Prima pagină » Razboi în Ucraina » Război în Ucraina: Donbas luptă „cea mai brutală” bătălie pe care a văzut-o Europa

Război în Ucraina: Donbas luptă „cea mai brutală” bătălie pe care a văzut-o Europa

14 iun. 2022, 08:37,
în Razboi în Ucraina

Președintele Ucrainei spune că bătăliile intense din estul Ucrainei au o taxă „terifiantă”; Forțele ruse au întrerupt ultimele rute din Sievierodonetsk.

UPDATE 22.00: Forţele ucrainene se străduiesc să evacueze civilii din Sievierodonetsk, după ce Rusia a distrus toate podurile

„Trupele ruseşti încearcă să ia cu asalt oraşul, dar militarii rezistă”, a declarat primarul oraşului Sievierodonetsk, Oleksandr Stryuk. Guvernatorul regional Serhiy Gaidai a declarat: „Bombardamentele sunt atât de puternice încât oamenii nu mai pot rezista în adăposturi, starea lor psihologică este la limită. În ultimele zile, locuitorii sunt în sfârşit pregătiţi să plece”.

UPDATE 21.30: Primarul unui oraș ucrainean capturat acuzat că a schimbat tabăra

Procuratura Generală a Ucrainei a declarat că primarul orașului Sviatohirsk, Volodimir Bandura, este anchetat pentru suspiciuni de trădare comisă în timpul legii marțiale, porivit CNN.

UPDATE 21.00: Alte trupuri ale soldaților ruși și ucraineni vor fi repatriate într-un schimb

Alte trupuri ale soldaților ruși și ucraineni vor fi repatriate într-un schimb, spune un oficial, citat de AFP. Ca parte a unui schimb, corpurile a 56 de soldați ruși sunt repatriate în Rusia de către guvernul ucrainean, a declarat pentru CNN Oleh Kotenko, comisarul ucrainean pentru persoanele dispărute în circumstanțe speciale.

UPDATE 20.30: Ucraina a primit „aproximativ 10% din armele” pe care le dorește de la Occident 

Ucraina a primit „aproximativ 10% din armele” de care are nevoie de la partenerii săi occidentali pentru a lupta cu armata rusă pe teren, a declarat marți Ministerul ucrainean al Apărării, potrivit AFP.

UPDATE 20.00: Trupele ruse au încercat să ia cu asalt orașul Zolote din regiunea Lugansk și așezările de lângă Rubijne

Potrivit informațiilor transmise marți de Armata Ucrainei, trupele ruse au încercat să ia cu asalt orașul Zolote din regiunea Lugansk și așezările de lângă Rubijne, localitate ocupată de ruși, scrie The Kyiv Independent. De asemenea, forțele ruse au încercat să captureze satul Berestove din regiunea Donețk, dar atacul a fost respins de trupele ucrainene, conform Statului Major al Ucrainei.

UPDATE 19.30: Ucraina nu va bombarda zonele rezidențiale din Rusia dacă Occidentul îi furnizează arme cu rază lungă de acțiune

Ucraina nu va bombarda zonele rezidențiale din Rusia dacă Occidentul îi furnizează arme cu rază lungă de acțiune, așa cum a cerut, a spus marți, într-o conferință de presă, președintele Volodimir Zelenski, citat de The Kyiv Independent. „Nu suntem terorişti”, a spus el, adăugând că Ucraina are nevoie de arme pentru a-şi elibera teritoriul.

UPDATE 19.00: Rusia a publicat marți o listă actualizată cu 49 de cetățeni britanici cărora li se interzice intrarea în țară

Rusia a publicat marți o listă actualizată cu 49 de cetățeni britanici cărora li se interzice intrarea în țară, conform CNN. Lista include 29 de jurnalişti şi 20 de cetăţeni britanici despre care Rusia consideră că sunt asociaţi cu industria de apărare din Marea Britanie, potrivit unui comunicat al Ministerului rus de Externe.

