Prima pagină » Razboi în Ucraina » Război în Ucraina: Rușii au atacat cu rachete orașul natal al lui Volodimir Zelenski

Război în Ucraina: Rușii au atacat cu rachete orașul natal al lui Volodimir Zelenski

27 mai 2022, 08:00,
în Razboi în Ucraina

Este o nouă zi de război în Ucraina. Așa cum a fost menţionat în precedentele transmisiuni, Rusia și-a concentrat ofensiva pe frontul de est, mai ales în zona Donbas.

UPDATE 21.40: Ministerul rus al Apărării susține că a provocat pagube imense armatei ucrainene în Krivoi Rog

Forțele aerospațiale ruse ar fi distrus cu rachete de înaltă precizie un mare arsenal de luptă al Forțelor Armate ale Ucrainei pe teritoriul uneia dintre întreprinderile din Krivoi Rog, orașul natal al președintelui ucrainean, a declarat duminică reprezentantul ministerului rus al Apărării, Igor Konașenkov.

UPDATE 17.20: Volodimir Zelenski, vizită-surpriză pe linia frontului: ,,Sunt mândru de apărătorii noştri!”

Președintele Ucrainei a părăsit capitala Kiev într-un demers rar de la începutul invaziei ruse și a făcut o vizită pe linia frontului.

UPDATE 15.20: Rusia a ordonat spitalelor din Crimeea să refuze pacienții civili, pentru a elibera paturi pentru soldații ruși

Forțele armate ucrainene au acuzat autoritățile ruse din Crimeea că au ordonat spitalelor să refuze pacienții civili pentru a elibera paturi pentru soldații ruși.

UPDATE 13.40: Rușii au atacat cu rachete orașul natal al lui Volodimir Zelenski

Un atac rusesc cu rachete a distrus un arsenal al armatei ucrainene în Krivoi Rog.

UPDATE 10.20: Volodimir Zelenski, mesaj pentru Vladimir Putin: ,,Nu veţi obţine nimic cu teroare!”

Volodimir Zelenski, preşedintele Ucrainei, a transmis un mesaj pentru Vladimir Putin în care l-a anunţat că Rusia ,,nu va obţine nimic cu teroare”.

29 mai 2022


UPDATE 22.00: Orașul Krivoi Rog, al doilea ca întindere din Ucraina, este lovit de rachete rusești

Orașul ucrainean Krivoi Rog, al doilea cel mai mare ca întindere din țară, a fost lovit sâmbătă seara de rachete trase de Federația Rusă, au anunțat oficialii ucraineni.

UPDATE 19.00: Vladimir Putin avertizează România! Liderul de la Kremlin vrea să stăm departe de Uniunea Europeană

Secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană, a dezvăluit care este decizia ce l-a nemulțumit pe Vladimir Putin. Liderul de la Kremlin i s-a destăinuit în cadrul unei discuții și i-a spus ce va transforma țara într-o colonie economică.

UPDATE 17.00: Donald Trump nu e de acord cu trimiterea de ajutor militar în Ucraina: ,,Înainte ar trebui să construim școli sigure pentru copiii noștri”

Donald Trump, fostul președinte al SUA, cere parlamentarilor să se ocupe cu prioritate de finanțarea pentru securitatea școlilor, în loc să trimită ajutor militar în Ucraina.

UPDATE 15.20: Vladimir Putin pregăteşte o nouă lovitură. Liderul de la Kremlin a semnat ordinul

Vladimi Putin pregăteşte o nouă lovitură în Ucraina. Liderul de la Kremlin a semnat deja ordinul, iar armata a fost înştiinţată.

UPDATE 14.20: Petro Poroşenko a încercat să fugă din Ucraina: Acuză că i s-a refuzat să treacă frontiera

Fostul preşedinte ucrainean, Petro Poroşenko, un rival al actualului preşedinte, Volodimir Zelenski, anunţă sâmbătă că i s-a refuzat ieşirea din ţară într-o călătorie în Lituania şi denunţă o decizie care rupe ”armistiţiul politic” în toiul invaziei ruse, relatează AFP.

UPDATE 12.00: Armata britanică vine cu o veste proastă: Rușii au cucerit Lymanul, o localitate de o mare importanță strategică

Forțele ruse au capturat probabil cea mai mare parte a orașului Lyman, în nordul regiunii Donețk, într-o operațiune preliminară pentru următoarea etapă a ofensivei lor în estul Ucrainei, anunță Ministerul britanic al Apărării (MoD) în cea mai recentă actualizare a informațiilor privind Ucraina.

UPDATE 11.40: Volodimir Zelenski amenință Rusia: ,,Donbasul va fi din nou ucrainean. Chiar dacă Rusia va aduce toată suferinţa şi ruina în Donbas, vom reconstrui fiecare oraș”

Preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a promis că Donbasul va fi „din nou ucrainean”, în timp ce forţele ruse continuă să obţină avansuri progresive în regiunea de sud-est.

28 mai 2022


Harkivul a fost lovit de noi bombardamente pe fondul temerilor că orașul este încă pe agenda Rusiei. Cel puțin nouă civili au fost uciși, inclusiv un copil, și 19 au fost răniți , au declarat autoritățile din Ucraina.

UPDATE 23.00: Departamentul american al Apărării a declarat că este „atent și conștient” de cererea Ucrainei pentru sisteme de rachete cu lansare multiplă

Departamentul american al Apărării a declarat că este „atent și conștient” de cererea Ucrainei pentru sisteme de rachete cu lansare multiplă, dar că „deciziile … nu au fost luate încă”, potrivit CNN.

„Scopul nostru, de la bun început, a fost să încercăm să-i ajutăm în lupta în care se află astăzi”, a declarat John Kirby.

UPDATE 22.30: O întâlnire a miniștrilor apărării țărilor NATO va avea loc la Bruxelles între 15 și 16 iunie

La întâlnire vor participa și Ucraina, Georgia, Finlanda și Suedia, potrivit Nexta.

UPDATE 22.00: Procurorul Curții Penale Internaționale face apel la Rusia să coopereze în ancheta privind presupuse crime de război în Ucraina

Rusia ar trebui să coopereze la ancheta Curții Penale Internaționale (CPI) privind presupusele crime de război comise de când Moscova a invadat Ucraina, a declarat vineri procurorul curții pentru AFP.

UPDATE 21.30: Biserica Ortodoxă Ucraineană își declară independența deplină de Rusia 

Biserica Ortodoxă Ucraineană, afiliată până acum Moscovei, a anunțat vineri că se va rupe de Rusia după ce aceasta a invadat Ucraina, declarând „independența sa deplină” față de autoritățile spirituale ruse, o inițiativă istorică, relatează AFP.

UPDATE 21.11: Armata ucraineană ar putea fi nevoită să se retragă din orașele regiunii Luhansk – guvernator

Guvernatorul regiunii Lugansk din estul Ucrainei, care a căzut aproape complet sub controlul Rusiei, a declarat vineri că este posibil ca forțele armate ucrainene să fie forțate să se retragă din ultimele puncte de rezistență pentru a nu fi capturate, relatează Reuters.

UPDATE 20.30: Putin, „pregătit să discute un schimb de prizonieri” cu Ucraina, spune Austria

Președintele rus Vladimir Putin l-a asigurat pe cancelarul austriac Karl Nehammer este pregătit să discute un schimb de prizonieri între Rusia și Ucraina, relatează The Guardian și CNN.

UPDATE 20.00: Un oficial ucrainean sugerează că ”ceva s-ar putea întâmpla” cu conducta ce aprovizionează Ungaria cu petrol rusesc; Budapesta protestează

Declaraţiile recente ale unui consilier din Ministerul ucrainean al Energiei despre conducta petrolieră ce aprovizionează Ungaria cu petrol din Rusia sunt ”şocante şi inacceptabile”, a transmis vineri un secretar de stat din Ministerul de Externe ungar, relatează agenţia MTI, citată de Agerpres.

UPDATE 19.00: Un deputat local din Orientul Îndepărtat al Rusiei i-a cerut lui Putin să oprească războiul din Ucraina

Un deputat local din Orientul Îndepărtat al Rusiei i-a cerut președintelui Vladimir Putin să oprească campania militară din Ucraina, într-o rară demonstrație de opoziție față de război în rândul politicienilor locali, relatează The Moscow Times.

UPDATE 18.30: Compania de stat de gaze din Ucraina și operatorul au cerut guvernului german să oprească sau să reducă fluxurile de gaze prin conducta Nord Stream 1

Compania de stat de gaze din Ucraina și operatorul au cerut guvernului german fie să oprească, fie să reducă drastic fluxurile de gaze prin conducta Nord Stream 1, a declarat vineri șeful operatorului sistemului de gaze, relatează Reuters.

„Împreună cu Naftogaz am trimis un apel către ministerul german al economiei și autoritatea germană de reglementare… cu privire la suspendarea Nord Stream 1”, a declarat șeful operatorului de gaze din Ucraina, Serhiy Makogon, la televiziunea națională. Ucraina este dispusă și capabilă să ofere o rută alternativă de transport, a spus el.

UPDATE 18.05: Vladimir Putin a spus că acuzațiile la adresa Rusiei, considerată responsabilă de problemele de livrare a cerealelor sunt „nefondate”

Acuzațiile la adresa Rusiei, considerată responsabilă de problemele de livrare a cerealelor la nivel mondial din cauza ofensivei sale în Ucraina, sunt „nefondate”, a declarat vineri președintele rus Vladimir Putin într-o conversație telefonică cu cancelarul austriac Karl Nehammer, potrivit AFP.

„Vladimir Putin a subliniat că încercările de a învinui Rusia pentru dificultățile în livrarea produselor agricole pe piețele mondiale sunt nefondate”, a precizat Kremlinul într-un comunicat.

UPDATE 17.30: Rusia: Doi aleşi locali comunişti cer oprirea ofensivei în Ucraina

Doi aleşi comunişti din regiunea Primorie din Extremul Orient rus au cerut vineri, în cadrul unei şedinţe a adunării locale, oprirea ofensivei din Ucraina, înainte de a fi privaţi de dreptul de vot, relatează France Presse.

UPDATE 16.50: Marea Neagră devine un câmp minat – Ucraina acuză Rusia că a plantat aproximativ 500 de mine

Ucraina susține că Rusia a împrăștiat între 400 și 500 de mine sovietice vechi în Marea Neagră, care sunt smulse din ancore în timpul furtunilor și plutesc în derivă – ceea ce face imposibil exportul de bunuri din porturile ucrainene, scrie BBC, potrivit mediafax.

Purtătorul de cuvânt al administrației militare regionale din Odesa, Serhiy Bratchuk, spune că Rusia a „creat o criză alimentară în lume” prin blocarea porturilor, adăugând că Rusia folosește un „alibi informațional”, dând vina pe Ucraina pentru criza alimentară.

UPDATE 16.15: Separatiștii din Donețk anunță cucerirea unui nod feroviar strategic – Este deschisă calea către Sloviansk şi Kramatorsk

Separatiştii proruşi din Doneţk au afirmat vineri că au cucerit localitatea Liman (Lîman), în estul Ucrainei, important nod feroviar care deschide calea spre marile oraşe Sloviansk şi Kramatorsk, informează AFP, potrivit Agerpres.

Pe contul său de Telegran, statul-major al apărării teritoriale separatiste din Doneţk a anunţat că a „preluat controlul complet” asupra „Krasnîi Liman” (numele vechi al Lîman), cu sprijinul unităţilor militare ale regiunii separatiste Lugansk şi „sprijinul cu foc” din partea forţelor armate ruse.

UPDATE 15.30: Rușii sufocă apărarea ucraineană prin forță brută: Armata roșie folosește cele mai grele arme non-nucleare în Donbas

Consilierul prezidențial ucrainean Mihailo Podoliak a spus vineri, pe Twitter, că Rusia folosește cele mai grele arme non-nucleare în estul Ucrainei și a cerut țărilor NATO să trimită de urgență sistem de lansare de rachete multiple (MLRS), aceste echipamente militare fiind vitale pentru ca apărarea ucraineană să poată contrabalansa superioritatea Rusiei în ceea ce priveşte armamentul greu.

Podoliak a postat și un videoclip cu sistemul rusesc de aruncătoare de flăcări „Solntspek” care face ravagii în Ucraina și pentru forțele de apărare nu dispun de un răspuns adecvat.

UPDATE 14.50: Rușii au lovit orașul Dnipro cu rachete Iskander – Sunt zeci de morți și răniți

”Aprozimativ zece” persoane au fost ucise, iar alte 30 de persoane au fost rănite într-un atac rus, vineri, pe un poligon militar, la Dnipro, un oraş industrial important situat în partea central-estică a Ucrainei, anunţă un reprezentant al Apărării Teritoriale a oraşului, Ghenadi Korban, relatează AFP, potrivit news.ro.

”Aceste rachete (de tip) Iskander au lovit un poligon de manvre al Gărzii Naţionale”, anunţă el.

UPDATE 13.45: „Rusia nu se teme de un război nuclear fiindcă nu crede că America va riposta”: Mesajul tulburător al diplomatului rus care a dezertat în Occident

​Boris Bondarev, diplomatul rus care și-a anunțat demisia din ministerul de Externe de la Moscova la începutul săptămânii, afirmă că oficialii ruși nu se tem de perspectiva unui război nuclear fiindcă nu cred că Statele Unite vor riposta unui atac.

UPDATE 12.30: Serghei Lavrov: Occidentul a declarat „război total” Rusiei

Ministrul de externe al Rusiei, Serghei Lavrov, a acuzat țările occidentale că au declarat „război total” împotriva Rusiei , a poporului și culturii sale, potrivit The Guardian.

UPDATE 11.20: Rușii aruncă în luptă tancuri T-62 de acum 50 de ani

Potrivit unei actualizări a Ministerului Apărării de la Londra, citată de BBC, rușii au trimis tancuri T-62 pentru a întări ofensiva forțelor grupate în sud.

Este vorba de vehicule de luptă vulnerabile la armele anti-tanc iar utilizarea lor semnalează lipsa echipamentelor moderne în arsenalele Moscovei, arată sursa citată.

UPDATE 10.25: Bombardamente puternice în timpul nopții la Harkov. Ucrainenii acuză că au fost lovite zone rezidențiale și sunt pierderi serioase printre civili

Nouă persoane, între care un bebeluş de cinci luni, au murit, joi, în Harkov, în timpul unor „bombardamente intense” în zone rezidenţiale din apropiere de centrul oraşului, potrivit lui Oleg Sinegubov, şeful administraţiei militare regionale din Harkov, relatează CNN preluat de news.ro

Printre cei ucişi se numără „o familie care pur şi simplu mergea pe stradă – un bărbat îşi ducea bebeluşul de cinci luni şi a murit în timp ce îl ţinea în braţe. Mama bebeluşului este grav rănită şi este în spital acum”, a spus Sinegubov.

UPDATE 09.30: Rusia s-a enervat tare pe SUA, la mijloc a căzut mass-media: Putin ameninţă cu expulzarea corespondenţilor de presă americani

Rusia a ameninţat joi că va expulza corespondenţi de presă americani dacă platforma video YouTube va bloca din nou briefingurile de presă ale purtătoarei de cuvânt a MAE rus, Maria Zaharova, relatează agenţiile Reuters şi EFE.

UPDATE 08.00: Rusia ocupă în majoritate regiunea Lugansk

Guvernatorul regiunii Lugansk, Serhiy Haidăi, a spus că doar 5% din zonă rămâne acum în mâinile ucrainenei – în scădere față de aproximativ 10% în urmă cu puțin mai mult de o săptămână.

UPDATE 07.30: Rusia neagă că pune piedici exportului de cereale din Ucraina

Kremlinul a respins afirmațiile conform cărora Rusia a blocat exporturile de cereale din Ucraina, dând vina pe Occident pentru crearea unei astfel de situații prin impunerea de sancțiuni Rusiei.

UPDATE 07.00: Doi soldați ruși au pledat vinovați pentru crime de război

Doi soldați ruși capturați au pledat vinovați pentru bombardarea unui oraș din estul Ucrainei, în al doilea proces pentru crime de război de când trupele ruse au invadat țara

CELE MAI IMPORTANTE INFORMAȚII DE PE DATA DE 26 MAI 2022 CLICK AICI

Alătură-te pe WHATSAPP canalului BZI, pentru a fi la curent cu cele mai noi știri

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
18 octombrie 2024
18 octombrie 2024