Un doctor a pierdut procesul pe care îl intentase, la Iași, Agenției Naționale de Integritate. Alam Mohammad Mahboob Ghodsi le cerea magistraților ieșeni să dispună anularea raportului de evaluare întocmit recent pe numele lui. Inspectorii de integritate au precizat că medicul s-ar fi aflat în stare de incompatibilitate
Războiul din instanțele ieșene, dintre un medic și inspectorii de integritate, a ajuns la concluzia inițială! Doctorul care a dat în judecată Agenția Națională de Integritate (ANI) și a contestat raportul de evaluare întocmit pe numele său a pierdut litigiul la prima instanță!
Astfel, magistrații din cadrul Curții de Apel Iași au respins acțiunea formulată de medicul Alam Mohammad Mahboob Ghodsi.
„Instanța respinge ca neîntemeiată cererea de chemare în judecată formulată de reclamantul Alam Mohammad Mahboob Ghodsi, în contradictoriu cu pârâta Agenția Națională de Integritate”, au precizat judecătorii ieșeni.
De remarcat este faptul că decizia nu e definitivă, aceasta putând fi contestată.
De unde a izbucnit scandalul din instanțele ieșene, dintre medic și inspectorii ANI
În urmă cu câteva luni, medicul Alam Mohammad Mahboob Ghodsi a dat în judecată ANI. Acesta le cerea magistraților ieșeni să dispună anularea raportului de evaluare întocmit recent de către inspectorii ANI. Pe data de 5 noiembrie 2020, reprezentanții Agenției Naționale de Integritate au anunțat faptul că au constatat starea de incompatibilitate, conflictul de interese de natură administrativă și averea nejustificată sau a sesizat organele de urmărire penală, în cazul a 17 persoane. Printre acestea se regăsea și numele medicului Alam Mohammad Mahboob Ghodsi.
Potrivit inspectorilor de integritate, medicul-șef al Laboratorului de Radiologie și Imagistică Medicală din cadrul Spitalului Județean de Urgență Vaslui ar fi fost în incompatibilitate în perioada 2017-2019.
„În perioada 18 mai 2017 – 24 octombrie 2019, acesta a exercitat simultan cu funcția de medic-șef de laborator în cadrul Spitalului Județean de Urgență Vaslui și pe cea de administrator în cadrul unei societăți comerciale, având ca domeniu principal de activitate «Activități de asistență medicală specializată – radiologie». Persoana evaluată a încălcat dispozițiile articolului 185, alineatul 15, coroborate cu dispozițiile articolul 178, alineatul 1, litera g, din Legea nr. 95/2006”, au subliniat reprezentanții Agenției Naționale de Integritate.
Inspectorii ANI au arătat că a fost încălcată legislația
Cei de la ANI au mai afirmat că persoanele evaluate au fost informate despre declanșarea procedurii de evaluare, elementele identificate, precum și drepturile de care beneficiază – de a fi asistate sau reprezentate de un avocat și de a prezenta date sau informații pe care le consideră necesare, personal ori prin transmiterea unui punct de vedere scris.
Potrivit articolului 178, alineatul 1, literele a și g, din Legea nr. 95/2006, „funcția de manager persoană fizică este incompatibilă cu: a) exercitarea oricăror altor funcții salarizate, nesalarizate sau / și indemnizate, cu excepția funcțiilor sau activităților în domeniul medical în aceeași unitate sanitară, a activităților didactice, de cercetare științifică și de creație literar-artistică, cu respectarea prevederilor lit. b) și alin. (6), g) exercitarea funcției de membru în organele de conducere, administrare și control în societățile reglementate de Legea nr. 31/1990, republicată, cu modificările și completările ulterioare”.
Totodată, potrivit articolului 185, alineatul 15, din Legea nr. 95/2006, „dispozițiile art. 178, alin. (1) lit. c), d), e) și g), referitoare la incompatibilități, și ale art. 178, alin. (2), referitoare la conflictul de interese, sub sancțiunea rezilierii contractului de administrare și a plății de despăgubiri pentru daunele cauzate spitalului, în condițiile legii, se aplică și șefilor de secție, de laborator și de serviciu medical din spitalele publice”.