Prima pagină » Razboi în Ucraina » Război în Ucraina: Guvernatorul Donețk îndeamnă la evacuare pe fondul ofensivei ruse

Război în Ucraina: Guvernatorul Donețk îndeamnă la evacuare pe fondul ofensivei ruse

06 iul. 2022, 08:00,
în Razboi în Ucraina

Cel puțin două persoane au fost ucise și șapte rănite după ce „obuze masive” au lovit orașul Sloviansk , din estul Ucrainei, spun oficialii. Primarul orașului, Vadim Lyakh, a cerut locuitorilor să evacueze după ce forțele ruse au lovit o piață și o zonă rezidențială. Ucraina s-a retras anterior din Lysychansk , determinând speculații că Rusia se va concentra acum pe Sloviansk și Kramatorsk la sud, cele două orașe principale din Donețk încă deținute de Ucraina.

UPDATE 23.20: Svetlana Tihanovskaia a declarat că este puţin probabil ca Belarusul să intervină militar în Ucraina

Lidera opoziţiei belaruse din exil, Svetlana Tihanovskaia, a declarat că este puţin probabil ca Belarusul să intervină militar în Ucraina, în pofida alianţei dintre Moscova şi Minsk, potrivit AFP, citată de Agerpres.

UPDATE 22.40: Guvernul german se pregătește pentru o posibilă preluare de către stat a furnizorului de energie Uniper

Guvernul german se pregătește pentru o posibilă preluare de către stat a furnizorului de energie Uniper, cel mai mare cumpărător de gaze rusești din țară, a relatat marți cotidianul economic Handelsblatt, o informație care a dus la căderea prețului acțiunilor companiei.

UPDATE 22:00: Rușii își pregătesc rachetele pentru a apăra Podul Crimeei

Ruşii se tem de atacuri asupra podului Kerci şi au luat contramăsuri pasive pentru a reduce riscurile. Detaliile au fost dezvăluite de expertul HI Sutton. Marina a transferat două şlepuri cu echipamente pentru a încurca eventualele rachete, bărcile au fost plasate în faţa podului strategic care leagă Rusia de peninsula Crimeea.

UPDATE 21.20: Ministerul ucrainean al Apărării a anulat miercuri ordinul emis cu o zi în urmă ce restricţiona deplasările bărbaţilor încorporabili

Ministerul ucrainean al Apărării a anulat miercuri un ordin emis cu o zi în urmă şi care le interzicea bărbaţilor cu vârsta de încorporare, între 18 şi 60 de ani, să-şi părăsească localitatea de reşedinţă fără încuviinţarea comisariatului militar de care aparţin.

UPDATE 20.15: Până la 8.000 de persoane rămân în Severodonețk în timp ce condițiile se deteriorează

Până la 8.000 de persoane rămân în Severodonețk în timp ce condițiile se deteriorează, spune un oficial ucrainean, potrivit CNN. Aproximativ 7.000 – 8.000 de persoane rămân în orașul Severodonețk, situat în estul țării, dar în viitorul apropiat vor trăi în „condiții îngrozitoare”, fără apă, gaz sau alimentare cu energie electrică, a declarat miercuri Oleksandr Striuk, șeful administrației militare din Severodonetsk.

UPDATE 19.40: Consiliul Europei: Personalul rus pleacă din Strasbourg

Un grup de angajați de la reprezentanța rusă de la Strasbourg urma să se îmbarce miercuri la bordul unui avion rusesc și să părăsească teritoriul francez, la trei luni după ce Moscova a fost expulzată din Consiliul Europei, potrivit AFP.

UPDATE 19.20: Olaf Scholz anunţă livrarea iminentă de arme aliaţilor din Estul Europei care în schimb vor trimite arme din era sovietică în Ucraina

Potrivit lui Scholz, guvernul german „a concretizat acum aceste acorduri cu mai multe state care prevăd că ele vor fi legate direct de livrări” de arme către Ucraina. Potrivit planului, partenerii est-europeni care trimit arme din epoca sovietică Ucrainei vor primi livrări de arme din Germania în schimb. Justificarea este că ar fi mai uşor pentru soldaţii ucraineni să utilizeze echipament din epoca sovietică, cu care sunt obişnuiţi, în loc de arme moderne occidentale.

UPDATE 18.45: Rusia introduce o nouă lege prin care va pedepsi pe oricine „va acţiona împotriva securităţii ţări”

Persoanele care vor „acţiona împotriva securităţii” Rusiei vor face ani grei de închisoare, după ce membrii Dumei de Stat au adoptat o nouă lege, într-un moment în care Moscova sancţionează pe oricine se opune ofensivei sale militare în Ucraina, relatează AFP.

UPDATE 18.20: Rusia susține că a distrus două sisteme avansate de rachete HIMARS

Rusia susține că a distrus două sisteme avansate de rachete HIMARS și depozitele de muniție ale acestora în estul Ucrainei. Într-un comunicat, Ministerul rus al Apărării a anunțat miercuri că forțele sale armate au distrus două lasatoare de rachete de tip High Mobility Artillery Rocket Systems (HIMARS) pe care Statele Unite și aliații lor le-au furnizat Ucrainei.

UPDATE 17.55: Next level în scandalul cerealelor furate vândute de Rusia Turciei: Ucraina cere o anchetă oficială

Ucraina a cerut Turciei să contribuie la investigarea a trei nave sub pavilion rusesc, ca parte a eforturilor Kievului de a ancheta ceea ce susține că este furtul de cereale de pe teritoriul ocupat de Rusia, potrivit unor documente oficiale, analizate de Reuters.

UPDATE 16.34: Zelenski întâmpină o rezistenţă fermă din partea Elveţiei: Activele rusești NU vor fi înghețate! Cum explică președintele Cassis decizia

Elveţia nu îngheaţă activele ruseşti la insistenţa Ucrainei deoarece consideră că dreptul la proprietate este inviolabil. Ucrainenii vor să-şi reconstruiască ţara cu ajutorul bunurilor ruseşti blocate în străinătate.

UPDATE 15.44: Prima reacție oficială a americanilor, după ce Joe Biden a citit scrisoarea trimisă de Brittney Griner din Rusia

Eliberarea lui Brittney Griner, arestată în Rusia din luna februarie pentru contrabandă cu droguri, este o „prioritate” pentru Joe Biden, a asigurat un purtător de cuvânt al preşedintelui american, indicând, totodată, că preşedintele a citit scrisoarea care i-a fost adresată de baschetbalista americană.

UPDATE 14.50: Lavrov a explodat după ce Franța a făcut publică o discuție dintre Putin și Macron: Nu are de ce să ne fie rușine

Ministrul rus de externe Serghei Lavrov a condamnat miercuri difuzarea la televiziunea France 2 a unei convorbiri între preşedinţii Franţei şi Rusiei, Emmanuel Macron şi Vladimir Putin, informează AFP. „Eticheta diplomatică nu prevede scurgeri unilaterale ale unor (astfel de) înregistrări”, a spus Lavrov, după ce a ajuns public un dialog de nouă minute între liderul de la Elysee şi cel de la Kremlin.

Discuţia foarte tensionată a avut loc cu patru zile înainte de invazia rusă în Ucraina şi a fost difuzată în cadrul unui documentar al postului francez de televiziune France 2 despre medierea lui Macron în încercarea de a împiedica războiul. El l-a acuzat atunci pe Putin că se pregăteşte de o ofensivă militară, în ciuda dezminţirilor venite de la Moscova.

UPDATE 13.46: Lupte grele în Donețk și Luhansk – Toate forțele armatei ruse și rezervele au fost redirecționate acolo

Lupte grele se dau în Ucraina în timp ce trupele rusești se deplasează în Donețk, spune guvernatorul regional, relatează Sky News, potrivit mediafax. Trupele rusești sunt angajate în lupte grele în timp ce se îndreaptă spre regiunea ucraineană Donețk, după ce au preluat controlul asupra ultimelor două orașe din regiunea vecină Luhansk, a declarat guvernatorul regional Serhiy Gaidai.

Oficialul ucrainean a mai spus că rușii au suferit pierderi grele în lunga luptă pentru a captura orașele gemene Sievierodonetsk și Lysychansk, dar că acum își canalizează eforturile pentru a se deplasa spre sud.

„Lupte grele au loc la marginea regiunii Luhansk… Toate forțele armatei ruse și rezervele au fost redirecționate acolo… Acestea suportă pierderi grele. O cantitate mare de echipament este trimisă spre regiunea Donețk. Bineînțeles, după regiunea Luhansk, Donețk este în capul listei lor”, a declarat Gaidai pentru televiziunea ucraineană.

UPDATE 12.22: Armata rusă atacă cu rachete orașul Torețk

Trupele ruse au lansat miercuri atacuri cu rachete asupra orașului Torețk, din regiunea Donețk, mai multe persoane fiind prinse sub dărâmături, a scris pe Telegram șeful administrației militare regionale Donețk, Pavlo Kyrylenko.

UPDATE 11.35: Ramzan Kadîrov a folosit un actor rus în rolul lui Zelenski, pentru a regiza o scenetă despre o falsă capitulare a Ucrainei

Scenetă despre o falsă capitulare a Ucrainei, noua idee a liderului cecen, Ramzan Kadîrov. Acesta a angajat un actor care să joace rolul președintelui Volodimir Zelenski într-o piesă în care „președintele ucrainean” semnează actul de capitulare a Ucrainei în fața Rusiei. Kadîrov însuși și-a jucat rolul în „actul artistic”, ținând mâna autoritar pe umărul falsului președinte ucrainean în timp ce acesta „semnează” cu litera Z, devenită simbolul agresiunii ruse din Ucraina.

UPDATE 10.37: Misiune imposibilă. Culisele discuțiilor eșuate dintre Macron și Putin pentru a preveni războiul din Ucraina

Un documentar despre culisele discuțiilor purtate de președintele Emmanuel Macron cu Vladimir Putin pentru a încerca să prevină izbucnirea războiului din Ucraina expune eșecul diplomației liderului francez și a abordării hipercentralizate a politicii sale externe, scrie Politico.

UPDATE 09.20: Lovitură grea pentru Rusia: Volvo își concediază angajații și părăsește țara

Producătorul suedez de camioane AB Volvo a început să concedieze o parte din personalul său rus şi să îşi reducă operaţiunile, dar nu a luat decizia de a părăsi Rusia în totalitate, transmite Reuters.

UPDATE 08.00: Sute de mii de oameni ar trebui evacuați din Donețk

Guvernatorul Donețk a îndemnat 350.000 de civili să evacueze în timp ce trupele ruse își intensifică ofensiva în regiune. „Destinul întregii țări va fi decis de regiunea Donețk”, a declarat Pavlo Kyrylenko reporterilor. „Odată ce vom fi mai puțini oameni, ne vom putea concentra mai mult asupra inamicului nostru și ne vom îndeplini sarcinile principale.”

UPDATE 07.30: Forțele ucrainene au preluat noi linii defensive în Donețk, unde încă controlează marile orașe, și intenționează să lanseze contraofensive în sudul țării.

Guvernatorul de la Lugansk, Serhiy Haidai, a declarat că bătălia de câteva săptămâni pentru Lysychansk a atras trupe rusești care ar fi putut lupta pe alte fronturi și a dat timp forțelor Ucrainei să construiască fortificații în regiunea Donețk pentru a face „mai greu pentru ruși”. Acolo”

UPDATE 07.00: Separațiștii susținuți de ruși au confiscat două nave

Separațiștii susținuți de ruși au confiscat două nave sub pavilion străin în orașul-port Mariupol ocupat de ruși și au susținut că sunt „proprietate de stat” . Autoproclamata Republică Populară Donețk (DPR) a informat două companii de transport maritim că navele lor fac obiectul „însușirii forțate a bunurilor mobile cu transformare forțată în proprietate de stat”.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`