TASS, citând o sursă din poliția rusă, dar nu a oferit detalii despre ce se va întâmpla pe mai departe cu prizonierii ucraineni.
UPDATE 08.00 Zelenski susține că sunt peste 2000 de soldați ucrainieni luați prizonieri
Președintele Ucrainei Zelenski a declarat anterior că crede că peste 2.500 de apărători Azovstal – care includ și polițiștii de frontieră, poliția și apărarea teritorială – sunt reținuți de Rusia. Kievul solicită predarea tuturor apărătorilor estimați într-un schimb de prizonieri, dar parlamentarii ruși au cerut ca unii dintre soldați să fie judecați.
UPDATE 07.30: Ucraina face față cu greu ofensivei rusești
Forțelor ucrainene le este greu să prevină atacurile rusești în centrul orașului Sievierodonestk , dar forțele Moscovei nu controlează orașul din estul din prima linie, spun oficialii regionali. Forțele ruse au capturat cartierele rezidențiale ale orașului-cheie din estul orașului și luptă pentru a prelua controlul asupra unei zone industriale de la periferia acesteia și a orașelor din apropiere, a declarat ministrul rus al apărării, Serghei Șoigu. Guvernatorul de la Lugansk, Serhiy Haidăi, a recunoscut că forțele ruse controlează periferia industrială a orașului. Imaginile din satelit de la Maxar Technologies au arătat daune semnificative în Sievierodonetsk și în apropiere de Rubizhne.
UPDATE 07.00: Sute de civili s-au refugiat într-o fabrică din Sievierodonetsk
Aproximativ 800 de civili s-au refugiat într-o fabrică de produse chimice din Sievierodonetsk , potrivit unui avocat al lui Dmytro Firtash, a cărui companie deține instalația. „Acești 800 de civili includ aproximativ 200 din cei 3.000 de angajați ai fabricii și aproximativ 600 de locuitori ai orașului Sievierodonetsk”, a menționat Lanny J. Davis, avocat american, într-o declarație publicată pe site-ul companiei.