Prima pagină » Razboi în Ucraina » Război în Ucraina, 17 aprilie 2022. Rușii pregătesc ofensiva în regiunea Donbas

Război în Ucraina, 17 aprilie 2022. Rușii pregătesc ofensiva în regiunea Donbas

17 apr. 2022, 09:21, 1 ,
în Razboi în Ucraina

Război în Ucraina. În cea de-a 53-a zi de război, rușii fac pregătiri intense pentru ofensiva pe care o planifică în regiunea Donbas, în timp ce ucrainenii își fortifică pozițiile și se pregătesc de un atac în forță.

Este a doua fază anunțată de Moscova, însă până atunci continuă bombardamentele aeriene în Ucraina care s-au intensificate după scufundarea navei-amiral Moskva de către ucraineni. Sunt atacate cu rachete orașe care sperau să fi scăpat de amenințarea rușilor, printre ele Kiev, Liov, dar și Harkov, unde au murit câțiva copii.

Cel puţin zece persoane au fost ucise şi alte 35 au fost rănite după ce ruşii au lansat bombe asupra unui cartier din Harkov. Printre victime se numără un bebeluş şi 2 băieţi, de 12, respectiv 15 ani.

Oleksandr Zavada, localnic din Harkov: „Doi oameni mergeau pe stradă, în apropierea acelei maşini. Acolo i-a lovit proiectilul. A fost lovit de un şrapnel. A fost ucis pe loc.”

Mulți oameni și-au pierdut locuințele și averea în atac

În oraşul Cernigău, echipele de salvare şi localnicii continuă munca de curăţare a străzilor de resturile clădirilor distruse de bombardamentele ruseşti. Potrivit primarului, aproximativ 70% din localitate a fost distrusă.

În Slaviansk, în regiunea Donetsk, localnicii caută să evacueze oraşul cât mai repede. Mame şi copii aşteaptă să prindă un autobuz sau un alt mijloc de transport care să-i ducă departe de bombe. La fel se întâmplă şi în Kramatorsk, unde localnicii speră să plece înainte ca ruşii să declanşeze atacul.

Localnic: „Linia frontului se apropie tot mai mult de Kramatorsk și nu vreau sa fiu în bătaia focului, nici să stau în beznă, fără apă, fără încălzire.”

În Donbas, separatiştii şi armata regulată rusă încearcă în fiecare zi să spargă frontul. Într-un astfel de atac au pierdut mai multe blindate, înainte să fie respinşi. Ucrainenii au preluat rapid tehnica militară.

Militar ucrainean: „Aici era litera Z. Am avut nevoie doar de câteva straturi de vopsea şi a dispărut. Când duşmanul s-a retras, vehiculul ăsta a fost un pic avariat, dar cred că o să-l reparăm mai încolo şi o să funcţioneze cum trebuie. Avem nevoie de trei zile să învăţăm să-l conducem.”

Concentrare de trupe în est

În alte părţi, ruşii continuă să maseze trupe. Numai în jurul oraşului Izyum au ajuns 22 de grupuri tactice de luptă – aproximativ 15.000 de soldaţi.

Sviatoslav Yurash, parlamentar ucrainean: „Adevărul e că ruşii pregătesc o ofensivă masivă în est şi încearcă să facă asta ca să arate că toată invazia nu a fost un eşec şi că vor avea măcar o victorie pe care să o scoată în faţă.”

Până să declanşeze ofensiva în Donbas, ruşii par decişi să încheie rezistenţa ucraineană în portul Mariupol, unde apărătorii opun o rezistenţă feroce. Dimitri Yurin e unul dintre puţinii care au reuşit să fugă din Mariupol, iar povestea evadării lui este ieşită din comun. Bărbatul a înotat 3 ore în apele foarte reci ale Mării Azov.

Dimitry Yurin, refugiat din Mariupol: „Era foarte frig, dar știam că voi reuși. Mi-am legat 2 bidoane goale de cate 5 litri de fiecare mână, ca să nu mi se vadă capul. Să pară că e doar gunoi care plutește în apă.”

Dmitri a trecut de poziţiile ruşilor şi a ieşit la mal într-un sat pescăresc. De acolo a început partea a doua a călătoriei către Liov. I-a luat trei săptămâni, ba pe jos, ba cu trenul. Peste tot pe unde au trecut rușii, au rămas urmele brutalității lor.

În vârstă de 28 de ani, Viktor Balai şi Pavel Kolodenko au crescut împreună, la câteva case distanţă pe strada… Păcii, dintr-un sat situat foarte aproape de Bucha. După 2014, amândoi au slujit in armata Ucrainei, in Donbas. Pe 24 februarie, când a început războiul, Viktor şi Pavel s-au înrolat din nou. Trupurile lor mutilate au fost găsite în aceeaşi groapă făcută la repezeală de ruşi.

Olga, bunica lui Viktor: „Nici n-am mai apucat să-l văd. A crescut fără tată. L-au torturat. Nu i-au cruțat nicio parte a corpului. Băiatul meu nu mai e.. Mi-am pierdut copilul.”

Pentru mama lui Pavel, singura alinare e să se uite în neștire la fotografiile cu fiul ei.

Tetiana Kholodenko, mama lui Pavel: „Mi-a fost greu să rostesc asta, dar o s-o spun, l-au ucis cu un glonț în gură. Avea degetele și brațele rupte. Erau prieteni, au fost torturați împreună și au murit împreună. Și i-au aruncat în aceeași groapă.”

Comentarii
  • ESTE SF. PASTE LA CATOLOCI, GENOCIDUL NU SE OPRESTE DELOC NICI ASTAZI? MOARTE RUSIEI SI RUSILOR NAZISTI!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *