Prima pagină » Razboi în Ucraina » Război în Ucraina: Kremlinul a respins acuzațiile conform cărora forțele ruse ar fi comis crime de război în provincia Ucrainei Harkov ca fiind o „minciună”

Război în Ucraina: Kremlinul a respins acuzațiile conform cărora forțele ruse ar fi comis crime de război în provincia Ucrainei Harkov ca fiind o „minciună”

20 sept. 2022, 07:55,
BZI.ro, în Razboi în Ucraina

Ucraina a recucerit un sat din apropierea orașului de est Lysychansk, într-o victorie mică, dar simbolică, care înseamnă că Rusia nu mai deține controlul deplin asupra regiunii Lugansk – unul dintre scopurile-cheie ale războiului lui Vladimir Putin.

UPDATE 23.30: Şeful diplomaţiei UE, Josep Borrell, respinge propaganda rusă referitoare la grâul din Ucraina

Uniunea Europeană trebuie să respingă în continuare „propaganda rusă” legată de exporturile de grâu din Ucraina şi de sancţiunile UE, a declarat luni seara la New York şeful diplomaţiei europene, Josep Borrell, conform DPA și Agerpres.

UPDATE 23.00: Discursul lui Putin adresat națiunii s-a amânat pentru mâine dimineață la ora 8 (ora locală) / „Dacă s-a amânat, ar putea conține lucruri mai grave”- analist politic pro-Kremlin

Președintele Rusiei, Vladimir Putin, și-ar fi amânat pentru ziua de miercuri „discursul către națiune”, potrivit jurnalistului pro-Kremlin Vladimir Soloviov și analistului politic Serghei Markov. Dmirti Smirnov, jurnalist de casă al Kremlinului, spune că discursul va fi ținut la ora 8 dimineața (ora locală).

UPDATE 22.30: Ucraina: Povestea soldaților răniți care încearcă să se întoarcă în luptă

Răbdarea lui Vladislav se epuizează. Au trecut șase luni de când tânărul de 29 de ani a fost internat într-un spital din orașul Liov din vestul Ucrainei. Picioarele îi sunt imobilizate, nu-și poate mișca decât cu dificultate brațele și fierbe de frustrare din cauza faptului că nu se poate întoarce pe front, potrivit Al Jazeera.

UPDATE 22.00: Joe Biden a nominalizat-o pe Lynne Tracy, diplomat de carieră, pentru funcția de Ambasador al Statelor Unite în Rusia

Președintele SUA, Joe Biden, a nominalizat-o pe Lynne Tracy, diplomat de carieră, pentru funcția de Ambasador al Statelor Unite în Rusia, a anunțat marți Casa Albă, conform Reuters. Din 2019, Lynne Tracy a fost ambasador al SUA în Armenia.

Ultimul Ambasador al Statelor Unite ale Americii în Rusia a fost John Sullivan, care și-a încheiat mandatul la începutul lunii septembrie.

UPDATE 21.40: „Discursul către națiune” al lui Vladimir Putin întârzie

„Discursul către națiune” al lui Vladimir Putin întârzie, mai multe publicații, între care The Guardian, anunțând că acesta era programat inițial pentru ora 20.00.

UPDATE 21.00: Emmanuel Macron a calificat marți drept o „parodie” anunțul privind organizarea de referendumuri în patru regiuni separatiste din Ucraina

Președintele francez Emmanuel Macron a calificat marți drept o „parodie” anunțul privind organizarea de referendumuri în patru regiuni separatiste din Ucraina, afirmând că acestea nu vor avea „nicio consecință juridică”, potrivit AFP.

UPDATE 20.40: Referendumul de anexare: Bursa de la Moscova scade cu 9% / Gazprom pierde peste 10%

Bursa de la Moscova a scăzut marți cu aproape 9% după anunțarea referendumurilor privind anexarea la Rusia de către autoritățile pro-ruse din cele patru regiuni din estul și sudul Ucrainei controlate de Moscova, scrie AFP.

UPDATE 20.20: SUA denunță „simulacrele” de referendumuri organizate de Rusia în estul Ucrainei

„Rusia organizează în grabă simulacre de referendumuri” în Ucraina, a denunțat marți consilierul pentru securitatea naţională de la Casa Albă. „Statele Unite nu vor recunoaște niciodată pretențiile Rusiei asupra unor părți din Ucraina presupus anexate”, a subliniat Jake Sullivan în timpul unui briefing de presă.

UPDATE 20.00: Moscova îşi intensifică „şantajul nuclear”, spune directorul centralei ucrainene Pivdennoukrainsk (din regiunea Nikolaev), bombardată în cursul nopții de ruși

Rusia şi-a intensificat „şantajul nuclear” împotriva Kievului prin bombardarea unei a doua centrale nucleare ucrainene, centrala Pivdennoukrainsk (sud), a declarat marţi directorul acestei instalaţii, Igor Polovici, relatează agențiile AFP și Agerpres.

UPDATE 19.20: Referendumurile pe care Rusia vrea să le organizeze în teritoriile pe care le ocupă în Ucraina nu au nicio valoare, spune președintele polonez Andrzej Duda

Referendumurile pe care Rusia vrea să le organizeze în teritoriile pe care le ocupă în Ucraina nu au nicio valoare, spune președintele polonez Andrzej Duda, conform Reuters.

„(Referendumurile) nu valorează nimic. Adevărul este că rezultatul este decis la Kremlin, și nu prin vot”, a declarat președintele Poloniei în timpul unei vizite la New York la Adunarea Generală a Națiunilor Unite.

UPDATE 19.00: Vladimir Putin ar urma să se adreseze națiunii în această seară, existând speculații că ar urma să dispună mobilizarea generală

Președintele rus Vladimir Putin ar urma să se adreseze națiunii în această seară, existând speculații că ar urma să dispună mobilizarea generală, scrie The Sun.

Pravda scrie, citând siteul rusesc de știri RBC, care invocă trei surse apropiate administrației prezidențiale, că este de așteptat ca discursul să fie difuzat înainte de finalul zilei, fără a putea preciza care va fi tema. Și ministrul rus al Apărării, Serghei Șoigu, s-ar putea adresa națiunii, conform surselor citate.

UPDATE 18.30: „Tehnica interesantă” prin care armata ucraineană reușește să destabilizeze frontul rusesc, explicată de un comandant al separatiștilor pro-ruși

Comandantul batalionului „Vostok”, una dintre unitățile militare create de separatiștii pro-ruși din regiunea Donețk, afirmă că armata ucraineană reușește să îi destabilizeze pe apărătorii ruși cu ajutorul unei „tehnici interesante” din secolul XIX.

UPDATE 18.00: Administraţia ocupaţiei ruse din Zaporojie (care controlează o parte din teritoriul acestei regiuni ucrainene) anunță că a stabilit ca perioada de desfășurare a referendumului să fie 23-27 septembrie

„Astăzi, am semnat o ordonanță de organizare a referendumului privind apartenența teritorială a regiunii” la aceste date, a anunțat pe Telegram șeful administrației de ocupație Evgheni Balițki, urmând exemplu autorităților controlate de Moscova în regiunile Donețk, Lugansk și Herson.

UPDATE 17.13: Autoritățile din Cehia trimit Ucrainei 20 de tramvaie și două autobuze

Autoritățile de la Praga au anunțat marți că vor dona 20 de tramvaie Ucrainei pentru a le înlocui pe cele care au fost distruse în regiunea nord-estică Harkov.

UPDATE 16.00: Liderii ruși din Herson și Lugansk au fixat data referendumurilor pentru alipirea la Federația Rusă

Autorităţile din partea controlată de ruși a regiunilor ucrainene Herson și Lugansk au anunțat marți că vor organiza câte un referendum pentru aderarea la Rusia în perioada 23-27 septembrie, au informat marți agențiile de presă ruseşti, potrivit Rador.

UPDATE 15.20: Coșmarul de la Bucea nu s-a încheiat: autorităţile ucrainene găsesc în continuare cadavre în apropierea orașului

Încă două cadavre aparţinând unor bărbați uciși de invadatorii ruşi au fost găsite într-o zonă forestieră din apropierea satului Miroţke, raionul Bucea, din regiunea Kiev.

„I-au legat la ochi, i-au torturat, i-au executat. Cadavrele a doi bărbați torturați de ocupanți au fost găsite într-un loc în care erau poziții ale armatei ruse. Reprezentanți ai formaţiunilor de voluntari din comunitățile teritoriale locale au verificat pădurea și au găsit rămășițe umane. Groapa a fost descoperită într-o pădure lângă satul Miroţke din raionul Bucea, regiunea Kiev, unde, anterior, am găsit alţi civili ucişi de către ruși” – a precizat, marţi, șeful poliției din regiunea Kiev, Andri Nebitov.

Potrivit acestuia, într-una dintre gropile aflate în apropierea unor foste fortificaţii ale soldaților ruși, a fost găsit cadavrul unui bărbat, care avea mâinile legate și o bandă adezivă în jurul gâtului. Al doilea bărbat purta o jachetă cu însemne ale Academiei Naționale a Serviciului de Securitate al Ucrainei, relatează Rador.

UPDATE 13.05: Scene incredibile la Melitopol, după bombardamente: peste 135 de copii au fost duși cu forța într-o tabără de lângă Moscova

Consilierul primarului din Mariupol, Petro Andriuşcenko, susţine că ocupanții ruși au scos din oraş 135 de copii, pe care i-au dus la Moscova cu un avion al Ministerului Apărării al Federației Ruse. Andriuşcenko menţionează că în avion se afla inclusiv o fetiță de trei ani. Consilierul a postat pe Telegram o înregistrare video cu imagini din avionul respectiv, în care se pot vedea foarte mulţi copii la bordul aeronavei. Potrivit lui Andriuşcenko, minorii vor primi imediat cetățenia rusă și vor fi predaţi în familii rusești din regiunile Astrahan, Voronej, Kursk, Moscova, Murmansk, Nijni Novgorod, Omsk, Penza, Rostov, Riazan, Samara, Celyabinsk și din capitala Rusiei. Deocamdată, copiii sunt ținuți într-o tabără de lângă Moscova, informează Rador.

Consilierul precizează că tot acest proces de răpire a copiilor ucraineni are loc sub îndrumarea ombudsmanului rus Maria Lvova-Belova. Portalul de ştiri BABEL aminteşte că pe 23 august au apărut informaţii potrivit cărora ocupanții ruşi au predat ilegal 1.000 de copii din Mariupol unor familii din Rusia. Pe 25 august, vicepremierul ucrainean Irina Vereşciuk a anunțat că autorităţile din Ucraina au reuşit să returneze în ţară 53 dintre copiii deportați în Federația Rusă.(BABEL – 20 septembrie)/sdan/dsirbu

UPDATE 11.55: Poziția umilitoare în care s-ar trezi Kremlinul dacă ar accepta cererile urgente de luni ale separatiștilor din Donețk și Lugansk / ISW: Nu este clar dacă Putin e dispus să se pună într-o astfel de încurcătură

Dezbaterile urgente de luni din rândul autoritățile proruse privind necesitatea ca Moscova să anexeze imediat regiunile Lugansk și Donețk (o mare parte din această din urmă regiune nu se află sub ocupație) sugerează că ofensiva ucraineană în curs de desfășurare din nordul țării panichează forțele proruse și unii factori de decizie de la Kremlin, scrie Institutul pentru Studiul Războiului (ISW) în ultima sa evaluare.

UPDATE 10.03: Colonel din armata Ucrainei despre cei care-i ajută pe ruși: „Cea mai convenabilă cale pentru exponenții ocupanților este să se predea benevol. În caz contrar vor fi uciși”

​Un colonel din armata Ucrainei, fost purtător de cuvânt al Statului Major General, a explicat ce se întâmplă în acest moment pe front, de ce contraofensiva din Herson nu are rezultate importante și care sunt semnificațiile unor evenimente ce au avut loc recent în regiunile ocupate.

UPDATE 09.10: ISW: Kremlinul s-ar trezi într-o poziție umilitoare dacă anexează acum regiunile Lugansk și Donețk

În evaluarea de luni noapte spre marți dimineață, Institutul pentru Studiul Războiului din Washington (ISW) a transmis că dezbaterile urgente din 19 septembrie din rândul autoritățillor pro-ruse privind necesitatea ca Moscova să anexeze imediat regiunile Lugansk și Donețk (o mare parte din această din urmă regiune nu se află sub ocupație) sugerează că ofensiva ucraineană în curs de desfășurare din nordul țării panichează forțele proruse și unii factori de decizie de la Kremlin.

UPDATE 07.55: Prima doamnă a Ucrainei, Olena Zelenska , a spus că este o „mare onoare” să fiu prezent la înmormântarea de stat a Reginei, „în numele tuturor ucrainenilor”.

UPDATE 07.30: Denis Pușilin, șeful regiunii separatiste Donețk din Ucraina , susținută de Rusia, i-a cerut colegelui său lider separatist din provincia Lugansk să combine eforturile menite să pregătească un referendum pentru aderarea la Rusia.

UPDATE 07.00: Invazia Ucrainei de către Rusia poate duce la creșterea prețurilor la cereale pe termen lung cu 7%, iar producția extinsă în altă parte ar duce la emisii mai mari de gaze cu efect de seră, arată un studiu.

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *