Prima pagină » Razboi în Ucraina » Război în Ucraina. Belgia a început antrenarea piloților ucraineni pe avioanele de luptă F-16
Război în Ucraina. Belgia a început antrenarea piloților ucraineni pe avioanele de luptă F-16

Război în Ucraina. Belgia a început antrenarea piloților ucraineni pe avioanele de luptă F-16

22 aug. 2023, 10:36, 2 ,
BZI.ro, în Razboi în Ucraina

Război în Ucraina, ziua 545. Belgia a confirmat luni că a început preparativele pentru a antrena piloţi ucraineni în manevrarea avioanelor de luptă F-16 de fabricaţie americană, transmite EFE.

Cele mai importante evenimente din ultimele 24 de ore:

  • Zelenski: „Grecia va participa la instruirea piloților ucraineni pe avioane F-16”
  • Ambasada SUA de la Minsk le cere cetățenilor americani să părăsească imediat Belarus
  • Zelenski a ajuns în Grecia, urmând să participe inclusiv la reuniunea cu lideri europeni
  • Zelenski crede că Rusia va pierde războiul
  • Iranul a trimis o delegație militară la Moscova
  • Dronele ucrainene au rănit două persoane în capitala rusă
  • O bancă din Ucraina face chetă pentru a cumpăra drone cu rază lungă de acțiune
  • Rusia anunță că a doborât o a doua dronă în zona Moscovei, luni dimineață
  • Zeci de zboruri au fost redirecționate departe de Moscova după ce o dronă a fost doborâtă în capitala rusă

Război în Ucraina, ziua 545. Rusia anunță că a doborât două drone ucrainene deasupra regiunii Moscova

Grecia va participa la programul de instruire a piloților ucraineni pentru utilizarea avioanelor F-16 pe care Olanda şi Danemarca le vor furniza Kievului.

O declarație în acest sens a fost făcută de președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, în cursul vizitei la Atena.

„Am obținut un rezultat important pentru coaliția avioanelor de vânătoare. Grecia va participa la instruirea piloților noștri pe avioane F-16. Mulțumesc pentru această propunere”, a declarat Volodimir Zelenski într-o conferință de presă comună cu premierul elen, Kyriakos Mitsotakis.

Rusia a anunțat, marți dimineață, că a doborât două drone ucrainene în regiunea Moscovei, unde incidentele de acest tip s-au înmulțit în ultimele săptămâni.

„A fost dejucată o încercare a regimului de la Kiev de a comite atacuri teroriste folosind vehicule aeriene fără pilot”, a anunțat Ministerul rus al Apărării pe Telegram, precizând că atacul a avut loc în noaptea de luni spre marți.

„Două drone au fost detectate şi distruse de sistemele de apărare aeriană deasupra teritoriului regiunii Moscova”, a adăugat instituția citată.

Potrivit primarului capitalei Rusiei, Serghei Sobianin, un dispozitiv ar fi fost doborât în zona Krasnogorsk, situată la 20 km nord-vest de Kremlin.

O a doua dronă ar fi fost distrusă în zona Ceasţi, la aproximativ 50 km sud-vest de centrul Moscovei. Serviciile competente sunt la fața locului, a adăugat primarul capitalei ruse.

Aeroporturile internaționale Domodedovo, Şeremetievo și Vnukovo din Moscova au fost închise pentru sosiri și plecări, potrivit agenției de stat TASS.

Aceasta a anunțat ulterior reluarea aterizărilor pe Domodedovo şi Şeremetievo.

Atacurile cu drone în interiorul teritoriului rus sunt în creștere de câteva săptămâni, cel mai adesea fără a provoca pagube sau victime, și vizează în special capitala Rusiei, situată la peste 500 de km de granița cu Ucraina.

Luni, Rusia a susținut că a dejucat noi atacuri ale dronelor ucrainene în apropiere de Moscova și în regiunea Kaluga, care nu au provocat victime sau pagube.

Ambasada Statelor Unite din Belarus i-a îndemnat pe cetățenii americani să plece imediat din această țară.

Anunțul vine după ce două din cele șase puncte de trecere a frontierei de la granița dintre Belarus și Lituania au fost închise de guvernul de la Vilnius.

Facilitarea atacului neprovocat al Rusiei asupra Ucrainei, aplicarea arbitrară a legilor locale, potențialul de tulburări civile, riscul de detenție şi capacitatea limitată a ambasadei de a-i ajuta pe cetățenii SUA care locuiesc sau călătoresc în Belarus sunt câteva dintre motivele invocate de instituția citată pentru ca americanii să nu călătorească în țara condusă de Aleksandr Lukașenko.

„Luați în considerare plecarea prin celelalte puncte de trecere a frontierei cu Lituania și Letonia sau cu avionul. Cetățenilor americani nu li se permite să intre în Polonia pe uscat din Belarus. Nu călătoriți în Rusia sau în Ucraina”, atenționează ambasada.

Ce a transmis Belgia cu privire la piloții ucraineni

Belgia a confirmat, luni, că a început preparativele pentru a antrena piloți ucraineni în manevrarea avioanelor de luptă F-16 de fabricație americană, transmite EFE.

„Ministerul Apărării a acceptat formarea. Pregătirile sunt în curs”, a declarat serviciul de presă al armatei belgiene pentru cotidianul de limbă franceză Le Soir, fără a oferi o dată precisă la care va începe această pregătire.

Statele Unite au dat undă verde pe 18 august ca Ucraina să poată dispune de avioanele de vânătoare F-16 pe care SUA le produce, iar duminică aceasta Olanda şi Danemarca i-au confirmat președintelui ucrainean Volodimir Zelenski că țara sa va putea conta pe aceste aparate în viitor, în contraofensiva armatei ucrainene împotriva invaziei ruse.

Belgia, împreună cu aceste țări, face parte din așa-numita „coaliție F-16”, formată din unsprezece state membre ale NATO care au promis că forțele Kievul vor beneficia de aceste avioane de luptă.

Cu toate acestea, Bruxellesul nu plănuiește, pentru moment, să livreze Ucrainei avioanele F-16, ci doar să participe la pregătirea piloților ucraineni.

Comentarii
  • Turcul si pistolul

    Asta-i aceeasi Belgie care a ucis milioane de congolezi? Sau e alta, revopsita?

  • Tot gratis primesc avioane? Sa ne dea și noua gratis rablele lor. Zelenski vrea avioane Suedeze Grippen noi . Noi am refuzat avioane noi care aveau același preț ca rablele!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *