Prima pagină » Razboi în Ucraina » Război în Ucraina. Ce spune primarul Kievului, Vitaliy Klitschko, despre un scenariu „apocaliptic” la iarnă

Război în Ucraina. Ce spune primarul Kievului, Vitaliy Klitschko, despre un scenariu „apocaliptic” la iarnă

08 dec. 2022, 08:16,
în Razboi în Ucraina

Război în Ucraina, ziua 288. Primarul Kievului a avertizat miercuri cu privire la un scenariu „apocalptic” pentru capitala ucraineană în această iarnă dacă vor continua atacurile aeriene rusești. Deși nu este nevoie ca oamenii să plece acum, ar trebui să fie pregătiți să facă acest lucru.

UPDATE 23.45: Volodimir Zelenski: Sunt sigur că teroarea minelor se va număra printre acuzaţiile aduse Rusiei pentru agresiunea din Ucraina

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a anunţat joi seară că a decorat post-mortem patru poliţişti care au fost ucişi de explozia unor mine în regiunea Herson, de unde ruşii s-au retras, şi a spus că este convins că „teroarea minelor” va fi unul dintre capetele de acuzare pentru care Rusia va fi judecată pentru agresiunea din Ucraina.

„Sunt sigur. Acest lucru se va număra printre acuzaţiile aduse Rusiei pentru agresiune – teroarea minelor, care este chiar mai crudă şi mai meschină decât cea cu rachete, pentru că nu există un sistem anti-mină care să distrugă cel puţin o parte din ameninţare, aşa cum face apărarea noastră aeriană”, a arătat Zelenski în mesajul său video transmis ca în fiecare seară ucrainenilor.

UPDATE 22.30: Un mort și doi răniți în bombardamentele rusești asupra orașului Donețk, anunță guvernatorul

Bombardamentul rusesc asupra unui oraș din regiunea Donețk, în estul Ucrainei, s-a soldat cu un mort și doi răniți, potrivit guvernatorului regiunii, Pavlo Kirilenko. Cel puțin 12 case au fost distruse de bombardamentul din orașul Toretsk, a declarat el într-o postare pe Telegram.

UPDATE 21.45: Viktor Bout a aterizat în Rusia

„Totul este în regulă”, a declarat fostul traficant de arme Viktor Bout la telefon familiei sale după ce a aterizat joi în Rusia, potrivit unui scurt clip difuzat de postul de televiziune rus Rossiya 24.

UPDATE 21.00: Polonia va convoca circa 200.000 de civili pentru instrucţie militară

Armata poloneză are în vedere să convoace anul viitor circa 200.000 de civili, rezervişti, voluntari şi cetăţeni fără experienţă în armată care urmează să primească instrucţie militară în cazărmi, relatează joi agenţia EFE, citată de Agerpres.

UPDATE 20.00: Africa de Sud: Opoziția cere încetarea „secretomaniei” cu privire la cargoul rusesc

Noaptea, macarale descărcau încărcătura navei în camioane protejate de personal înarmat, a adăugat acesta.

UPDATE 19.40: Papa Francisc a început să plângă, joi, când a vorbit despre suferinţa ucrainenilor, în timpul unei rugăciuni tradiţionale în centrul Romei

Papa Francisc a început să plângă, joi, când a vorbit despre suferinţa ucrainenilor, în timpul unei rugăciuni tradiţionale în centrul Romei, conform Reuters.

Papei a început să îi tremure vocea atunci când i-a invocat pe ucraineni şi a trebuit să se oprească, neputând să vorbească pentru aproximativ 30 de secunde. Când a reluat rugăciunea, vocea continua să îi tremure. Mulţimea, inclusiv primarul Romei, Roberto Gualtieri, care se afla chiar lângă suveranul pontif, a aplaudat când şi-a dat seama că nu poate vorbi şi l-au văzut plângând.

