O flotă de 13 nave care transporta peste 280.000 de tone de cereale și produse agricole a părăsit duminică porturile din Odesa, potrivit Ministerului Infrastructurii din Ucraina . Ministerul a declarat că este cel mai mare transport de produse care a părăsit Ucraina de când țara a intermediat un acord de export cu Rusia, ONU și Turcia pe 22 iulie.
UPDATE 23.45: Mikhailo Podoliak i-a îndemnat pe locuitorii din teritoriile ocupate temporar și din Crimeea ocupată de Rusia să pregătească adăposturi antiatomice
Consilierul prezidențial ucrainean Mikhailo Podoliak i-a îndemnat pe locuitorii din teritoriile ocupate temporar și din Crimeea ocupată de Rusia să pregătească adăposturi antiatomice și să se aprovizioneze cu apă potabilă.
UPDATE 23.00: Ucraina afirmă că forțele sale au respins trupele ruse în apropiere de Kramatorsk
Forțele armate ucrainene au declarat că trupele sale au respins ofensivele rusești în estul Ucrainei și au reușit să distrugă pozițiile rusești în apropiere de Kramatorsk, potrivit The Guardian.
UPDATE 22.00: Rusia: Două noi uzine pentru repararea vehiculelor blindate
Guvernul rus a ordonat deschiderea a două noi fabrici în țară pentru repararea de vehicule blindate, în plin conflict în Ucraina, potrivit unui decret publicat oficial luni pe un site specializat al autorităților ruse, citează AFP.
UPDATE 21.45: Mihail Hodorkovski îi îndeamnă pe rușii din țară să lanseze un „val de sabotaje”
Mihail Hodorkovski, omul de afaceri rus aflat în exil, i-a îndemnat pe rușii aflați încă în țară să lanseze un val de „sabotaj” împotriva structurilor de stat, cu scopul de a împiedica războiul lui Vladimir Putin în Ucraina și de a-i destabiliza guvernul, scrie The Guardian.
UPDATE 21.00: Premierul ucrainean cere UE mai multe arme şi oferă ajutorul Ucrainei în problema livrărilor de gaz
Premierul ucrainean Denîs Şmîhal a îndemnat luni Uniunea Europeană să livreze Kievului mai multe arme şi echipamente militare, în timp ce a oferit ajutorul Ucrainei în problema livrărilor de gaz, pentru a reduce dependenţa faţă de Rusia a blocului comunitar.
UPDATE 20.35: De ce anunță Ramzan Kadîrov că se retrage tocmai acum? Trei scenarii
Stilul, tonul și tema ultimului mesaj nu par să aparțină deloc infamului „măcelar din Groznîi”. Cu toate acestea, Kadîrov a mai evocat deja în trecut un posibil pas înapoi în fruntea Ceceniei și apoi a rămas în funcție, potrivit unei analize Inside Over.
UPDATE 19.00: Ministrul britanic al apărării susține că Rusia nu și-a atins obiectivele strategice în Ucraina / Putin, comparat cu un traficant de droguri
El estimează până în prezent că peste 25.000 de soldați ruși și-au pierdut viața, iar în total, dacă includem și soldații răniți, luați prizonieri sau zecile de mii de dezertori, cifra s-ar ridica la peste 80.000.
UPDATE 18.30: Un cercetător rus explică de ce rușii au nevoie ca Vladimir Putin să se comporte ca un țar: Nu este vorba dacă Rusia este o societate democratică sau nu
Cercetătorul și jurnalistul rus Kamil Galeev a explicat de ce rușii simt nevoia ca președintele Vladimir Putin să se comporte ca un țar, afirmând că obediența față de o putere supremă este o virtute semi-religioasă în Rusia.
UPDATE 18.00: Casa Albă a acuzat Rusia că folosește energia ca armă după ce a oprit furnizarea de gaze prin Nord Stream 1
„Rusia folosește energia ca armă și alege să închidă conducta. SUA și Europa au colaborat pentru a se asigura că sunt suficiente provizii. Ca urmare a acestor eforturi, depozitul european de gaz va fi plin până în sezonul critic de încălzire din iarnă. Avem mai mult de lucru”, a spus un oficial american, citat de The Guardian.
UPDATE 16.45: Jurnalist rus, condamnat la 22 de ani de închisoare: Acuzat de înaltă trădare, deși a publicat informații care erau deja pe internet
Un tribunal din Moscova a anunțat luni condamnarea la 22 ani de închisoare a jurnalistului de investigaţie pe probleme militare Ivan Safronov, acuzat de înaltă trădare şi spionaj în beneficiul Republicii Cehe, el fiind încarcerat din 2020, anunță presa rusă. Parchetul ceruse o pedeapsă de 24 de ani de închisoare. Avocații jurnalistului au anunțat că vor face apel împotriva sentinței de condamnare.
Safronov a acoperit tematica militară pentru ziarele Vedomosti şi Kommersant înainte de a deveni consilier al şefului Roscosmos, Dmitri Rogozin, cu două luni înainte de arestarea sa în iulie 2020, notează Reuters.
Expert recunoscut în probleme militare, Safronov, în vârstă de 32 de ani, a fost arestat în iulie 2020, într-un context de presiune crescândă împotriva presei independente în Rusia.
Arestarea sa a fost denunţată de foştii săi colegi, care au calificat-o drept răzbunare pentru articolele sale în care evoca eşecuri sau incidente jenante în armata rusă.
UPDATE 15.10: Breaking: Rușii suspendă referendumul privind anexarea Hersonului
Administraţia de ocupaţie rusă care controlează regiunea Herson, din sudul Ucrainei, a anunţat luni că suspendă pregătirile pentru referendumul privind anexarea acestui teritoriu de către Rusia, care este în prezent ţinta unei contraofensive ucrainene majore, relatează AFP. ”Am fost pregătiţi pentru vot, am vrut să organizăm referendumul foarte curând, dar din cauza evenimentelor actuale, cred că vom face o pauză pentru moment”, a declarat Kirill Stremoussov, şeful administraţiei de ocupaţie rusă din Herson pentru televiziunea publică rusă Rossiia-1, scrie News.ro.
UPDATE 13.32: Nicolae Ciucă, după ce Rusia a certat România: Avem o datorie asumată
Ministerul rus de Externe, prin vocea purtătoarei sale de cuvânt, Maria Zaharova, a invitat Bucureştiul să recunoască public că trimite arme Kievului şi să nu se mai ascundă după generalităţi de tipul „asistenţă umanitară”, conform unor declaraţii ale acesteia postate pe site-ul MAE de la Moscova. Subiectul a fost comentat de premierul Nicolae Ciucă.
UPDATE 12.00: Ucraina e nemulțumită de inspecția AIEA la Zaporojie și acuză experții de neclarități: Raportul nu garantează siguranța cetățenilor
UPDATE 10.55: Decizia Rusiei cu privire la Nord Stream 1 aruncă prețurile europene la gaze în aer
UPDATE 09.30: Rusia se răzbună! De ce este oprit gazul către Europa: Este vina acelor politicieni care au luat decizii privind sancţiunile
UPDATE 08.00: Premierul ucrainean , Denys Shmyhal, a mulțumit Germaniei
Premierul ucrainean, Denys Shmyhal, a mulțumit Germaniei pentru solidaritatea sa în fața invaziei ruse și a cerut mai multe arme, în semn de relaxare a tensiunilor dintre Berlin și Kiev. A fost întâmpinat de cancelarul german, Olaf Scholz, cu onoruri militare la Berlin.
UPDATE 07.30: Centrala nucleară Zaporojie a fost deconectată
Centrala nucleară Zaporojie a fost deconectată de la ultima linie electrică principală rămasă la rețea și se bazează pe o linie de rezervă , a declarat Agenția Internațională pentru Energie Atomică. Anterior, au existat rapoarte că uzina din sud-estul Ucrainei a fost scoasă din funcțiune la primele ore ale zilei de sâmbătă, pe fondul bombardamentelor susținute care au distrus o linie electrică cheie, potrivit autorităților locale susținute de Rusia.
UPDATE 07.00: Suedia a declarat că va oferi garanții de lichiditate
Suedia a declarat că va oferi garanții de lichiditate companiilor energetice nordice și baltice în valoare de „miliarde de dolari” , într-un efort de a preveni o criză financiară declanșată de criza energetică a Europei.