UPDATE 18.30: Președintele francez, Emmanuel Macron, urmează să ajungă marți seară în România

Președintele francez Emmanuel Macron urmează să ajungă marți seară în România, în cadrul vizitei pe care o efectuează în țara noastră și în Republica Moldova. El va fi întâmpinat, la ora 19.00, la baza „Mihail Kogălniceanu” din judeţul Constanţa, de către premierul român Nicolae Ciucă.

Șeful statului francez a susținut o scurtă declarație de presă pe Aeroportul Paris-Orly înainte de deplasarea către România. „Francezi, dragi compatrioți, voi merge în această seară în România pentru a-i susține, în numele dvs, pe soldații noștri care sunt desfăşuraţi acolo de mai multe luni”, a spus Macron.

UPDATE 18.00: Ultimatumul dat de ruși trupelor ucrainene aflate în uzina chimică Azot din Severodonețk

Rusia somează trupele ucrainene aflate în uzina chimică Azot din Severodonețk să depună armele până miercuri la ora 08:00, ora Moscovei, după ce a anunțat mai devreme că le va oferi luptătorilor „șansa de a se preda”, scrie BBC.

UPDATE 17.00: Patru persoane au fost rănite în urma atacului forțelor ruse care a vizat orașul Zolociv din regiunea Liov

Patru persoane au fost rănite în urma atacului forțelor ruse care a vizat orașul Zolociv din regiunea Liov, conform guvernatorului Maksym Kozytskyi, citat de The Kyiv Independent. El a spus că apărarea antiaeriană a Ucrainei a doborât o rachetă rusească deasupra orașului Zolociv, iar resturile acesteia au căzut pe o fabrică de cărămidă, rănind patru persoane, între care un copil.

UPDATE 16.00: Ucraina a primit trupurile a 64 de militari, în urma unui schimb cu Rusia

Ucraina a primit trupurile a 64 de militari, în urma unui schimb cu Rusia, scrie BBC, citând presa locală. Este vorba despre bărbați uciși în timp ce apărau oțelăria Azovstal din Mariupol, iar schimbul cu Rusia a avut loc la Zaporojie. Unii oficiali ucraineni spun că ar putea dura câteva luni pentru a identifica rămășițele.

UPDATE 15.00: Invazia Rusiei în Ucraina ar putea crea „noi vulnerabilităţi” în Europa în ceea ce priveşte drogurile

Invazia Rusiei în Ucraina ar putea crea „noi vulnerabilităţi” în Europa în ceea ce priveşte drogurile, declanşând schimbări în rutele de contrabandă şi expunând mai multe persoane la stupefiante, a avertizat marţi agenţia antidrog a UE, cu sediul la Lisabona.

UPDATE 14.00: Reacția Kremlinului la condamnarea la moarte a doi combatanți britanici capturați de ruși în estul Ucrainei

Kremlinul este „sigur” că liderii separatiști pro-ruși din Donbas ar fi dispuși să asculte un apel al Marii Britanii cu privire la soarta celor doi britanici condamnați la moarte după ce au luptat de partea ucraineană în regiunea Donbas, fiind apoi luați prizonieri, conform The Guardian.

UPDATE 13.00: Rușii încep bombardamente punitive în Nord. Evacuări în masă ale populației

Forţele ruse au tras trei rachete asupra districtului Pryluky din regiunea Cernihiv din nordul Ucrainei, forţând evacuarea unor locuitori din cauza fricii de extindere a incendiului, potrivit oficialilor locali, citaţi de CNN.

”În jurul orei 13:15, ocupanţii au tras trei rachete spre Pryluky, în regiunea Cernihiv”, a declarat Comandamentul Operaţional „Nord” al Ucrainei într-o declaraţie pe Facebook. Au fost anunţate evacuări pentru satele Zaiizd, Petrivske, Tykhe şi Sukhostavets din districtul Pryluky. „Motivul este ameninţarea cu răspândirea incendiului”, a declarat Serhii Boldyrev, directorul Departamentului de Apărare Civilă al Administraţiei Regionale de Stat Cernihiv, pentru postul public al Ucrainei. Deşi nu se cunosc victime, regiunea Cernihiv nu a fost recent o ţintă regulată a loviturilor sau bombardamentelor ruseşti.

UPDATE 12.50: Scholz, scos din sărite după ce a fost acuzat că sprijină indirect Rusia: ‘Vom livra toate armele pe care le-am aprobat’

Cancelarul german Olaf Scholz a respins luni criticile conform cărora Germania este prea lentă în livrările de armament greu către Ucraina, relatează DPA, informează Agerpres.

„Vom livra toate armele pe care le-am aprobat”, a declarat Scholz, adăugând că a fost nevoie mai întâi ca forţele ucrainene să fie instruite în folosirea armelor. „Este vorba de echipament foarte greu. Trebuie să poţi să îl foloseşti, trebuie să fii antrenat pentru asta”, a declarat Scholz, adăugând că soldaţi ucraineni sunt în prezent instruiţi în Germania în acest scop.

UPDATE 12.35: Serviciul de Securitate al Ucrainei publică o înregistrare video cu prinderea unui presupus agent rus direct de pe stradă

Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU) a anunțat că a prins un agent rus care a transmis pozițiile soldaților ucraineni din regiunea Harkov inamicului. SBU a publicat pe rețelele de socializare o înregistrare video cu operațiunea de reținere a presupusului agent.

UPDATE 11.30: Rușii avansează în regiunea Harkov pentru prima dată în ultimele săptămâni

Rușii avansează în regiunea Harkov pentru prima dată în ultimele săptămâni, afirmă reprezentanții Ministerului Apărării din Marea Britanie.

Armata rusă a făcut probabil mici progrese în regiunea Harkov din Ucraina pentru prima dată după mai multe săptămâni, dar principalul său obiectiv rămâne asaltul împotriva Severodonetsk din regiunea Donbas, afirmă Ministerul britanic, potrivit BBC, citat de Mediafax.

UPDATE 10.15: Armata rusă face „mici avansuri” în Harkov. Industria de apărare a Moscovei, afectată de sancțiunile economice

Asaltul asupra „pungii” din jurul orașului Severodonețk, create de înaintarea rusă în Donbas, rămâne principalul efort operațional al Rusiei, se arată în analiza de marți a ministerului britanic al Apărării referitoare la evoluția războiului din Ucraina. În același timp, forțele din Grupul de Vest al armatei ruse au reușit să facă „mici avansuri” în sectorul Harkov pentru prima oară în ultimele săptămâni.

UPDATE 08.30:Bătălia intensă pentru Sievierodonetsk, una dintre cele mai brutale bătălini

Bătălia intensă pentru Sievierodonetsk va fi amintită ca fiind una dintre cele „cele mai brutale” pe care le-a văzut vreodată Europa și are un impact „terifiant” asupra Ucrainei , a declarat luni seară Volodimir Zelenski, în timp ce forțele ruse se apropie de capturarea orașului strategic din est.

UPDATE 08.00 Sute de milioane de euro investite de Lituania în armament

Lituania a fost de acord să cumpere 18 obuziere din Franța, au anunțat luni miniștrii apărării ambelor părți.

Lituania, membră a Uniunii Europene și NATO, va injecta o sumă suplimentară de 300 de milioane de euro (312 de milioane de dolari) în bugetul său de apărare pentru 2022, deoarece războiul din Ucraina a intensificat temerile de securitate.

UPDATE 07.30: Toate cele trei poduri către orașul de est Sievierodonetsk au fost distruse

Toate cele trei poduri către orașul de est Sievierodonetsk au fost distruse, potrivit guvernatorului regiunii Luhansk, Serhiy Haidăi. Într-o actualizare video, Haidăi a spus că Rusia nu a „capturat complet” orașul și „o parte a orașului” se afla sub control ucrainean.

UPDATE 07.00: Ucraina a cerut Occidentului să furnizeze 300 de lansatoare de rachete, 500 de tancuri și 1.000 de obuziere

Ucraina a cerut Occidentului să furnizeze 300 de lansatoare de rachete, 500 de tancuri și 1.000 de obuziere înainte de o întâlnire cheie de miercuri. Solicitarea a fost făcută public de Mykhailo Podolyak, un consilier prezidențial cheie, pe fondul îngrijorării din unele părți că își împinge cererile pentru arme standard NATO la limită.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`