UPDATE 19.00: Maria Zaharova, purtătoarea de cuvânt a ministerului rus de Externe, a afirmat joi că Statele Unite s-ar pregăti să efectueze o „nouă lovitură de stat” sau o „lovitură de palat” la Kiev

Maria Zaharova, purtătoarea de cuvânt a ministerului rus de Externe, a afirmat joi că Statele Unite s-ar pregăti să efectueze o „nouă lovitură de stat” sau o „lovitură de palat” la Kiev.

Ea a făcut comentariile în cadrul unei conferințe de presă în contextul în care Victoria Nuland, secretarul de stat adjunct al SUA, a efectuat joi o vizită oficială la Kiev.

„Apariția ei în Ucraina în condițiile actuale, când dezacordurile în cercurile guvernamentale ucrainene cu privire la distribuirea ajutorului occidental sunt agravate, nu este întâmplătoare, desigur. Este posibil să fie reîncepută o lovitură de stat sau o lovitură de palat, un fel de remaniere a personalului”, a spus Zaharova.

UPDATE 18.30: Ucraina a reţinut un cuplu de ruși suspectat de spionaj în favoarea Rusiei la Odesa

Într-un comunicat transmis joi, Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU) acuză cuplul că a colectat informaţii secrete pentru Rusia despre locurile pentru posibile desfăşurări militare şi despre mişcarea unităţilor de apărare antiaeriană. „SBU i-a reţinut pe ambii spioni când aceştia încercau să transfere Rusiei informaţii clasificate”, se precizează în comunicat.

Cei doi, ale căror nume nu au fost dezvăluite, sunt suspectaţi că erau ofiţeri ai serviciului secret al armatei ruse care plănuiau să creeze o reţea de agenţi în sudul Ucrainei. Ofiţerii SBU au găsit telefoane mobile şi calculatoare cu dovezi privind „o corespondenţă ascunsă cu agresorul”.

UPDATE 18.00:  Josep Borrell a avertizat joi că blocului comunitar „îi lipsesc capacităţile critice” de apărare şi a pledat pentru cheltuieli militare comune

Înaltul reprezentant al Uniunii Europene pentru afaceri externe, Josep Borrell, a avertizat joi că blocului comunitar „îi lipsesc capacităţile critice” de apărare şi a pledat pentru cheltuieli militare comune ale statelor membre şi o mai mare cooperare cu industria de resort pentru a le putea acoperi şi a cerut totodată să se menţină sprijinul pentru Ucraina, conform EFE.

UPDATE 17.20: Explozii au fost raportate la baza aeriană din Berdiansk, regiunea Zaporojie

Au fost auzite trei explozii mari, precum și altele mai mici, în apropiere de acest oraș situat la Marea Azov. Echipele de intervenție se deplasează la fața locului. Nu sunt informații încă despre eventuale victime.

UPDATE 16.30: Vladimir Putin a declarat joi că țara sa va continua loviturile împotriva infrastructurii energetice din Ucraina

„Da, o facem, dar cine a început?”, a declarat Putin în marja unei ceremonii de decernare a unei medalii la Kremlin, descriind bombardamentul ca fiind un răspuns la explozia care a avariat podul din Crimeea și la alte atacuri atribuite Kievului.

De asemenea, el a acuzat Kievul că „a aruncat în aer liniile electrice ale centralei nucleare de la Kursk”, o regiune rusă care se învecinează cu Ucraina, și că „nu a furnizat apă” zonei ocupate Donețk. (AFP)

UPDATE 15.30 Rusia nu renuță la teritoriile anexate prin referendum: Kremlinul anunță că armata este hotărâtă să ocupe zone din estul şi sudul Ucrainei

Kremlinul a afirmat, joi, că forţele sale sunt încă hotărâte să ocupe zone din estul şi sudul Ucrainei pe care Moscova le-a revendicat ca aparţinând Rusiei, relatează Reuters, potrivit RADOR.

Întrebat despre obiectivele campaniei militare din Ucraina, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a afirmat că Rusia trebuie, în continuare, să „elibereze” părţi din regiunile Doneţk, Lugansk, Herson şi Zaporijjia. Moscova a anunţat că a anexat aceste patru regiuni ale Ucrainei după ce a organizat aşa-numite referendumuri în acestea, în septembrie. Voturile au fost respinse drept nelegitime de către Kiev, Occident şi majoritatea statelor din Organizaţia Naţiunilor Unite.

UPDATE 15.00: Vladimir Putin pregătește un eveniment fastuos la Kremlin

Vladimir Putin a semnat mai multe decrete de decorare a Eroilor Rusiei cu Medalia Steaua de Aur – anunţă Biroul de presă al Kremlinului. Cu prilejul Zilei Eroilor Rusiei, care va fi sărbătorită vineri, 9 decembrie, în Rusia, președintele rus, Vladimir Putin, va conferi joi, 8 decembrie, medaliile Steaua de Aur Eroilor Rusiei.

Potrivit Serviciului de presă de la Kremlin, peste 200 de militari și civili, care au dat dovadă de acte de curaj și un eroism deosebit, au fost invitați la evenimentul solemn care va avea loc astăzi la Sala Sf. Gheorghe al Marelui Palat al Kremlinului, informează Rador.

Printre participanții la eveniment se numără eroi ai Uniunii Sovietice, eroi ai Federației Ruse și cei care au fost decoraţi cu Ordinul Sfântul Gheorghe.

Tradiția de a acorda Medalia Steaua de Aur eroilor patriei a fost instituită în conformitate cu un decret semnat de președintele rus în 2013.

UPDATE 13.40: Explozie puternică la Sevastopol – Ucrainenii ar fi lovit din nou în spatele liniilor ruse

Potrivit publicației  Krym Realii, în dimineața zilei de 8 decembrie s-a auzit o „explozie puternică” peste centrul Sevastopolului, în Crimeea ocupată de ruși.

Potrivit publicației, cu câteva secunde înainte de a se auzi explozia, corespondenții Krym Realii au auzit un sunet „asemănător cu lansarea unei rachete”.

Autoritățile ruse din Sevastopol, Ministerul rus al Apărării și oficialii ucraineni nu au comentat evenimentul.

Statul Major al Forțelor Armate ale Ucrainei a raportat pe 23 noiembrie că trupele ruse din Sevastopolul ocupat sunt antrenate să folosească atât drone de fabricație rusă, cât și iraniană.

UPDATE 12.30: Ucraina continuă să amenințe Sevastopolul – Rușii anunță că au doborât o dronă deasupra Mării Negre

O dronă a fost doborâtă, joi, deasupra Mării Negre, în zona Sevastopolului, a declarat guvernatorul orașului, Mihail Razvozjaev, notează Interfax, potrivit RADOR.

‘În cursul dimineții, o nava de serviciu a Flotei Ruse de la Marea Neagră a doborât un UAV deasupra mării’, a scris el pe canalul său de Telegram. Razvozjaev a adăugat că forţele armate ruse au acţionat perfect pentru a elimina drona. Pe 22 noiembrie, guvernatorul Sevastopolului anunţa o tentativă de atac cu drone ucrainene asupra Centralei Electrice Balaklava, iar forțele de apărare antiaeriană au reacţionat prompt. În Crimeea și Sevastopol a fost instituit un nivel ridicat galben de amenințare teroristă, precum și un regim de reacţie de nivel mediu.

UPDATE 12.00: Putin vrea mai multe teritorii de la Ucraina și pregătește publicul intern pentru un război prelungit

Vladimir Putin nu intenționează să pună capăt războiului în curând, deoarece Rusia continuă să caute cucerirea unui teritoriu ucrainean suplimentar, a declarat Institutul pentru Studierea Războiului în cea mai recentă actualizare.

În timpul unei întâlniri cu Consiliul rus pentru Drepturile Omului, Putin a spus că războiul din Ucraina ar putea fi un proces „de lungă durată”, dar că ocuparea teritoriului ucrainean este un „rezultat semnificativ al acestui proces pentru Rusia”, a informat ISW.

Putin s-a comparat cu țarul rus Petru cel Mare din secolul al XVIII-lea, remarcând că Rusia controlează acum Marea Azov, pentru care a luptat și Petru cel Mare. Putin s-a comparat cu Petru cel Mare în trecut, făcând o paralelă între căutările lor de a lua înapoi pământuri care au fost cândva parte a Imperiului Rus.

Potrivit ISW, făcând acest lucru, „Putin condiționează publicul intern rus să se aștepte la un război prelungit, măcinat în Ucraina, care continuă să caute cucerirea unui teritoriu ucrainean suplimentar”.

UPDATE 11.30: Imagini terifiante din Ucraina: așa arată venirea Apocalipsei

Războiul din Ucraina aduce cu sine imagini terifiante, pe care dacă le-am vedea într-un film am considera că este un scenariu pentru venirea Apocalipsei.

În capitala Kiev a avut loc o pană masivă de curent. Pe rețelele de socializare se pot vedea oamenii aflați într-un supermarket care sunt în beznă totală și caută cu lanterne sau lumânări produsele pe raft.

În alt material video, ucrainenii au surprins atacul rușilor asupra orașului Avdiivka. O ploaie de foc se abate asupra orașului și chiar dacă seamănă cu un foc de artificii, acest bombardament aduce cu sine moarte și distrugere.

UPDATE 10.01: Ucraina nu mai are ce pierde. A prins curaj și lovește adânc în teritoriul Rusiei

Al treilea atac, aparent cu dronă, în două zile asupra unei baze aeriene rusești indică o nouă fază a războiului pentru Ucraina, deoarece dezvoltă arme cu rază mai lungă de acțiune.

Flacări și fum dens s-au înălțat marți de pe un aerodrom rusesc, după ceea ce părea a fi o a treia lovitură cu dronă în două zile a Ucrainei la o bază militară de pe teritoriul Rusiei, semnalând o fază mai îndrăzneață a atacurilor ucrainene, cu arme cu rază mai lungă de acțiune și fără teamă de represalii.

După nouă luni de bombardament rusesc asupra orașelor lor, ucrainenii au vrut să arate că pot ajunge acum adânc în Rusia, teoretic fiind capabili să lovească Moscova dacă ar vrea. De asemenea, atacurile au arătat pentru prima dată milioanelor de ruși că și ei ar putea fi vulnerabili, scrie The New York Times.

UPDATE 08.15: Olaf Scholz: Riscul ca Rusia să folosească arma nucleară în Ucraina a scăzut

Riscul ca Moscova să recurgă la arme nucleare în conflictul din Ucraina a scăzut, deoarece comunitatea internaţională „a trasat o linie roşie” Rusiei, a afirmat cancelarul german Olaf Scholz într-un interviu publicat joi, citat de AFP.

„Un lucru s-a schimbat pentru moment: Rusia a încetat să mai ameninţe că va folosi arme nucleare”, a declarat Olaf Scholz într-un interviu acordat grupului german de media Funke şi jurnalului Ouest France. El vede acest lucru ca o consecinţă a faptului că comunitatea internaţională, inclusiv China, a „trasat o linie roşie” Moscovei în această problemă.

„Deocamdată, am oprit asta”, a adăugat Olaf Scholz, în legătură cu riscul unei escaladări nucleare.

Cele mai importante evenimente din ultimele 24 de ore:

  • Primarul Kievului, Vitaliy Klitschko,spune că un scenariu „apocaliptic” la iarnă e posibil
  • Ursula von der Leyen vrea noi sancţiuni împotriva Rusiei, inclusiv contra forţelor militare
  • SUA pun pe lista neagră companii care au ajutat armata rusă
  • Putin afirmă că Rusia ar folosi arme nucleare doar ca ripostă la un atac similar
  • Moscova: „Bugetul apărării SUA este ostil Rusiei” 
  • Papa Francisc compară campania militară a Rusiei în Ucraina cu operațiunea nazistă de exterminare a evreilor polonezi
  • Revista americană Time îl desemnează  „Persoana anului 2022” pe președintele ucrainean Volodimir Zelenski
  • ONU: armata rusă a ucis sute de civili în primele zile ale războiului din Ucraina

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`