Prima pagină » Local » Râurile Prut și Jijia au un volum de apă cu aproape 50 la sută mai mic față de iernile din anii precedenți
Râurile Prut și Jijia au un volum de apă cu aproape 50 la sută mai mic față de iernile din anii precedenți

Râurile Prut și Jijia au un volum de apă cu aproape 50 la sută mai mic față de iernile din anii precedenți

28 nov. 2020, 02:00,
Vlad Alexa, în Local

La nivelul bazinelor râurilor Prut și Jijia din zona Moldovei sunt înregistrate valori mai mici cu 30-50 la sută față de lunile noiembrie-decembrie din anii anteriori, iar toate barajele au fost conservate pentru perioada sezonului rece pentru a asigura un minim de apă

În luna decembrie 2020, regimul hidrologic pe râurile din zona Moldovei se va situa în general la valori cuprinse între 50-80 procente din mediile multianuale lunare, iar la nivelul Bârlad și pe afluenții Prutului vor fi înregistrate valori mai mici, sub 30 la sută din mediile înregistrate în lunile decembrie din anii anteriori.
De precizat faptul că în cursul lunii decembrie este posibilă apariția formațiunilor de gheață (gheață la maluri, naboi) în bazinele superioare ale râurilor din nordul țării. De asemenea, în luna ianuarie 2021, regimul hidrologic se va situa în general la valori cuprinse între 50-80 la sută din mediile multianuale lunare, mai mici cu 30-50 la sută pe râurile din bazinul Prut-Bârlad.

„În luna ianuarie, formațiunile de gheață (gheața la maluri, pod de gheață, curgeri de sloiuri, blocaje de ghețuri) vor avea extinderi și intensități variabile, mai ales pe râurile din zona din Nordul, Estul și Centrul țării, în funcție de evoluția temperaturilor și a precipitațiilor”, au precizat oficialii ABA Prut-Bârlad.

Barajele și lacurile de acumulare din județul Iași au fost pregătite pentru sezonul de iarnă

Având în vedere regimul variabil al debitelor de la un an la altul și de la o zonă la alta, dar și variațiile mari de temperaturi cu care s-a confruntat România în ultimii ani, activitatea de exploatare a lacurilor de acumulare și a râurilor devine una extrem de laborioasă și solicitantă. Prin aplicarea Programului de lucru pe timp friguros, fenomenele de iarnă nu vor putea afecta funcționalitatea lucrărilor, iar acestea vor asigura satisfacerea integrală a cerințelor de apă, în sistem centralizat, și vor proteja populația, în caz de inundații. În perioada 1 noiembrie 2020-31 martie 2021, specialiștii adaptează programele de exploatare a lucrărilor hidrotehnice la condițiile de iarnă. La nivelul județului Iași, una dintre cele mai importante acumulări este cea din Pârcovaci.

„Programele de exploatare lunară a lacurilor integrează măsurile de adaptare a lucrărilor hidrotehnice la condițiile de iarnă. În acest fel, acumulările vor fi pregătite pentru a putea face disponibile cantitățile de apă necesare pentru toate folosințele de apă, în sistem centralizat, dar și pentru zonele care s-ar putea confrunta, inclusiv iarna, cu deficit de apă. În același timp, lucrările noastre vor putea reține debitele excedentare, în cazul unor precipitații abundente sau a unor fenomene de iarnă (gheață, zăpadă), urmate brusc de perioade ploioase și/sau încălziri bruște ale vremii”, au mai explicat reprezentanții ABA Prut-Bârlad.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *